Trakya'nın ihracat karnesi

Geçtiğimiz ayın ekonomik verilerini değerlendiren Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Türkiye'nin ihracatındaki düşüşünün Trakya'ya da yansıdığını söyledi.

GÜNDEM 2.10.2015 12:04:00 0
Trakya

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Bölgesi Eylül ayı ekonomi verileri hakkında açıklamalarda bulundu. Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayınlanan Eylül ayı ekonomi rakamlarına bakıldığında Ağustos ayında Türkiye genelinde yıllık enflasyonun yüzde 7,88 olarak gerçekleştiğini, Trakya Bölgesinde ise yüzde 0.20’lik artışla yüzde  7,52 olarak gerçekleştiğini söyledi. Şahin, Trakya'da, ana harcama gruplarında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artışın lokanta ve oteller grubunda gerçekleştiğini bildirdi

Ağustos Ayında da En Yüksek İhracatı Tekirdağ Yaptığını belirten Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Tekirdağ ili 2015 yılı Ağustos ayında 53.9 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek bölge illeri arasında en yüksek ihracatı yapan il olmuştur. 2015 yılı ile 2014 yılı Ocak-Temmuz dönemi karşılaştırıldığında, Tekirdağ 2015 yılı Ocak-Temmuz döneminde 431 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş ve Tekirdağ’ın ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 80 milyon dolar azalmıştır. Aynı dönemde Kırklareli ili ihracatında ise bir önceki yıla göre 2.5 milyon dolarlık azalma meydana gelmiştir. Edirne 2015 yılı Temmuz ayında 2,6 milyon dolar, 2015 yılı Ocak-Temmuz döneminde 24.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını 783 bin dolar artırmıştır’’ dedi.
EN ÇOK İHRACAT ALMANYA'YA
Bölge ihracat kapasiteleri hakkındaki detayları paylaşan Şahin, "2015 Ağustos ayı itibariyle Edirne ilinin en çok ihracat yaptığı ülke Filipinler olmuştur. Filipinler’i Bulgaristan, Tayland, Makedonya ve İspanya takip etmiştir. Kırklareli ilinin 2015 yılı Ağustos itibariyle en çok ihracat yaptığı ülke ise Kırgızistan olmuştur. Kırgızistan’ı Ukrayna, Azerbaycan-Nahcivan, Nijerya ve Çin Halk Cumhuriyeti izlemiştir. Tekirdağ’ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke Almanya olmuştur. Tekirdağ’ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin profiline bakıldığında bu ülkelerin gelişmiş ülkeler olduğu dikkat çekmektedir’’ dedi.
YÜZDE 98 SANAYİ
Şahin, "Edirne ili 2015 yılı Ağustos ayı ihracatının yüzde 73’ünü Tarım, Hayvancılık ve Ormancılık ürünleri, yüzde 27’sini sanayi ürünleri oluşturmaktadır.  2015 yılı Ağustos ayında Sanayi ürünleri ihracatı Kırklareli ilinde toplam ihracatın yüzde 74’ünü oluşturmaktadır. İhracatın kalan yüzde 26’lık kısmı ise tarım, hayvancılık ve ormancılık sektöründen gerçekleşmiştir. Tekirdağ’ın 2015 yılı Ağustos ayı ihracatının yüzde 98’ini sanayi ürünleri oluşturmaktadır. İhracatın yüzde 1’i Tarım, Hayvancılık ve Ormancılık sektöründe, diğer yüzde 1’lik kısmı ise Madencilik sektöründe gerçekleşmiştir. 2015 yılı Ağustos ayında Trakya Bölgesinde en fazla ihracat yapılan 5 ülke arasında Almanya, İspanya ve Fransa önde gelmektedir."dedi.