Trakya Üniversitesi'nde eğitim başladı

Trakya Üniversitesi 2015-2016 Akademik Yılı açılışı yapıldı.

GÜNDEM 1.10.2015 15:16:00 0
Trakya Üniversitesi

 

Üniversite'nin Balkan Kongre Merkezi'nde yapılan
açılış törenine Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, Enstitü ve Yüksekokul Müdürleri, idari personel, öğrenciler ve velileri katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Şef Prof. Aminbay Sapayev yönetimindeki Balkan Senfoni Orkestrası bir konser verdi. Klasik müziğin en seçkin örneklerinin yer aldığı konserde, Yunus Emre’ye ait olan "Gel Gör Beni Aşk Neyledi” isimli eser, Balkan Senfoni Orkestrasının yorumu ile icra edildi. Konser Plevne Marşı ile son buldu. Konserin ardından üniversitenin tanıtım sunumu izlettirildi.
Akademik Yıl açılış konuşmasını ise Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük yaptı. Yörük, "Bu yıl ilk defa öğrenci alınan bölümlerin bölgemizin kalkınmasında ve gelişmesinde önemli bir ivme kazandıracaktır. Bu yıl ilk kez öğrenci alan bölümlerin yansıra üniversitemizin lisansüstü eğitim alanında da yeni açılan bölümler ile akademik dünyada adından söz ettirdi. "dedi.
Kültür ve sanat alanında, üniversitemizin her geçen gün ilerlediğini belirten Rektör Yörük, üniversiteye yeni bağışlanan eserler olduğunu ve Milli Mücadele ve Lozan Müzesi'nin yakın zamanda açılacağını söyledi.
Sanat çevrelerine de seslenen Rektör Yörük, sanatçıların ve ailelerinin sanat eserlerini gönül rahatlığı ile Trakya Üniversitesi'ne bağışlayabileceğini belirterek “Sanat eserlerine en iyi Üniversitemiz bakıp koruyacaktır. Bu noktada Üniversitemiz bağışlanacak bütün sanat eserlerine taliptir” dedi.
ÖZGÜRLÜK YERİDİR
Yörük, “Üniversite özgürlük, bilim ve farklı düşüncelerin söylendiği yerdir. Çok seslilik canlılık ve ilerlemeyi beraberinde getirecektir. Bu yıl Üniversitemize yeni gelen öğrencilerimize hoş geldiniz diyorum ve başarılar diliyorum" dedi.
KUTLAMA MEKTUPLARI VERİLDİ
Konuşmanın ardından Trakya Üniversitesi fakültelerine birincilik ile yerleşen öğrencilere Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından gönderilen kutlama mektupları Rektör Yörük tarafından öğrencilere verildi. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından gönderilen kutlama mektubu, Edebiyat Fakültesine birincilik ile yerleşen Alev Sinem Çopuroğlu tarafından okundu.
İLK DERS VERİLDİ
2015-2016 Akademik  Yılı “Tıp Tarihinde Edirne” konulu ilk dersi Prof. Dr. Nuran Yıldırım tarafından verildi. Yıldırım konuşmasına Edirne’nin tıp ve Osmanlı tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Dünyada tıp tarihi hakkında yazılan her kitapta Sultan II. Bayezid Darüşşifasının yer aldığını söyleyen Yıldırım,  Sultan II. Bayezid Darüşşifasının günümüz modern hastanelerine ve hekimlik mesleğine temel oluşturan uygulamaları olduğunu belirtti.
Edirne’nin Avrupa ve Anadolu’da güllerin anavatanı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nuran Yıldırım, Edirne’nin Osmanlı döneminde gül yetiştiriciliği ile çok ünlü olduğunu burada üretilen gül suyunun ve gül yağının Avrupa’ya gönderildiğini söyledi. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde gül yetiştiriciliğinin Edirne’den Anadolu’ya ve Avrupa’ya yayıldığını belirtti. Son olarak Türk Usulü Çiçek aşısının Edirne’den Avrupa’ya yayılması konusunda bilgi verdi.
Konuşmasının ardından Prof. Dr. Nuran Yıldırım’a Vali Dursun Ali Şahin üniversitenin tabağını verdi.