Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

Hayrabolu tarım Makineleri üretiminde de Türkiye'nin önemli kenti durumunda

KÜLTÜR SANAT 25.01.2015 15:52:00 0
Trakya

Hayrabolu ilçesi tarımın ve hayvancılığın yanı sıra zirai makine üretiminde de Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biridir. İlçede üretilen tarım makineleri 30 ülkeye de ihraç edilmekte olup, ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır. Hayrobolu’daki tarımda da bölgede en çok istihdam sağlayan bir ilçedir.

EKONOMİK DURUM

Hayrabolu İlçesi’nin ekonomisi geleneksel olarak tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımda buğday, arpa, ayçiçeği ve şeker pancarı ekimi yapılmakta, tarım modern teknoloji ile yürütülmektedir. Son yıllarda sulu tarıma geçilmiş olup ikinci mahsul alımı için çiftçiler devamlı bilgilendirilmekte ve gerekli yardımlar yapılmaktadır. İlçede tarım aletleri imalatında oldukça ileri düzeydedir. Türkiye’nin tarım makineleri üretim üslerinden biri olan ilçede üretilen tarım aletlerinin büyük bir bölümü  ülke geneline satılmaktadır. Sektörde 30 ülkeye ihracat yapılmaktadır. Sektördeki üretim ve istihdam ilçe ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Hayrabolu’da 6 adet yağ, 5 adet un fabrikası, 3 adet tarım aletleri fabrikası, 1 adet tekstil fabrikası,7 adet banka bulunmaktadır. Organize Sanayi Bölgesinin alt yapısı tamamlanmış olup, bölge arsaları satışa sunulmuş olup bugün itibariyle 9 tane üretim yapan firma, 6 adet inşaatı devam eden firma, 34 tane tahsis yapılmış inşaata başlayacak firma ile 95 parselin 51 parseli tahsisli olup 44 parsel tahsis edilmeye elverişlidir. Doluluk oranı yüzde 57’dir. Bölgede yatırımların başlamasıyla ilçe ekonomisinde büyük canlanma yaşanmaya başlamıştır. İlçenin Hasköy, Umurça, Karabürçek, Çerkezmüsellim Köyleri (T.dağ’ın Büyük Şehir olmasıyla mahalle oldular) civarlarında yüksek miktarda linyit kömürü, İlçenin kuzey doğusunda Yörükler ve Bayramşah Köyleri civarlarında doğalgaz madenleri bulunmaktadır.  

HAYRABOLU’YA NASIL GİDİLİR

Hayrabolu'ya İstanbul Esenler Otogarı’ndan yarım saatte bir direkt otobüs bulunmaktadır. Özel araçla İstanbul’dan Hayrabolu’ya ulaşım TEM otoyolu Mahmutbey gişelerinden Lüleburgaz’a 1,5 saatte ulaşmak mümkündür. Hayrabolu-Lüleburgaz arası 40 kilometre olup 25 dakikalık bir mesafedir. Hayrabolu'ya Tekirdağ'dan aktarma da yaparak ulaşılıyor. İstanbul- Tekirdağ arası 130 kilometredir. (2 saat) Tekirdağ il merkezinden Hayrabolu 52 kilometre uzaklıktadır. Tekirdağ-Hayrabolu arası saat başı karşılıklı minibüslerle de ulaşım mümkündür. Yolculuk yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Ayrıca diğer ulaşım yolu olarak da İstanbul Sirkeci' den tren yolu ile ulaşmak mümkündür.Tekirdağ’ın kuzey batısında yer alan Hayrabolu, Tekirdağ’a 52, Kırklareli'ne 60, Edirne'ye 90, İstanbul'a ise 182 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Malkara, Muratlı, Lüleburgaz ve Uzunköprü ilçelerine 40 kilometre, Babaeski ilçesine 30 kilometre, Keşan ilçesine ise 60 kilometre mesafededir. 

Hazırlayan/Seyit SÜREN