CHP'liler Gezmiş'i andı

43 yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin yıl dönümünde Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Yönetimi tarafından yapılan basın açıklaması ile an?

GÜNDEM 7.05.2015 18:35:00 0
CHP

CHP Çerkezköy İlçe Teşkilatı’nda gerçekleştirilen açıklamaya CHP İlçe Başkanı Birol Öztürk, CHP’li Belediye Meclis Üyesi Ali Dede, CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Tansu Altınel ve çok sayıda partili katıldı. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın yaşamlarının baharında katledildiği belirtilen açıklamada, “3 fidanımız, tam bağımsızlıkçı Mustafa Kemal Yürüyüşleri, işçi-köylü eylemleri gerçekleştirdiler. ‘Bu memlekette Mustafa Kemal'e gerçekten sahip çıkanlar varsa, onlar da bizleriz’ dediler. Darağacında can veren bu üç fidan devrimciydi, yurtseverdi ve cesurdu. Üniversite yaşamlarında da bütün haksızlıklara karşı çıktılar 6. Filo'yu protesto eyleminden sonra 3 ay tutuklu kalan Deniz Gezmiş’i bugün bütün Türkiye tanıyor” ifadelerine yer verildi.

 ÜNİVERSİTE İŞGALİNE ÖNDERLİK ETTİ

Deniz Gezmiş’in 1969 Şubatı’nda reform tasarılarını üniversitede yaşama geçirmeyen yönetimi protesto ettiği için cezaevine düştüğü belirtilen açıklamda, “Üniversite işgaline önderlik etti. Daha sonra da Filistin'e gitti. Filistin'de İsrail'e karşı Filistin Kurtuluş Ordusu saflarında savaştı. O dönemde üniversiteden atıldı. 3 fidanımız, 6 Mayıs 1972'de idam edildiler. Deniz Gezmiş son mektubunda babasına, "İnsanlar doğar, büyür, yaşar, ölürler, önemli olan çok yaşamak değil, yaşadığı süre içinde fazla şeyler yapabilmektir. Bu nedenle ben erken gitmeyi normal karşılıyorum" diye hitap ettiğinde henüz 25 yaşındaydı” denildi.

ULUCANLAR CEZAEVİ'NİN AVLUSUNDA ASILDILAR

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın hiçbir zaman ölümden korkmadıkları belirtilen açıklamada, “İdam kararı çıktı. 27 Mayıs idamlarının rövanşı alınacaktı. Kampanyalar, uluslararası çağrılar idamların durdurulmasına yetmedi. Tarihe Denizler'i asan adam olarak geçen Ali Elverdi'nin verdiği karar, 6 Mayıs'ta infaz edildi. Ulucanlar Cezaevi'nin avlusunda asıldılar. Kadere bakın ki o Ali Elverdi yemek borusuna kaçan bir lokma yiyecek ile boğularak can verdi” ifadeleri kullanıldı.

SON DİLEKLERİ BİRBİRLERİ İLE GÖRÜŞMEK OLDU

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın son isteklerinin birbirleriyle görüşmek olduğu ifade edilen açıklamada, “Deniz Gezmiş, 6 Mayıs 1972 günü sabaha karşı saat 01.25'te önce Gezmiş idam sehpasına çıkarıldı. Son sözleri şöyleydi: Yaşasın tam bağımsız Türkiye. Yaşasın Marksizm Leninizm’in yüce ideolojisi. Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi. Kahrolsun emperyalizm. Yaşasın işçiler, Köylüler. Saat 02.20'de, arkadaşının idamı izlettirilen Yusuf Aslan idam sehpasına çıkarıldı. Son sözleri şöyleydi: Ben halkımın bağımsızlığı için bir defa ve şerefle ölüyorum. Fakat bizi asan sizler, şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz! Biz halkımızın hizmetindeyiz. Sizler Amerika'nın hizmetindesiniz. Yaşasın Devrimciler! Kahrolsun Faşizmi! Hüseyin İnan Saat 03.00'da idama giderken son sözlerini söyledi: Ben hiçbir şahsi çıkar gözetmeden, halkın mutluluğu için savaştım. Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım, bundan sonra da bu bayrağı Türkiye halkına emanet ediyorum. Yaşasın işçiler ve köylüler, kahrolsun Faşizm!” denildi.

MUSTAFA KEMALLER YENİLMEZ, DENİZ GEZMİŞLER TÜKENMEZ

3 fidanın, Türkiye halkının kurtuluşu uğruna, gözlerini kırpmadan ölümü göze aldığı belirtilen açıklamada, “Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı unutmadık, unutturmayacağız. Onlar, inançları uğruna ölümü göğüslediler. Kısa yaşamlarına büyük mücadeleler sığdırdılar. Devrim neferi üç yiğit, sloganlarla koştular ölümsüzlüğe. Üç fidanımızın bedence aramızdan ayrılmasının üstünden tam 43 yıl geçti. Emperyalistler ve onların yerli uşaklarının ülkemize saldırısı azgınca devam ediyor. Birinci Kurtuluş Savaşımız ile def ettiğimiz emperyalistler ülkemize BOP Eşbaşkanları ile yerli oyunlar deniyor. Unutmasınlar ki bu ülkede Mustafa Kemaller Yenilmez, Deniz Gezmişler tükenmez” ifadeleri kullanıldı.

Haber / Ahmet KARDEŞ