Çerkezköy OSB'den tiyatro keyfi

Necip Fazıl Kısakürek'in ilk kez 1941 yılında izleyiciyle buluşturduğu tiyatro oyunu 'Para', Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nün organizasyonu ile sahnelendi.

GÜNDEM 29.04.2015 19:30:00 0
Çerkezköy OSB

Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde düzenlenen ‘Para oyunu’ adlı tiyatro oyunu önceki akşam ÇOSB Konferans salonunda gösterime sunuldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından Necip Fazıl Kısakürek’in ünlü eseri ‘para’ adlı oyun saat 20.30’da başladı.

 

PARANIN ETKİLERİ ANLATILIYOR

 

Oyun; meçhul bir tarihte ve mekanda geçiyor, o yüzden güncelliğini hiç yitirmiyor. Ayrıca oyundaki karakterlerin belli bir ismi de yok. Karakterler; o, karısı, kızı, oğlu diye adlandırılmış. Paranın etkisindeki toplumsal yaşamın çürümüşlüğünün, bireylere ve aileye yansımasını ele alan oyunun başkahramanı 'o'; bir bankanın patronu. Parayı insan ilişkilerinde çıkar aracı olarak gören 'o'nun aslında tek amacı; paranın getirdiği zaaflardan kurtulmaktır. Zamanla bu durumdan rahatsız olup yakınındaki kişilerin aslında parayı mı, yoksa kendisini mi sevdiğini öğrenmek ister. Ailesinin ve ilişki kurduğu herkesin ahlak yoksunu ve para düşkünü kişiler olduğunu görünce, onlara ahlak dersi vermeye kalkışır.

 

 İKİ PERDELİK OYUN

 

İki perdelik oyunun ilk perdesinde, düzen ve anlayış sorgulanıyor. İlk perdenin sonundaki 'Bu memleket bir gün batacak olursa, ahlaksızlıktan batacak' cümlesi, izleyiciyi ikinci perdedeki ahlak dersine hazırlıyor. İnsanı hiçe sayan ekonomik ilişkiler, bankalar ve birbirine güvenmeyen bireylerin güçlerini birbirlerine karşı kullanması; oyunun olay örgüsünü oluşturuyor. Oyunda, insanlık değerleri tartışmaya sunuluyor. Aziz Sarvan'ın başrolünü oynadığı 'Para'da, Cem Uras, Doğan Altınel, Alev Oraloğlu, Deniz Yeşil Mavi , Ali Mert Yavuzcan, Seda Güneş, Engin Gürmen ,Betül Kızılok Savli, Aslı Aybars, Oğuzboy Vedat Şahin, Zeki Yıldırım rol alıyor. 

 

Oyunun yönetmenliğini ise; son olarak 'Gönlümdeki Hamdi Bey' adlı oyunu yöneten Engin Gürmen üstleniyor. İki saat süren iki perdelik oyunun sonunda ise tiyatro severler oyuncuları dakikalarca ayakta alkışladılar.

 

Tiyatro oyununu Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı,  Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Barın , ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gürdal Adal, ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan, Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr.Olcay Palak, Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, Ak Parti Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin, Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz, Çerkezköy Taşıyıcılar Kooperatifi Başkan Yılmaz Arat, Kapaklı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kadir Arıcı, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve çok sayıda tiyatro sever izledi.