Marmara'yı kirletmek için mi bu kadar çalışma yapıldı?

Son iki yıldan beri 'Derin deşarj' projesi diye Ergene Nehri'nin arıtılmasına yönelik yapılan çalışmaların sonunda, ilginç bir komisyon raporu ortaya çıktı!

GÜNDEM 19.05.2015 15:46:00 0
Marmara

Trakya’nın en önemli çevre kirliliği meselesi olan Ergene Nehri’nin kirliliğinin önüne geçilmesi için yürütülen ‘Derin deşarj’ projesi boş çıktı! Çorlu’da TTB, TMMOB, MAREM (Marmara Envi-ronmental Monitoring) projesi yetkilileri, Ergene ve Trakya Platformu katılımıyla hazırlanan rapor bu kez Marmara Denizi’nin kirletileceğini ortaya koydu!

KOMİSYON RAPORU DERİN DEŞARJ PROJESİ’Nİ ÇÜRÜTTÜ

Tekirdağ Valiliği koordinatörlüğünde Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj AŞ tarafından Ergene Nehri’nden deşarjın yapılacağı Şerefli Deresi ve Marmara Denizi kıyısında incelemeler yapan komisyonun raporunda şunlar ortaya çıktı:

ERGENE 20 YILDIR KİRLETİLMİŞTİR

Yıldız Dağları yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle Trakya’nın yaşam kaynağı, Ergene Nehri ise bu ekosistemin atardamarıdır. Yaklaşık 300 bin dekarlık tarım alanlarını besler. Ergene, 20 yıldır sanayi, evsel-tarımsal ilaç, gübre atıkları ile kirletilmiştir. Ergene Acil Eylem Planı çerçevesinde bugüne kadar etkin bir faaliyetin görülmediği anlaşılmıştır.

TOKSİT KİMYASALLARI TAŞINIR

Endüstriyel atıkların arıtılmadan dere, gölet, nehir, denize verilmesi halinde, toksik kimyasallar bu alanlara taşınır. Bu kirli yüzey suların tarımsal sulamada kullanılmasıyla tarım toprakları ağır düzeyde kirlenir. Ağır metallerle kirlenmiş toprak, kayıptır. Bölgedeki ağır metaller ve kanser konusunda insan kaynaklı çalışmalar yapılmıştır.

DERİN DEŞARJ İMKÂNSIZ!

Marmara içdenizimiz. Uğradığı aşırı kirlenme karşısında kendi oksijen gücü yetersiz. 1983’ten bu yana Marmara’nın 25 metreden derin suları pek çok deniz canlısı için yaşanamayacak duruma gelmiştir. Bunda en önemli etken, Haliç’ten çıkan atıkların Marmara’ya atılması. Amaç kirli suyu süzüp katı maddeleri tutmaksa; zaten can çekişen Marmara’ya son ölümcül darbe olacaktır. Bu yaklaşım sorun çözmek değil, saklamak, başka sorunlara yol açmaktır. Tekirdağ bölgesinde Marmara Denizi hedefli  ‘derin deniz deşarjı’ olanağı bulunmamaktadır.

 

Marmara Haber