Ergene'de temizlik çalışması

Ergene Havzası Eylem Planı kapsamında 8 ıslah organize sanayi bölgesinin OSB'ye dönüşme süreci tamamlanarak arıtma tesislerin yapımına başlandı.

GÜNDEM 13.08.2015 14:10:00 0
Ergene

OSB’lerin arıtılan atık suyunun Marmara Denizi’nde 47.5 metre derine deşarj edilmesi için hazırlanan 700 milyon liralık projenin ihale aşaması bitti. 5 arıtma tesisi, 20 kilometrelik tünel, 4,5 kilometresi deniz deşarj hattı ve geri kalanı kara boru hattı olmak üzere toplam 76 kilometrelik aktarma hattından oluşan deşarj projesinin 2018 yılı sonunda bitirilmesi hedefleniyor. Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, deşarj projesinde ihaleyi kazanan firmaların inşaat faaliyetlerine başladıklarını belirterek, “76 kilometrelik hattın maliyeti 400 milyon lira. Yaklaşık 300 milyon lira maliyetli 5 arıtma tesisinin inşaatı ise yüzde 70 civarında tamamlandı. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı, Trakya için çok önemli. Daha önce sadece Çorlu Deri OSB ile Çerkezköy OSB’de arıtma tesisi vardı. Bu proje tamamlandıktan sonra arıtılan atık sular kanal ile denize deşarj edilecek” dedi.

 

BAKANLIK DESTEĞİ

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın katkılarıyla evsel atık arıtma tesisleri de yapıldığını belirten Salihoğlu, “Sanayi ve evsel atıklar büyük ölçüde biyolojik arıtmadan geçirildikten sonra günde 560 bin metreküp atık su, çevreye hiçbir zararı olmadan Marmara Denizi’nin 47.5 metre derinine deşarj edilecek. Arıtılan atık sularının sadece rengi berrak değil. Çevreye zararlı değil. Namık Kemal Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İSKİ uzmanları ve akademisyenleri bu konuda çalışmalar yaptı. Islah OSB’lerin OSB’ye dönüştürülmesinden sonra Çorlu, Çerkezköy ve Ergene bölgelerinde önemli bir toparlanma sağlandı. Bölgedeki tüm sanayiciler OSB’lerde değil. Bunların dışında önceden, belediyeden ruhsat almış sanayi tesisleri bulunuyor. Bu proje sonucunda kaçak olarak atıkları nehre veren olursa çevre kanuna göre çok ağır cezalar uygulanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile il müdürlüğümüz sürekli kontroller yapıyor. Ayrıca arıtmanın elektronik kontrolü de bulunuyor. OSB’lerdeki düzenlemeler sonrasında çevre denetimi de kolaylaşacak. Sanayi atıklarını 5 arıtma tesisi ve 76 kilometrelik aktarma kanalıyla Marmara Denizi'ne deşarj edeceğimiz için nehir de eski haline dönecek” diye konuştu.

 

PROJE HAZIRLADIK

 

İkinci aşamada OSB’lerin altyapılarına yönelik proje hazırladıklarını belirten Salihoğlu, “Bir kısmının altyapısı iyi, bir kısmının ise yetersiz durumda. Kalkınma Bakanlığı’nın vereceği düşük faizli kredilerle altyapı ihalesine başlayacağız. Altyapıların maliyeti KDV hariç yaklaşık 560 milyon lira. Altyapı eksiklikleri olan OSB’lerin keşifleri ve projeleri hazırlandıkça ihaleleri yapılacak. 2017 yılı itibarıyla bu sorun büyük ölçüde çözülecek.”dedi

Marmara Haber