ÇTSO Fildişi Heyetini ağırladı

Fildişi Sahili'nden 40 kişilik Heyet, Çerkezköy'e gelerek bir dizi ziyarette bulundu. ÇTSO'da bölgenin ekonomisi ille ilgili sunum yapılan Fildişi Sahili Heyeti de ülkeleri hakkında bilgiler verdi

GÜNDEM 26.03.2015 18:31:00 0
ÇTSO Fildişi Heyetini ağırladı

Etiyopya’dan gelen iş adamlarını geçtiğimiz hafta bölgedeki yatırımcılarla buluşturan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, dün de Fildişi Sahili iş heyetini ağırladı. Çerkezköy TSO’dan daha önce yapılan açıklamada Fildişi Sahili’nden 64 firmadan 100’e yakın katılımcının ilçeye geleceği belirtilmişti. Fildişi Sahili’nden gelen heyette yaklaşık 40 kişinin olması, Çerkezköy TSO heyetinde hayal kırıklığı yarattı.  

40 KİŞİLİK HEYET GELDİ

Fildişi Sahili’nden ikili iş görüşmeleri için Çerkezköy’e gelen heyet, dün saat 10.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Fildişi Sahili Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kinapara Kolibali, DEİK Afrika Bölge Koordinatörü Eren Paykal ve beraberindeki yaklaşık 40 kişilik heyet, Çerkezköy TSO Meclis Başkanı Taha Ülker, Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Akın, Oda Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri tarafından karşılandı. Programa katılan Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay da Fildişi Sahili İş Heyeti’nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  

 

 

DİPLOMATİK İLİŞKİLERİMİZ YARIM ASIRDIR SÜRÜYOR

Programın açılış konuşmasını Çerkezköy TSO Meclis Başkanı Taha Ülker yaptı. Oda olarak, üyelere özellikle ihracat noktasında katkı sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Ülker, “Bu kapsamda Afrika ülkeleri ile diyaloğumuzu geliştirme adına önemli çalışmalar başlattık. İki ülke arasında yarım asra dayanan diplomatik ilişkiler, ekonomik ve ticari ilişkilerle yeni bir boyut kazanmış ve bu gelişmelere eş olarak Temmuz 2012’den beri Türk Hava Yollarımız Abidjan’a doğrudan sefer gerçekleştirmeye başladı. Kakaonun anavatanı, turizmin cenneti, dünya çapında ünlü futbolcularıyla hafızalarımızda yer eden Fildişi Sahili ile ülkemiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin temelini 2005 yılında imzalanan Ticaret Anlaşması ile Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması oluşturmaktadır” dedi.

 

 

İLİŞKİLERİMİZ DAHA DA GÜÇLENECEK

Ülker, “2012’den bu yana giderek artan İkili ticaret hacmi, 2014’te 332 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bugün Fildişi Sahili iş heyeti ve Türk firmalarımızın gerçekleştireceği görüşmelerle birlikte, iki ülke arasındaki sosyal, kültürel ve özellikle ekonomik ilişkilerin daha da güçleneceğini temenni etmekteyiz. Bu duygu ve düşüncelerle sizleri bir kez daha selamlıyor ve bugünkü birlikteliğin gelecek için önemli bir kilometre taşı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

ÜLKE ÇAPINDA SES GETİREN ÇALIŞMALAR

Programda konuşan Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay ise “Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odamız, geçtiğimiz günlerde Etiyopyalı iş heyetini bölgede ağırlayarak iş adamlarımızla ikili görüşmelerde bulunmalarını sağladı. Bugün de Fildişi Sahili’nden iş heyetini ağırlıyorlar. Çerkezköy TSO son zamanlara yaptığı bu tür çalışmalarla ülke çapında ses getirmektedir. Kendilerini başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum” dedi.  

 

 

ÇERKEZKÖY TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SANAYİ KENTLERİNDEN BİRİ

Bu tür ziyaretlerin her iki tarafın da menfaatine olan çalışmalar olduğuna dikkat çeken Kaymakam Kubilay, “Çerkezköy Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden birisidir. İlçemiz konum itibariyle de büyük merkezlere son derece yakın olması nedeniyle büyük imkanlara sahiptir. Bu nedenle yürütülecek çalışmaların çok faydalı olacağına inanıyorum. Bu vesile ile her iki ülke heyetinin menfaatleri doğrultusunda başarılı çalışmalar temenni diyorum” diye konuştu.  

AFRİKA’NIN LOKOMOTİFİ OLMAK İSTİYORUZ

Program Fildişi Sahili Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kinapara Kolibali’nin konuşması ile devam etti. Kurum olarak Fildişi Sahili hükümetine danışmanlık hizmeti verdiklerinin altını çizen Kolibali, “Bu ziyaret Yatırımlar Müdürlüğümüz tarafından organize edildi. Biz Afrika’nın dinamik bir ülkesiyiz. Yapmak istediğimiz çok şey var. Fakat asıl amacımız 2020’ye kadar gelişen bir ülke haline gelebilmektir. Afrika’nın lokomotifi olmak istiyoruz. Yüzde 8 olan büyüme hızımızı yüzde 10’un üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

ÜLKESİNE DAVET ETTİ

Fildişi Sahili Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kinapara Kolibali konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün sizinle buluşan heyet, Fildişi Sahili’nin önemli ekonomik kuruluşlarının temsilcilerinden oluşuyor. Aralarında özel sektörden ve yarı kamu kuruluşlarından temsilciler var. Bu vesile ile sanayi bölgenizi ziyaret etmemize izin verdiğiniz için teşekkür ediyor, biz de sizleri Fildişi Sahili’nde ağırlamak istiyoruz” dedi.

FABRİKA ZİYARETLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konuşmaların ardından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Muharrem Yamaç tarafından davetlilere Oda hakkında sunum yapıldı. Sunumun ardından heyet Arçelik ve Putzmeister fabrikalarını ziyaret etti. Heyet, fabrika ziyaretlerinin ardından Parıltım Restaurant’ta Türk firmaları temsilcileri ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Haber / Ahmet KARDEŞ