Edirne'nin kanını emdiler

Çeltik (pirinç) üretiminin merkezlerinden olan Edirne, son 2 haftadır sivrisinkler nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor.

GÜNDEM 21.07.2015 18:42:00 0
Edirne

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediye Başkanlığı olarak sivrisinekle mücadelenin en üst düzeyde devam ettiğini belirterek, “Vatandaşların şikayetlerini anlıyorum. Ama Edirne’nin gerçeklerini de görmezden gelemeyiz. Edirne 4 kez taşkın yaşamış ve çeltik üretiminin de çok yoğun yapıldığı bir bölge” dedi. Gürkan, sivrisinekle mücadele için bu yıl 600 bin lira bütçe ayırdıklarını ekledi.

 

VATANDAŞLARI CANINDAN BEZDİRDİ

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,  makamında gazetecilerle bir araya geldi. Son iki haftadır Edirne’de yaşayanların kanını emen sivrisinekler vatandaşları canından bezdirdi.  Edirne halkının sosyal medyadan verdiği tepkilerin haklı olduğuna değinen Gürkan, “Bir sinekte olsa, 1 milyon sinekte olsa halk şikayet etmekte özgür. Ama Edirne’nin gerçekleri var. Bu gerçekleri yok sayamayız. Edirne’yi bir Ankara, bir Kırşehir gibi, bir Kırıkkale gibi; yani su olmayan, su birikintisi olmayan, 4 tane sel geçirmemiş bir şehirle kıyaslarsak bu doğru bir kıyaslama olmaz. Edirne’nin gerçeklerini bir tarafa koyup sanki biz bir İç Anadolu’nun şehriymiş gibi eleştirildiğimiz zaman, bu eleştiriler mesnetsiz kalıyor” dedi.

 

ÇELTİK TARLALARINI YAKIN

 

Şehir merkezine çok yakın yerlere çeltik ekimi yapıldığını belirten Gürkan, “Şehir merkezine 300 metre, 500 metre, 800 metrede uzağa ekilmiş çeltikler var. Sivrisinekle mücadele tüm kurumların kendi üzerlerine düşen görevi eksiksiz yerine getirmesiyle başarılı olabilir. Şubat ayında 2 ekiple başlattığım sivrisinekle mücadele ekipleri, yetmeyince 3’e, yetmeyince 4’e çıkardım. Ekipler sabahtan başlayarak, neredeyse 24 saat görev yapıyor. Şuana kadar ciddi bir rakam harcadık, harcamaya da devam ediyoruz. Alman Sivrisinekle Mücadele Vakfı’yla, Edirne, Bulgaristan ve Yunanistan ile ortak sınır ötesi mücadele ile ilgili olarak görüşmeler sonrasında, üç ülke yetkililerinin katıldığı bir sunum gerçekleştirdik. Almanya’ya gidilerek, Alman Sivrisinekle Mücadele Vakfı’nın çalışmaları yerinde incelenip, ortak proje öncesi görüşmeler son aşamaya geldi. Ama projenin hazırlanması biraz zaman alacak. Bu yıl yaklaşık 600 bin TL bütçe ayırdık, sivrisinekle mücadele için” diye konuştu.

 

DAHA KAPSAMLI MÜCADELE EDECEĞİZ

 

Önümüzdeki yıl uygulanacak olan projeyle sivrisinekle daha kapsamlı mücadele edileceğini ifade eden Gürkan, “ Vatandaş bize niye ilaçlama yapmıyorsunuz diyor. 24 saat ilaçlama yapıyoruz. İnsanlar ilaçlama araçlarını görmek istiyorlar. İnsanların yoğun olduğu yerlerde ve saatlerde, bu araçları getirip, ilaçlama yapmak istemiyoruz. Solunum problemi olan biri bu ilaçtan kötü etkilenmesin diye. Gece 2‘den sabah 6’ya kadar ilaçlama çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Marmara Haber