Deprem korkuttu

Çanakkale'de, dün sabaha karşı 4.8, 4.4 ile 3.3 büyüklüğünde 3 deprem meydana geldi. Vatandaşlar panik halinde kendilerini sokağa attı. Deprem, Tekirdağ merkez'de ve Edirne'nin Enez İlçesi â€?

GÜNDEM 24.07.2015 18:07:00 0
Deprem korkuttu

Depremin hafif şekilde hissedildiği Tekirdağ’da büyük bir panik oluşmadı. Ancak depremi hisseden çok sayıda vatandaş korku yaşadı.   4.8’lik ilk depremin ardından en küçüğü 1.9 ile en büyüğü 4.4. olan 17 sarsıntı daha yaşandı.

 

TEKİRDAĞ KOLUNDA GERGİNLİK BİRİKİMİNİN BİR BELİRTİSİ OLARAK BAKILABİLİR

 

İstanbul Teknik Üniversitesi  Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremi değerlendirdi. Ercan, “'24 Temmuz 2015 Cuma günü 05.39'da Eceabad-Kocadere odaklı küçük boyutta bir deprem oluşmuştur. Depremin 02.00 sularında başlayan 4,4-3,5 büyüklüklerinde öncüleri vardır. Depremin ilk saat içinde 5 tane 3,2'den küçük artçıları oluşmaktadır. Deprem Kuzey Anadolu kırığının Marmara-Saros bağlantısında 2013'teki 6,3 depreminin ardılı olarak oluşması, Tekirdağ kolunda gerginlik birikiminin bir belirtisi olarak bakılabilir. Deprem odağı 10 ile 11 km arası gevrek granit katmanı içinde beklenen derinlikte olmuştur.Çanakkale içinde kötü yapılmış evlerde çatlak yer yer baca düşmesi oluşturan depremde ilk açıklamalara göre yıkım olmamış, ancak eş uzaklıkta olan İzmir ile Bursa'nın gevşek sulu tortul çökelleri üzerinde yer alan evlerde korkutucu sarsıntılar oluşturmuştur.”

 

ARTÇILAR OLACAKTIR

 

Ercan. Sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu depremin 2013'te olan Saros depreminin bir artçısı olduğu kanısında değilim. Ancak, gelecek 10 gün içinde 3,5-4,0'a varan büyüklüklerde artçıları olacaktır. Bugünkü depremin İstanbul ile Tekirdağ önündeki Kuzey Anadolu Kuzey kollarında bir deprem oluşturması şaşırtıcı olur. Tekirdağ ile İstanbul kolları kırılmadan önce küçük, orta büyüklükteki depremlerin olması beklenen durumdur. Ne var ki, bu depremin arkasından büyük bir depremin gelip gelmeyeceği, geleceği söylenemez. Yazlıkçılar korkmuştur. Ancak yazın tadını çıkarmaya baksınlar. Kısa süre içinde İstanbul kolunun kırılması beklentim içinde değildir.”

Marmara Haber