EDİRNE YEMEK KÜLTÜRÜ- 9

Bu sayımızda da Edirne yöresinin kendine has yöresel yiyecekleri arasında önemli yer tutan Yaprak ebabı,Taze soğanlı kapama,Arpaçık soğanlı kapama yemekleriyle birlikte tatlılarından Zerde,Sütlaç,Sepet Hu

GÜNDEM 21.08.2015 17:44:00 0
EDİRNE YEMEK KÜLTÜRÜ- 9

YAPRAK KEBABI

 MALZEMELER : Yarım kilo kuzu eti (Süt kuzusu) kuşbaşı, 8-10 adet taze asma yaprağı, 1 baş orta boy soğan 2 çay kaşığı karabiber 4 çay kaşığı kimyon yeteri kadar tuz 1 çorba kaşığı tereyağ.

YAPILIŞI: Et yıkandıktan sonra bir kab içersine alınır, içersine çok ince kıyılmış bir baş kuru soğan ve baharatları konularak iyice bir karıştırılıp 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Tencerenin altına iyice yıkanmış yaprakların yarısı yerleştirilir. Üzerine et konup hafif yuvarlak top halinde yerleştirilir ve üzerine parçalar halinde tereyağ konup kalan yapraklar ile iyice sarılır. Bu sarmanın üzerine bir tas veya bakır/emaye bir tabak kapatılarak tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateş üzerine konur. 1-2 dakika kendi suyu ile kaynamaya başlayınca tencere kapağı ile yarım veya dörtte bir çay bardağı kadar su ilaveleri ile 20-25 dakika, etlerin pişiminin kontrolü ile pişirilip, Yapraklar ile servis tabağında servis yapılır.

TAZE SOĞANLI KAPAMA

MALZEMELER: yarım Kg. kuzu eti kuşbaşı doğranmış 3-4 demet taze soğan bir çorba kaşığı tereyağ, tuz, karabiber, taze nane.

YAPILIŞI: Kuzu eti yıkanıp bir bardak (su bardağı) su ilave edilerek pişirilir. Pişme sonucu bir çorba kaşığı tereyağ ve az tuz ilave edilerek 3-4 dakika kadar tencerede döndürülür. Soğanlar temizlenip ağırlıklı olarak beyaz kısımları ve az yeşil sapları yaklaşık 2-3 cm boyunda kesilip etin içine ilave edilip bir iki dakika kadar daha döndürülüp üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edilip 3-4 dakika kaynatılıp, ocağın altı kapatıldıktan sonra ince kıyılmış nane karıştırılır. Servis yapılırken üzerine toz veya tane karabiber ile süslenir.

ARPACIK SOĞANLI KAPAMA

MALZEMELER:yarım Kg. kuzu eti kuşbaşı doğranmış 1/1 kg. arpacık soğan /3-4 demet taze soğan bir çorba kaşığı tereyağ, 5-6 diş kabukları soyulmamış sarımsak (Arpacık soğanlı kapama için) 1 tatlı kaşığı domates salçası (arpacık soğanlı kapama için) tuz, karabiber, taze nane.

YAPILIŞI: Kuzu eti yıkanıp kendi suyunu çekip 5-6 dakika tencerede döndürülür, arpacık soğanlar kabukları soyulup  yıkandıktan sonra etin içine karıştırılıp bir çorba kaşığı tereyağ ilavesi ile kısım ateşte karıştırılarak kavrulurken içine bir tatlı kaşığı kadar domates salçası ve 5-6 diş kabukları soyulmamış iyi yıkanmış sarımsaklar da ilave edilerek bir o kadar daha kavrulur, yeteri kadar tuz ilave edildikten sonra 25 dakika kısık ateşte pişirilir üzerine kara biber serpilerek servis edilir.

ZERDE

MALZEMELER :1 su bardağı pirinç 9 bardak su 2 gr. safran 1 tatlı kaşığı zerdeçal 1 tatlı kaşığı gül suyu 5 su bardağı şeker.

YAPILIŞI: Soğuk suyun içine yıkanmış pirinçler atılıp kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 40 dakika kadar kaynatılıp pirinçler pişip helmelenmeye başlayınca şekeri ilave edilip 4-5 dakika kadar daha kaynatılıp ateşten indirilmezden 2 dakika önce sıcak su içinde eritilmiş safran ve zerdeçal, gülsuyu da karıştırılıp ateşin altı kapatılıp, sıcakken kaplara alınır. Üzerine kavrulmuş fıstık ve kuş üzümü ilave edilerek servis yapılır.

SÜTLAÇ

MALZEMELER 2 kilo süt 3 su bardağı pirinç 1 kg. şeker 3-4 damla sakızı.

YAPILIŞI: Pirinçler yıkanıp 4-5 su bardağı su ilave edilerek ayrı bir kapta pişmesi sağlanır. Suyunu çekip yumuşamaya başlaması ile diğer tarafta kaynayan sütün içine katılıp 20 dakika daha kaynatılıp şekeri ilave edilip kaynatılmaya devam edilir. Dövülmüş damla sakızı ilavesi ile de 5 dakika kadar kaynatılıp, sıcak olarak kaselere dökülür. Üzerine tarçın ilave edilerek ikram edilir.

SEPET HURMASI

MALZEMELER: 1 yemek kaşığı tereyağ 2 su bardağı su 2 su bardağı un 1 fiske tuz 1 -2 yumurta Şerbet İçin 2 su bardağı su 2 su bardağı şeker.

YAPILIŞI: Su içine yağ konup kaynamaya başlayınca un ve tuz ilave edilip karıştırılarak pişirilir. Tencereye altı yapışmayacak şekilde yumuşak bir hamur elde edilince bir tepsiye çıkartılıp soğumaya bırakılıp, ılık bir halde iken içine yumurta kırılıp hamura yedirilir. Elde edilen hamur eşit küçük parçalara ayrılarak bir sepet kenarında şekil verdirerek kızgın yağda pempeleşinceye kadar kızartılıp, tavadan çıkartıldığı gibi soğuk şerbetin içine atılır. En az Yarım saat kadar şerbetin içinde kalmalıdır. Servis yapılırken üzerine kaymak, veya badem ceviz içi ile süslenir.

İRMİK HELVASI 

MALZEMELER:2 bardak irmik 3 çeyrek bardak margarin 2 bardak şeker 3 su bardağı su Yarım fincan çam fıstığı.

YAPILIŞI: Bir tencereye margarini koyup eritin. Çam fıstığını ve irmiği ilave edin. Fıstıklar pembeleşip irmik kıvamını alıncaya kadar hiç durmadan karıştırın. Yaklaşık 50 dk. ocağın kısık olmasına dikkat edin irmik kıvamını bulunca kaynar suyu ilave edin iyice karıştırın. Toz şekerini de ilave edip bir daha karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 20 dk kadar demlendirin. Sonra tencereyi ateşten alın ve ılınmasını bekleyin. Helvayı iyice karıştırıp servis yapabilirsiniz. 

Hazırlayan/Seyit SÜREN