Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

Babaeski 1359 yılında Osmanlı topraklarına katıldı

GÜNDEM 27.03.2015 19:23:00 0
Trakya

Babaeski Sultan I. Murat döneminde Balaban Bey tarafından 1359 da Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bizans döneminde Bulgar Aphygon ismini taşıyan Babaeski, Fatih Sultan Mehmet'in burayı ziyaretinden sonra, yöreyi yeniden düzenleyen Ahi Baba’dan ötürü ismi Babaeski olarak değiştirilmiştir.

FATİH SULTAN MEHMET,  BABA ESKİ ADINDAKİ TAMİRCİNİN İSMİNİ İLÇENİN ADINA VERDİ

Bir rivayete yani söylentiye göre de Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethi için Edirne’den yola çıkıp Babaeski’ye geldiğinde, Eski Cami önünde gördüğü yaşlı bir tamirciye, beldenin ne zaman kurulduğunu sormuş ve aldığı yanıt “eskidir, eski” olmuştur. Padişah, yaşlı adamın kendi yaşını sorduğunda da yine “ adının Baba soyadının da eski” yanıtını alır. Bunun üzerine beldenin adı "Babaeski" olarak anılmaya başlanmıştır. Cumhuriyet döneminde de bu isim kullanılmaya devam etmiştir ve etmektedir. Babaeski Marmara Bölgesi'nin Trakya kesiminde, Kırklareli’ne bağlı güzel şirin ve bereketli topraklara sahip bir ilçedir. İlçe toprakları Ergene Ovası'nda olup, yüksek alanlar ve dağlar yok denilecek kadar azdır. İlçenin kuzeyini yükseklikleri 150 m'yi geçmeyen Yıldız Dağlarının uzantıları engebelendirmektedir. Bunlar Babaeski'nin başlıca yükseltileridir. Ergene Ovası, Ergene Nehri nin suladığı oldukça geniş bir düzlüktür. Ayrıca yükseklikleri 50–150 m arasında değişen irili ufaklı ovalar bulunmaktadır. Bütün bu ovalar ilçenin tarım alanlarını oluşturmaktadır. Kuzeyinde Merkez ilçe, doğusunda Lüleburgaz, güneybatısında Pehlivanköy, güneyinde Tekirdağ batısında da Edirne bulunmaktadır. Tarım, sanayi ve süt ürünleri başlıca geçim kaynağıdır.

BİR SÖYLENTİYE GÖREDE BABAESKİ SİMİ BAB KAVAĞI AĞACINDAN GELMİŞ

Bir ayrı söylentiye göre de Babaeski ismi yörede bulunan Baba Kavağı ağacından gelmiştir. Eski Osmanlıda Babaeski civarındaki kavak/kayın ağacından yapılan oklar ve yaylar çok meşhurdu. Saltukname’de Babaeski'den ve bu yörede yetişen Baba Kavağından bahsedilir. Ağaç dikmek Türklerde çok eskiden beri var olan kutsal bir gelenektir. Yakutlar'da gençlerin, şaman olmaya niyetlenince hemen bir ağaç diktiklerini ve bu ağaç büyüdükçe rütbelerinin arttığını belirtmektedir. Saltukname'de, Sarı Saltuk'un diktiği kavak ağacı 10 kişinin kucaklayamayacağı kadar büyüktür. Buna "Baba Kavağı" denilmektedir Babaeski'de bulunan ve Baba Kavağı denilen bu ağacın kayın ağacı olduğu da söylenmektedir. Eski Türkler'de okların kayın ağacından yapıldığı bilinir. Adil Sultan Destanında; Babaeski'nin okları, Edirne'nin yayları ile meşhur olduğu ifade edilmektedir. Saltukname'de adı geçen Baba Kavağı denilen kayın ağacı ile Babaeski'nin meşhur okları arasında efsanevi bir münasebet vardır.

Babaeski’nin önemli Tarihî eserleri

 Babaeski’de günümüze gelebilen tarihî eserler arasında, höyük ve Tümülüsler,Eski Cami Fatih Sultan Mehmet döneminde 1467 yılında yapılmıştır.Halen ibadete açıktır.Cedid Ali Paşa Cami, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1555 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Edirne'deki Selimiye Camii'nin modeli olup, Balkan Savaşlarında Bulgarlar tarafından minaresi yıkılmış ve sonra yeniden yapılmıştır.Halen ibadete açıktır.Dördüzlü Çeşme : 17.yüzyılda yapılmış, dört cepheli ve kubbeli bir meydan çeşmesidir.Babaeski Köprüsü: 4.Murat döneminde 1633 yılında yapılmış olup, halen D-100 uluslararası karayolu üzerinde trafiğe açıktır.Hamam: Halen şehir hamamı olarak kullanılmakta olan bina tek kubbeli, klasik tiptedir.Atatürk İlkokulu : 1914 yılında Kaymakam Tevfik Gür tarafından yaptırılan tek katlı , ahşap çatılı , Türk saçaklı olan okul bugün 2 Nolu Babaeski  Aile Hekimliği Merkezi olarak kullanılıyor.

BEREKETLİ TOPRAKLARI NEDENİYLE ÜRÜN REKOLTESİ YÜKSEKTİR

 Babaeski verimli ve bereketli topraklara sahip bir yer olması dolayısıyla burada bol ürün elde edilmektedir. Babaeski'nin ekonomisi tarım, hayvancılık,gıda ve sanayiye dayalıdır.İlçede genellikle karpuz.kavun,ayçiçeği,buğday,kanola,mısır,arpa,yulaf gibi tarım ürünleri yetişir. İlçe merkezi dışında büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği dak daha yaygın şekilde yapılır. Özellikle unlu mamuller ve öğütülmüş tahıl ürünlerini içeren imalatlar dışında, “süthane işletmeciliği ve peynir imalatı”(Mandıracılık), “çiftlik hayvanları için hazır yem imalatı”, rafine sıvı ve katı yağların imalatı yapılmaktadır. Bunlar dışında mobilya vs. imalatı da yapılıyor. Babaeskide son yıllarda birçok fabrika kurulmuştur. Bunlardan en önemlileri: (Çölgeçen, TEM Mobilya,Bahçıvan Gıda, Alpullu Şeker Fabrikası ise 'Türkiye'nin ilk şeker fabrikasıdır.) Ayrıca bunların dışında çeşitli iş kollarında üretim yapan 38 sanayi tesisi bulunmaktadır.

BABAESKİ TARIM FESTİVALİ İLE DE ÜN YAPAN KENTTİR

 Babaeski’de 1971 yılındaki dönemin Belediye Başkanı Gündüz Onat’ın girişimleriyle belediyenin önderliğinde ilçede bulunan, tarım eğitim ve sivil toplum kuruluşları, dernek, oda, basın organları, sanayici ve esnaf temsilcilerinin katılımları ile gerçekleşen çalışmalar sonunda, Babaeski Belediyenin himayesinde  önce ‘Karpuz Festivali’ adı altında yapılması kararlaştırılan organizasyon  birkaç yıl sonrasında  'Tarım Festivali' adını almıştır.Bu festival  44 yıldır aralıksız yapıla gelmektedir.Bu yılda 45. Gerçekleştirilecektir. Festival sayesinde, ilçeden Avrupa'ya ilk kez karpuz ihracı yapılmıştır ve her yılda yapılmaya devam etmektedir. Festival döneminde İlçe nüfusu festival için gelen yerli ve yabancı turistlerle birlikte  mevcut nüfusunun 3 katı kadar olmaktadır. Babaeski ilçedeki sanayi kuruluşları ve tarım ve hayvancılık sektörüyle yurt ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır.Sosyal yaşamdada hareketli bir ilçedir Babaeski.

Hazırlayan Seyit SÜREN