Deprem TIR'ı Çerkezköy'de sallandı!

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen programda, Kuzey Anadolu Hattı Simülasyon TIR'ı Tekirdağlılar'a, 1999 yılında meydana gelen Marmara depremini yeniden yaşattı.

GÜNDEM 5.03.2015 17:27:00 0
Deprem TIR

Öğrencilere deprem olgusunu yaşatmak istediklerini ifade eden Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Jeofizik Mühendisi Yavuz Güneş, 17 Ağustos depreminin simülasyonunu gerçekleştirdiklerini belirtti.

DÜN ÇERKEZKÖY’DEYDİ

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) deprem sigortasının bilincini arttırmak amacı ile kurulan Kuzey Anadolu Fay Hattı Simülasyon TIR’ı Tekirdağ’a geldi. DASK, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Türk Kızılay’ı Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte, öğrenciler depreme karşı daha duyarlı olabilmeleri amacıyla Marmara depremini TIR’da yaşadı. 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında Tekirdağ’a gelen TIR’da 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi’nin yüzde 70 simülasyonu gerçekleştirilirken, öğrenciler başta olmak üzere vatandaşlara depremle ilgili eğitimler verildi. Pazartesi ve salı günü Tekirdağ’da bulunan TIR, önceki gün Çorlu’da dün de Çerkezköy’de vatandaşlarla buluştu. TIR’da deprem canlandırmasına katılan vatandaşlar deprem anında neler yapacaklarını öğrendi.

 

 

DEPREM OLGUSUNU YAŞATMAK İSTİYORUZ

Dün Çerkezköy Halk Pazarı’nın önünde duran Deprem TIR’ında görevli Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Jeofizik Mühendisi Yavuz Güneş, "1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Simülasyon TIR’ını Tekirdağ’a getirdi. 5 gün Tekirdağ ve ilçelerde deprem konusunda bilgilendirme yapılacak. Amacımız ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini sürekli olarak hatırlatmak. Deprem öncesi ve sonrası yapılması gereken önlemler, tedbirler ve bunun uygulamasını fiil olarak deprem tatbikat TIR’ında yapıyoruz. Gelen öğrencilerimiz ve vatandaşlarımızı öncelikle deprem konusunda kısa bir bilgilendirme yapıyoruz. Daha sonra da çök, kapan ve tutun yöntemlerini gösterip öğrencilerimize deprem anında ne yapacaklar bununla ilgili bir simülasyon yapıp daha sonra gönderiyoruz. 17 Ağustos Gölcük depremi 7.4 büyüklüğündeydi. Bunun yüzde 70 simülasyonunu burada gerçekleştiriyoruz. Ve bu da 20 saniye sürüyor. Onun bir canlandırmasını yapıyoruz. Tamamen birebir değil ama en azından deprem olgusunu yaşatmak istiyoruz. " diye konuştu.

Haber / Abdulhamit ALBEZ