EDİRNE'NİN CAMİLERİ-8

HIDIR AĞA CAMİİ ( KÜÇÜK SELİMİYE ) Edirne Hıdır Ağa Camii küçük Selimiye Camii diye de anılmakta yada adlandırılmaktadır. Hıdır Ağa Camii, Selimiye Camii yakınlarında, güney yön?

GÜNDEM 5.07.2015 18:50:00 0
EDİRNE

Hıdır Ağa Camii kare planlıdır. Ana kubbe harimin üzerini örterken, iki birimli son cemaat yerinin üzerinde iki küçük kubbe yer almaktadır. Minaresi doğu duvarının kuzey yönüne yanaşık inşa edilmiştir. Cami 1993 yılında önemli bir onarım geçirmiştir.Harim girişi kuzey cephesinin doğu yönüne konumlandırılmıştır. Bu cephenin batı ucunda dikdörtgen planlı bir pencere bulunur. Taçkapı ve pencere arasında bir dış mihrap kuzey cepheye ortalanmıştır. Diğer üç cephede ise 3 sıra üzerine, 5' er adet pencere açıklığı görülmektedir.

 

İSMAİL AĞA CAMİİ ( BARUTHANE CAMİİ )

 

Edirne İsmail Ağa Cami  Baruthane mevkiinde yer alıyor. 15.yy ortalarında (1463 ) bu isimde bir mahallenin varlığından tahrir defterleri yardımıyla haberdar oluyoruz. Yapının inşa tarihi kesin olmasa da, bu tarihe yakın bir zaman olduğu kuvvetle muhtemeldir. Doğu ve batı cephelerinde iki sıra halinde ikişerli toplam 4' er pencere açıklığı bulunur. Batı cephesinde ise sadece 2 pencere yer alır. Bunlara ilaveten, her üç cephenin kasnak üzerinde üst sıra pencereleri ortalayacak şekilde yerleştirilmiş birer pencere daha görülmektedir.

 

Harim girişi kuzey cephenin doğu ucundadır. Aynı cephenin batı ucunda bir pencere ve ikisinin ortasına konumlanmış bir dış mihrap yer almaktadır. Tek kubbeli ve tek minareli cami, 1993 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce onarılmıştır.

 

KADI BEDRETTİN CAMİİ

 

Edirne Kadı Bedrettin, Osmanlı’da Halep ve Edirne kadılıklarında bulunmuş, önemli devlet adamlarından birisidir. Onun vefatı da Edirne’de görevliyken olmuştur.

 

Kadı Bedrettin’in kendi adına yaptırdığı camii Ayşe Kadın semtinde, Talat Paşa Bulvarı üzerindedir. Ayşe Kadın Camiine çok yakınında bulunmaktadır. Caminin kuzey duvarında yer alan bir taç kapı ile harime girilir. Bu cephede iki birimli, üzeri iki kubbeyle örtülmüş bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Cami yüksek duvarlarla caddeden ayrılan bir avluya, ve avlu içinde yer alan bir hazireye sahiptir.

 

Doğu, batı ve güney cephelerinde 3 sıra üzerine 5’ er pencere açıklığı, kare planlı yapıya aydınlık etkisi sağlamaktadır. Caminin minaresi, batı duvarının kuzey ucuna yerleştirilmiş olup, tek minareli ve harim üzeri tek kubbeyle örtülüdür.

 

KUŞÇU DOĞAN BEY CAMİİ

 

Kuşçu Doğan Bey Fatih Sultan Mehmet dönemi yeniçeri ağalarındandır. Camiye ait inşa kitabesi bulunmamasına rağmen, 1461-1462 yılları arasında inşa edildiğine dair bazı kaynaklar mevcuttur.Caminin doğu ve batı cephelerinde ikişer sıra halinde 4’ er pencere açıklığı yer alır. Yapının minaresi batı cephesinin kuzey ucuna konumlandırılmıştır. Cami tek minarelidir. Harimi örten ana kubbenin yanı sıra, 4 paye ile destekli son cemaat yeri de küçük kubbelerle örtülmüştür. Harim girişi yapının kuzey cephesinde, batı ucunda yer almaktadır. Aynı cephenin doğu ucuna ise bir pencere yerleştirilmiştir. Taç kapı ve pencerenin arasına bir dış mihrap ortalanmıştır. Harimde kalem işlerine rastlanmaktadır. Kubbede, kubbe geçişlerinde bitkisel formda motiflere, mihrabın üzerinde yer alan değişik süslemeler eşlik eder.Bu camide diğer camiler gibi farklı bir yapıda ve görselliktedir.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN