Kurban önerileri

Kurban Bayramını 24-27 Eylül tarihleri arasında idrak edeceğiz. Peki kurban alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor.

GÜNDEM 15.09.2015 14:35:00 0
Kurban önerileri

Kurban yaklaşırken uzmanlar da kurbanlık seçimi ve kesim aşamasında dikkat edilmesi gereken konularla ilgili uyarılarda bulundu.

KURBANLIK SEÇİMİ
Uzmanlar, kurbanlık hayvan alırken  dikkat edilmesi ve seçilecek hayvanların özellikle yaş konusunda kontrolleri ile ve gebe olup olmadığının kontrollün yapılmasının gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, dış görünümü canlı olmayan, salya, burun akıntısı, pis kokulu ishali olan, vücudunda yara, şişlik, ödem olan hayvanların satın alınmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.
MENŞE ŞAHADETNAMESİNİ SORUN
Uzmanlar, hayvan seçimi ile ilgili şu önerilerde bulunuyor, "En önemli konulardan biri hayvanların nereden geldiğinin bilinmesi. Bunun için ilk olarak, ürünün satıcısından kurbanlık hayvanın nereden geldiğini gösteren menşe şahadetnamesi istenmesi gerekiyor. Bulunulan il dışında bir yerden getirilen kurbanlıklar için yurtiçi veteriner sağlık raporu istenmesi gerekli. Hayvanların mutlaka kulaklarında bir nevi kimlik olan küpelerinin bulunması şart. Kurban alınırken dikkat edilecek en önemli nokta ise söz konusu hayvanın İslami usullere göre kurban sayılıp sayılmayacağıdır. Buna göre dinen kurban olarak kesilmesi kabul edilmiş hayvan türleri koyun, keçi, sığır, manda ve deve. Dolayısıyla ancak bu hayvanlardan (veya türdeşleri) kurban kesilebilir. Tavuk, kaz, ördek, deve kuşu, ceylan gibi hayvanların kurban olarak kesilmesi geçerli değildir. Kurbanın geçerliliği açısından bu hayvanların erkek veya dişi olması arasında fark yoktur. Koyun ve keçi sadece bir kişi için, deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir. Koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir yaşını doldurduktan sonra kurban edilebilir. Sığır ve manda cinsinden hayvanlar iki yaşını, deve ise beş yaşını tamamladıktan sonra kurban olarak kesilebilir.
HİJYEN
Kurban kesimlerinin  kamu kurum ve kuruluşları tarafından izin verilen kesim yerlerinde veya köylerde önceden belirlenmiş ve hazırlanmış yerlerde yapılması gerekli. Kesim yerinde yeterli ve tazyikli su  ile kesilen hayvanları asmak için asma düzeneği olmalı.