Akın akın geliyorlar

Son günlerde Ege Denizinde mülteci ölümlerinin artması üzerine, yasadışı yollarla Avrupa ülkelerine gitmek isteyen Suriyeli kaçaklar karayoluna yöneldi.

GÜNDEM 15.09.2015 17:45:00 0
Akın akın geliyorlar

Yunanistan ve Bulgaristan sınırındaki Edirne'ye otobüsle, ardından da yürüyerek bu iki ülkeye geçiş yapmak için Avrupa hayali kuran Suriyeli kaçaklara İstanbul Otogarı'nda otobüs firmaları bilet kesmeyince çoluk çocuk yaklaşık bin Suriyeli yürüyerek yollara düştü. TEM otoyolu üzerinde yürüyen ve uzun kuyruklar oluşturan kaçaklar, jandarma ve polis tarafından TEM Edirne gişeler mevkiinde durduruldu.Kaçaklar, geri dönmeleri için ikna edilemedi ve burada oturma eyleme başlattı. 

Edirne'ye mülteci akını

Suriye'de yaşanan iç savaştan kaçan ve Türkiye'ye sığınan kaçaklar, daha iyi yaşam şartları hayaliyle Avrupa ülkelerine geçmek istiyor. Yasadışı yollarla bu ülkelere gitmek isteyen kaçaklar, Ege Denizi'nde yaşanan ölümler nedeniyle rotalarını karayoluna çevirdi.
Türkiye’nin çeşitli illerinden internet üzerinden haberleşerek otobüs ve kiraladıkları özel araçlarla önceki gece Edirne'ye  kaçak yollarla 250 Suriyeli mülteci geldi. Almanya’ya gitmek için yola çıkan Suriyeli mülteciler Pazarkule Sınır Kapısı’na yürümek istedi. Polis yürümek isteyen yaklaşık 250 mülteciye izin vermedi. Ardından  Suriyeli mülteciler Edirne Terminali'ne giderek otogarda oturma eylemi başlattı.
SINIRI GEÇİP ALMANYA’YA GİTMEK İSTİYORUZ
Edirne’ye gelmeyi başaran ve otogarda oturma eylemi yapan 250 kişilik grup adına konuşma yapan Ahmet Mihtaki, deniz yolundan gidişlerin boğulmayla sonuçlandığı için Edirne’den Yunanistan sınırını geçip oradan Almanya’ya yürümek amacıyla geldiklerini söyledi.
Çıktıkları yoldan kimsenin kendilerini geri çeviremeyeceğine anlatan Mihtaki, "Biz kimseden korkmuyoruz. Buraya gelirken biz ölümü ve tüm zorlukları göze aldık. Amacımız Almanya’ya gitmek. Türk insanı, askeri, polisi çok iyi ve merhametli. Bize yardımcı olup karışmasınlar yürüyerek sınırı geçmemize izin versinler. Sınırı geçip yaşamaya gideceğiz. Ülkemizde savaş olduğu için gidiyoruz bizi anlasınlar."dedi.
AYLAN BEBEK FOTOĞRAFI İLE KENDİLERİNE İZİN VERİLMESİNİ İSTİYORLAR
Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde ailesiyle Yunanistan’a gitmek isterken denizde boğularak yaşamını kaybeden 2 yaşındaki Aylan bebeğin sahilde kumsal üzerinde fotoğrafını ellerinde tutan çocuklar Almanya’ya gitmek için kendilerine izin verilmesini istedi.
100'Ü İKNA EDİLDİ
Suriyeli 250 mülteciden aralarında 100’ü ikna edilerek tahsis edilen otobüslerle İstanbul’a gönderildi. Diğer 150 Suriyelinin otogarda beklemeyi sürdürdü.
SURİYELİ KAÇAKLAR YOLLARDA
İstanbul Otoğarı'nda Edirne'ye gelmek için otobüs bileti bulamayan aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 800 Suriyeli, yaklaşık 240 kilometre yol yürüyerek dün sabah
çantaları sırtlarında TEM otoyolundan yürüyerek Edirne’ye girmeye çalıştı. Kaçakların önünü polis ve jandarma kesti. Suriyeliler, Yunanistan üzerinden Almanya’ya gitmeyi hedeflediklerini belirterek polis ve jandarmanın yolu açmasını istedi.Ancak ekipler mültecilerin geçişine izin vermedi. Bunun üzerine mülteciler burada oturma eylemi başlattı.