EDİRNE YEMEK KÜLTÜRLERİ-6

Edirne tarihi bir kentimiz olması dolayısıyla burada barınan bir çok medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması ve Osmanlının da yüz yıla yakın başkentliğini yapmasıyla kentin yemek ve mutfak kültür?

GÜNDEM 18.08.2015 17:51:00 0
EDİRNE YEMEK KÜLTÜRLERİ-6

Çerkez tavuğu

Tavuğun göğüs eti pişirildikten sonra çok küçük parçalar haline getirilerek altı düz bir kap içine konur. Diğer taraftan ceviz içi dövülerek, bunun içine de ıslatılıp sıkılmış ekmek içi, tuz, kırmızı biber, zeytinyağı karıştırılarak et üzerine dökülür. Ayrıca üzerine kırmızı biberli tereyağı gezdirilir.

 Kuskus

Kışlık hazırlanan ev makarnası çeşitlerinden olup, yapımı oldukça zahmetlidir. Makarna hamuru gibi hazırlanan hamur küçük parçalara ayrılarak tahta tekne kenarlarında zaman zaman unlanarak çok küçük yuvarlaklar haline getirilip, kalın delikli kalburdan geçirilir. Güneşli havada iyice kurutularak saklamaya alınır. İstendiği takdirde fırınlanmaktadır. Bol suda haşlanarak pişirilir.

Tatar Böreği

Dört beş yumurta, az tuz, su ve un ile yumuşak olmayan hamur hazırlanıp yarım saat kadar bekletilir. İnce olmayan yufkalar açılıp ince uzun dikdörtgenler şeklinde daha sonra da üçgen şeklinde kesilerek kaynayan bol suda haşlanarak pişirilir. Sıcak iken eritilmiş tereyağı karıştırılarak yağlanır. Servis yapıldıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağlı kırmızı biber gezdirilir.

Bulgurlu Kol Böreği

Bir yumurta, az tuz, su ve un karıştırılarak hamur yapılır. Yarım saat bekletilip oklava ile ince yufkalar açılır. Diğer tarafta haşlanmış bulgur peynir ile karıştırılarak bir karışım elde edilir. Bu karışım açılan yufkaların tüm yüzeyine yayılır bu haliyle yuvarlanıp, altı yağlanmış tepsinin ortasından başlanılarak dairesel şekilde yerleştirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verilir ve üzeri kızarıncaya kadar fırında bırakılır.

Büryan

Tavuk bütün olarak veya parçalara ayrılacak haşlanır. Bir baş ince kıyılmış soğan, bir kaşık salça ile tereyağında kavrulur. Üzerine yıkanmış pirinç, üstünü geçmeyecek kadar tavuk suyu ve tavuk parçaları yerleştirilerek orta ateşte yeteri kadar tuz da ilave edilerek bir saat kadar pişirilir.

 Dava-i Misk

Bir miktar şeker krem tartar ve limon tozu katılarak yüz kırk dereceye kadar kaynatılır. Soğumaya bırakılıp şeker küreği ile karıştırılır. Yuvarlak kazan sopası şekerin ortasına banılarak kenar çevrilir. Bu işlem ile sarı olan şeker beyazlaşmaya başlar, daha sonra şeker küreği ile dövülerek koyulaştırılır. Bu işlemlerden sonra çırpılmış yumurta akı, beyazlaşıp katılaşmış şeker içine dökülür. Ayrıca misk-i amber, tarçın, karanfil, zencefil, yenibahar gibi baharatlar da güzelce karıştırılıp tekrar dövülür iyice beyazlaşıp katılaşınca saklamaya alınır.

 

Not: Edirne'nin geleneksel bir şekerleme çeşidi olan Deva-i Misk, "güzel kokan ve bedene iyi gelen" anlamını taşımaktadır.

 Katmerli Pazı Böreği

Katmerli Pazı Böreği Edirne bölgesinin önde gelen yöresel yiyeceklerinden olup.Lezzetli bir böğrek çeşididir.Bölgede sıkca yapılan bu böğrek bazı özel günblerinde önde gelen yiyecekleri  arasında yer almaktadır.

Malzemeleri.

Yarım kilo pazı

3 su bardağı un

2 çorba kaşığı yoğurt

3 yumurta akı

2 soğan

1 çay bardağı susam

1 su bardağı sıvıyağ

1 yumurta sarısı

Tuz

Yapılışı:

Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp yumurta akı, yoğurt ve tuzu ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Küçük bezeler haline getirip 10 dakika dinlendirin. Pazıyı yıkayıp süzün ve doğrayın. Soğanları kıyın. Tavada 2 kaşık sıvıyağı ısıtıp soğanı pembeleştirin. Pazıyı ekleyin, suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Susamı havanda hafifçe dövün. Kalan sıvıyağı susamla karıştırın. Hamur bezelerine fırça ile susamlı sıvıyağ sürerek açın. Hamuru dörde katlayıp tekrar açın. Kare şeklinde kesip ortalarına iç malzemeyi yerleştirin. Muska şeklinde katlayıp kenarlarını hafifçe bastırın. Fırın tepsisini yağlayın. Hamurları tepsiye dizip üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Hazırlayan/Seyit SÜREN