İşbirliği imzası

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile Almanya'nın Ulm Ticaret ve Sanayi Odası arasında önceki akşam Almanya'daki Trakyalı iş adamı Kerim Tanır'ın katkılarıyla İstanbul Ortaköy'de boğaz m

GÜNDEM 2.10.2015 15:43:00 0
İşbirliği imzası

Almanya merkezli Ulm Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleşen programa Almanya'nın Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid ve Türk eşi Tülay Schmid ile Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay'ın da katıldığı toplantıda konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, “Bizleri kendi evimizde ağırlayan Ulm Ticaret ve Sanayi Odası'na teşekkür ederiz."dedi

ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜS

Baden-Württemberg Eyaleti Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (IHK) Başkanı Dr. Peter Kulitz, Çerkezköy’ün çok ciddi bir sanayi bölgesi haline geldiğini belirterek, "Çerkezköy’de 260 şirket faaliyetlerine devam ediyor. Bunların bazıları çok büyük şirketler. Çerkezköy’den neredeyse bütün dünyaya hükmediyoruz. Bütün dünyaya ulaşıyoruz. Asya, Afrika pazarları ve birçok ülkeye Çerkezköy’den üretim yapılarak ulaşılıyor. Çerkezköy bu anlamda çok önemli bir üs konumundadır” diye konuştu. 

ÇTSO’dan önemli imza

İki Ticaret ve Sanayi Odası'nın iş birliği törenine Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid ve Türk eşi Tülay Schmid, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, Baden-Württemberg Eyaleti Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (IHK) Başkanı Dr. Peter Kulitz, ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker, ÇTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Seçkin ve Metin Taşdelen, ÇTSO Meclis Üyeleri Mehmet Aksoy, Mehmet Savaş ve Muharrem Yamaç , Ulm Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü Otto Salzle, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Jan Nöther, Ulm Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Yetkinlik Merkezi Başkanı Halil Kükürt, Trakyalı iş adamı Kerim Tanır ile 60'a yakın Türk ve Alman iş adamı katıldı.

TÜRKİYE İLE GÜNEŞ ENERJİSİ KONUSUNDA CİDDİ İŞLER YAPILABİLİRİZ

Programın açılış konuşmasını yapan Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid, “Burada sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Baden Württemberg’ten çok sayıda şirket temsilcisi buraya gelip Türk dostlarla görüşme fırsatı yakaladılar. Bu sene yenilenebilir enerji üzerinde duruyoruz. Özellikle güneş enerjisi ile çevre teknolojileri, heyetimizin gündeminde olan konulardır. Türkiye’de güneş enerjisi ile ilgili çok ciddi işler yapılabileceğine inanıyoruz” ifadelerini kulandı.

TÜRKİYE EKONOMİSİ OLDUKÇA GELİŞMİŞ BİR DÜZEYDE

Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid, “Uzman olduğumuz bir diğer alan da teknoloji transferleridir. Baden Württemberg eyaleti, özelikle uygulamalı araştırmalar ve yenilikçi teknolojiler alanında dünya çapında öncü olan eyaletlerden biridir. Türk partnerlerimiz için de bu durumun faydalı olacağına inanıyoruz. Türkiye ekonomisi oldukça gelişmiş bir düzeyde. Bunu görüyoruz. Bundan sonraki aşamada Türkiye’de daha fazla yenilikçi teknoloji olacağına inanıyoruz” dedi.
ÇTSO İLE ULM’DE YAKIN BİR İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ
Nils Schmid’in konuşmasının ardından, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile ULM Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği protokolünün imzalanmasına geçildi. İmzalardan önce konuşan Baden-Württemberg Eyaleti Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (IHK) Başkanı Dr. Peter Kulitz, “Kendimi adeta dostlarımın arasında hissediyorum. Çok tanıdık yüz gördüm. Özellikle Çerkezköy’den çok kalabalık bir heyet gelmiş olması beni çok mutlu etti. ÇTSO ile ULM’de yakın bir işbirliği içinde çalışıyoruz. Geçen yıl Taha Ülker ve Süleyman Kozuva bizi ziyarete geldiler. Çok yakın bir işbirliği başlattık. Tanışır tanışmaz kaynaştık. Birlikte bir şeyleri hayata geçirme fikri ortaya çıktı” dedi.

ÇERKEZKÖY’DEN NEREDEYSE BÜTÜN DÜNYAYA HÜKMEDİYORUZ

Çerkezköy’ün çok ciddi bir sanayi bölgesi haline geldiğini kaydeden Kulitz, “Çerkezköy, ülke gayri safi milli hasılasına 20 milyar dolar katkı sağlıyor. Yaklaşık 3 milyar dolarlık da ihracat gerçekleşmiş. Çerkezköy’de 260 şirket faaliyetlerine devam ediyor. Bunların bazıları çok büyük şirketler. Çerkezköy’den neredeyse bütün dünyaya hükmediyoruz. Bütün dünyaya ulaşıyoruz. Asya, Afrika pazarları ve birçok ülkeye Çerkezköy’den üretim yapılarak ulaşılıyor. Çerkezköy bu anlamda çok önemli bir üs konumundadır” diye konuştu.
ALMANYA TÜRKİYE’YE DİĞER AVRUPA ÜLKELERİNDEN DAHA YAKIN
Baden-Württemberg Eyaleti Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (IHK) Başkanı Dr. Peter Kulitz, “Yaptığımız görüşmelerde Türkiye’de herkesin yakın zamanda yapılacak genel seçimlerin sonucunu beklediğini gözlemledik. Türkiye ve Almanya geleneksel olarak birbirlerine çok yakın iki ülkedir. Almanya’da yaklaşık 3 milyon Türk yaşamaya devam ediyor. Mısır çarşısında dolaşırken neredeyse herkes Almanca konuşuyordu. Dolayısıyla Türkiye ile Almanya arasında başka hiçbir Avrupa ülkesinde olmayan düzeyde yakın bağlar bulunduğunu görüyoruz.

TÜRKİYE’YE GIPTA İLE BAKIYORUZ

Türkiye’nin coğrafi olarak Asya’ya giden bir köprü konumunda olduğun kaydeden Kulitz, “Türkiye hammadde açısından da oldukça zengin bir ülkedir. Yaptığımız görüşmelerde Türk şirketleri bize hep Asya’daki ülkelere de gidilebileceği önerisinde bulundu. Kulitz, “Nitelikli iş gücünün eğitilmesi alanında işbirliği yapabiliriz. Enerji konusuyla ilgili tüm alanlarda işbirliği yapabiliriz. Teknoloji alanında işbirliği yapabiliriz. Türkiye’ye gıpta ile bakıyoruz. Çok geniş bir nüfus yapısına sahipsiniz. Bu kapsamda yakın işbirliğimizi daha sağlam bir zemine oturtmak adına işbirliği protokolü imzalamaktan büyük mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.
İŞBİRLİĞİMİZ HER İKİ ÜLKEYE DE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK
Programda bir sonraki konuşmayı ise ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva yaptı. İşbirliği protokolü imza töreninin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Kozuva, “Bizleri kendi evimizde ağırlayan Dr. Kulitz'e nazik daveti için teşekkür ediyorum. ULM Ticaret ve Sanayi Odası'nın kıymetli temsilcilerine de Çerkezköy'e teşrif ederek gün içinde programımıza gösterdikleri ilgi için şahsım ve ÇTSO adına şükranlarımı sunuyorum. ÇTSO ile ULM arasındaki işbirliğinin her iki odaya, dolayısıyla da ülkelerimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.
PROTOKOL İMZALANDI
Konuşmaların ardından imza törenine geçildi. İşbirliği protokolünün imzalanmasının ardından ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva tarafından Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid’e; ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker tarafından da Baden-Württemberg Eyaleti Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (IHK) Başkanı Dr. Peter Kulitz’e günün anısına birer teşekkür plaketi takdim edildi. Kozuva daha sonra Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid’in eşi Tülay Schmid’e de günün anısına çiçek takdim etti. Davetlilerin, boğazın eşsiz manzarası karşısında akşam yemeklerini yedikten sonra program sona erdi.
Davetliler, müthiş boğaz manzarası önünde bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
Haber / Ahmet KARDEŞ