EDİRNE'NİN ÜNLÜLERİ-30

Dr.Mehmet Müezzinoğlu(Sağlık Bakanı) Dr.Mehmet Müezzinoğlu (siyasetçi) Şuan Sağlık Bakanlığı görevini yürütüyor)9 Ocak 1955 yılında Yunanis'tan'ın Gümülcine ilinde doğ

GÜNDEM 5.10.2015 14:45:00 0
EDİRNE

 Yabancı uyruklu bir öğrenci olarak "Mehmet Alioğlu" adıyla bir süre İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde öğrenim gördü. Bu okulda Recep Tayyip Erdoğan ile sınıf arkadaşı oldu. Lise öğrenimini Afyon'da tamamladı. 1982'de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.Yunanistan'da hekimlik yapma imkanı olmadığı için 1983 yılında Meriç Nehri'ni kaçak olarak geçip Türkiye'ye iltica etti. Yunanistan vatandaşlığından çıkarıldığı için 1983-1986 yılları arasında Türkiye'de haymatlos (vatansız) olarak ikamet etti. 1986'da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu. Vatandaşlığa müracatı sırasında talep ettiği "Müezzinoğlu" soyadını aldı. İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iç hastalıkları alanında ihtisas yaptı.İstanbul, Avcılar'da üç özel hastanenin sahibi olan Müezzinoğlu, Avcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Batı Trakya Eğitim Kültür Vakfı ve Balkan Medeniyeti Derneğinin Kurucu Üyesi, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği'nin üyesidir.Orta düzeyde Yunanca, İngilizce ve Arapça bilmektedir. Evlidir ve 2 çocuk sahibidir.

SİYASİ YAŞAMI
Müezzinoğlu 1992 yılında Refah Partisi'nde siyaset yapmaya başladı. 2002-2007 yılları arasında AK Parti İstanbul İl Başkanlığı yaptı.2007 seçimlerinde 23. dönem İstanbul milletvekili, 2011 seçimlerinde 24. dönem Edirne, 2015 seçimlerinde 25. dönem Bursa milletvekili seçildi.24 Ocak 2013 günü yapılan kabine değişikliği ile Türkiye Cumhuriyeti'nin 57. Sağlık Bakanı oldu. 2014 yılında Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından tekrar Sağlık Bakanlığı görevine atanmıştır.
Kemal Unakıtan(Eski Maliye Bakanı)
Kemal Unakıtan 14 Şubat 1946 yılında Edirne’nin Süloğlu ilçesinin Domurcalı köyünde dünyaya geldi.Adalet ve Kalkınma Partisi Eskişehir milletvekillerindendir; 58. Hükümet, 59. Hükümet ve 60. Hükümet'te Maliye Bakanlığı yapmıştır.
1946 yılında Edirne'inin Süloğlu ilçesine bağlı Domurcalı köyünde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Edirne'de tamamladı. 1968 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi)'nden mezun oldu.Üniversite eğitiminin ardından Maliye Bakanlığı'nda Hesap Uzmanı olarak göreve başladı. SEKA Genel Müdür Muavinliği ve 1976-1978 yılları arasında SEKA Genel Müdürlüğü yaptı. Daha sonra özel sektöre geçti. Çeşitli sanayi kuruluşlarında, finans kurumlarında (Albaraka Türk Finans Kurumu), dış ticaret şirketlerinde Genel Müdürlük, Yönetim Kurulu üyeliği ve Yöneticilik yaptı.

Evli ve 3 çocuk babasıdır ve İngilizce bilmektedir.Recep Tayyip Erdoğan'ın talebiyle onun yerine aday olarak 2002 yılında TBMM'ye girdikten sonra yine Erdoğan'ın inisiyatifiyle Abdullah Gül başbakanlığındaki 58. Hükümette Maliye Bakanlığı'na getirildi. Erdoğan'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nı Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'den alarak, kendisine bağlamasıyla özelleştirmenin de patronu oldu.Farklı tavır ve uygulamalarıyla sürekli olarak 'ilgi ve tepki' nedeni oldu ve gündemde kaldı. Hakkında  Ekim 2005, Şubat 2006 ve Mart 2006 tarihlerinde verilen üç ayrı gensoru önergesi de, TBMM Genel Kurulu'nda reddedildi.22 Temmuz 2007 tarihinde AK Parti'den Eskişehir milletvekili  seçilen Unakıtan, 60. hükümette de Maliye Bakanı olarak görev aldı ancak 1 Mayıs  2009 tarihinde yapılan kabine değişikliği sonucu bu görevi Mehmet Şimşek'e devretti ve kendisi kabine dışında kaldı.

Rasim Çakır(Siyasetçi)

Rasim Çakır 1957 yılında Edirne’nin  1957 yılında Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde doğdu.Kara Harp Okulu mezunudur. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Subaylık, Serbest Ticaret, Çeşitli Sivil Toplum Örgütlerinde Kurucu Başkanlık ve Yönetim Kurulu Üyelikleri, TBMM 22.ve 23I. Dönem Edirne Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Ahmet Ekrem Demiray (D. 1890, Edirne) - (Ö. 13 Haziran 1964), Türk siyasetçi.
İdadi mezunudur. Selanik, Halep ve Edirne Fen Memurluğu, Edirne Borsa Komiserliği, Edirne Umûmî Meclis ve Encümen  Azalığı, Edirne Belediye Başkanlığı, Trakya Mıntıkası Türk Hava Kurumu Müdür ve Müfettişliği, Kilimli Kömür Şirketi İdare Meclisi Azalığı, Beden Terbiyesi Edirne Bölge Asbaşkanlığı ve Müdürlüğü, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Türk Hava Kurumu Başkanlığı, TBMM VII. Dönem Edirne Milletvekilliği yapmıştır. Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası sahibidir. Evlidir.  


Sabahattin Parsoy (siyasetçi) 1913 yılında Edirne’nin  Hasköy) köyünde doğdu ve 17 Eylül 1970 yılında Edirne’de  vefat etti.Ticaret Lisesi mezunudur. Tüccarlık, Edirne Belediye Başkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi X. ve XI. Dönem Edirne Milletvekilliği yapmıştır. Evlidir.
 Hasan Osma (Siyasetçi) 1900 yılında Bulgaristan’ın lofça ilçesinde doğdu  küçük yaşlarda ailesiyle birlikte Edirne’ye gelerek yerleşti ve   11 Mart 1981 yılında istanbul’da vafat etti. Lise mezunudur. Fabrikatörlük, Serbest Ticaret, Türkiye Büyük Millet Meclisi IX. Dönem Edirne Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve yedi çocuk babasıdır. Edirne,Güngör Mazlum, Cengiz Varnatopu gibi daha bir çok ünlülere sahi bir kenttir.
Hazırlayan/Seyit SÜREN