Büyükşehir, hayvanların sokağa terk edilmesini yasakladı

Belediyelerin görevinin sadece insanlara yönelik olmadığını belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "En az bizler kadar yaşama haklarına sahip olan hayvanların da refah ve mutluluÄ?

GÜNDEM 5.07.2015 18:56:00 0
Büyükşehir, hayvanların sokağa terk edilmesini yasakladı

Kadir Albayrak, "Bu nedenle kentte, sahipli ya da sahipsiz olduğuna bakılmadan tüm hayvanlarla ilgili çalışmalara başlanılmıştır. Bu çalışmalarla hem hayvanların, hem de kurallara uymayan hayvan sahiplerinin yaptıklarından dolayı vatandaşlarımızın mağduriyetleri önlenecektir. Nitekim bu konularda düzenleme yapma, yasak koyma ve ceza verme yetkisi 5393 Sayılı Belediye Kanunuyla belediyelere verilmiştir” dedi.

TERK EDİLME İMKANSIZ OLACAK

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka ise, “Hayvanları Koruma Kanunu’nun sekretaryasını Orman ve Su İşleri Bakanlığımız yürütmektedir, ancak işin uygulama kısmı belediyelere düşmektedir. Örneğin ev hayvanlarının terk edilmesi 5199 sayılı yasayla men edilmesine rağmen hayvan sahipleri rahat şekilde hayvanlarını terk etmekte ve böylece sokaklarda sahipsiz hayvan nüfusu artmaktadır. Diğer yandan bazı hayvan sahiplerinin hayvan gezdirirken hiçbir kurala riayet etmeyişi diğer insanları rahatsız etmekte ve toplumda hayvanlara karşı olumsuz bir algının gelişmesine yol açmaktadır. Bu tür davranışların bir kültür meselesi olduğunu ve birden bire düzelmeyeceğinin bilincindeyiz. Ancak bu davranışlara cezai yaptırım uygulandığı takdirde, en azından şikayet durumunda zabıtamızın eli kolu bağlı olmayacak ve inanıyoruz ki zamanla bu suçlarda azalma kaydedilecektir. Kayıt sistemimizin yerine oturmasıyla hayvanların terk edilmesi konusu çok yakında imkansız hale gelecektir” diye konuştu.

KÜNYE VE AÇIK ADRES OLMALI

Belediye Meclisince hayvan haklarıyla ilgili aldığı kararda hiçbir sebeple hayvan sahibi hayvanını sokağa terk edemeyecek ve hayvan kaybolduğu takdirde 15 gün içerisinde ilgili belediyeye dilekçeyle bildirilmesi ile gezdirilen köpeklerin tasmasına iliştirilmiş bir künyede açık adres ve sahip bilgilerinin taşınması zorunlu hale getirildi. 15 yaşından küçük çocuklar yanlarında reşit bir kimse olmadan halka açık yerlerde köpek dolaştıramayacak. Ayrıca halka açık alanlarda köpekler tasmasız ve serbest bir biçimde dolaştırılamayacak. Köpek dışkılarının ise sahipleri tarafından kaldırılması zorunlu oldu. Bu kararlara uymayanlara 5326 sayılı kabahatler kanuna göre, emre itaatsizlikten dolayı idari yaptırım cezası uygulanacak.

Marmara Haber