Trakya'daki il,ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

GÜNDEM 14.01.2015 13:03:00 0
Trakya

ERGENE NEHRİ SARAY’DAN DOĞMAKTADIR

Saray’ın Kuzey'inde Karadeniz ve Kırklareli’nin Vize İlçesi, Batısında Lüleburgaz, Doğusunda İstanbul İli'nin Çatalca İlçesi, Güneyinde ise Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy İlçeleri bulunur.

Trakya'nın can damarı Ergene Nehri'nin iki önemli kolu Saray'dan doğar. Bunlardan en önemlisi Ergene Deresi,Tekirdağ-Kırklareli sınırının kesiştiği yer olan Kavacık Köyü hudutlarında Ergene Korusu membağlarından doğmaktadır.

Saray ilçe merkezi coğrafi açıdan ilginç bir noktadır. İlçe Merkezi'nden Karadeniz'e kadar olan kısım dağlık ve ormanlıktır. İlçe Merkezi'nden güneye ve batıya doğru uzanan kısım ise düz tarım arazileriyle kaplıdır.Saray 41° 28’ enlem ve 27° 44’ boylam içindedir.

BİTKİ ÖRTÜSÜ

İlçenin kuzeyi özellikle dağlık kesimleri ormanlıktır. Bu ormanlarda meşe, gürgen ve karaçam hakimdir. Özellikle Trakya’daki tek kara çam ormanları İlçenin Kastro yöresinde bulunmaktadır. İlçenin güneyi ise ovadır.

İKLİM

İlçe ve yakın çevresinde karasal iklim hakimdir. Kış ayları soğuk ve yağışlı, yaz ayları ise sıcak ve kurak geçmektedir. Yıllık sıcaklık ortalaması 13.8 °C olup bu değer Temmuz ayı için 23.3 °C, Ocak ayı için ise 4.4 °C ‘dir.Yıllık nem ortalaması %76’dır. Kış aylarında yükselen bağıl nem ortalaması yaz aylarında azalmaktadır.Bölgede yağış toplamı kış mevsiminde 200-300 mm. ilkbaharda 100-150 mm,yazın 50-100 mm. Arasında değişmektedir.Saray ve çevresinde kapsamlı bir meteoroloji ölçüm istasyonu olmaması sebebiyle yağış özelliklerinin değerlendirilebilmesi için bu alana en yakın olan Çorlu ve Kırklareli istasyonlarından elde edilen veriler kullanılmaktadır.

SANATÇILAR KENTİ

Saray  Güngörmez Mahallesinde bulunan Sanatçılar sitesinde bu gün Türkiye’deki ses, film ve tiyatro sanatçıları başta olmak üzere  Devlet sanatçılarıyla birlikte yaklaşık 200 sanatçının evi burada bulunmaktadır.Bu nedenle Saray bir yerde de sanatçılar kenti durumundadır.Sanatçılar buradan İstanbul’a gidip gelmektedir.Saray halkın sıcak ilgi ve alakası sanatçıları buraya çekmiştir.

FESTİVAL SARAYIN TANITIMINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR

Saray’da son yıllarda Saray Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Doğa  Kültür  ve Sanat Festivali’de Saray’ın kültür  miraslarının tanıtımı ile eşsiz doğa yapısının tanıtımına da büyük katkı sağlıyor.Saray Belediyesi düzenlenen doğa ve Kültür Sanat festivali’ni geçtiğimiz yıl Uluslar arası düzeye çıkartarak ilçeyi dış ülkelere de tanıtımını sağlamaya başlamıştır.

TARİH,DOĞA VE TURİZM KENTİ

Tekirdağ’ın Karadenize açılan tek kapısı olan Saray ayni zamanda yaz aylarında Karadeniz Sahilin’deki Katro kıyısı ile de yerli turizm’in hareket göstermesi ile de önemli bir turizm kenti niteliği taşımaktadır.Saray’ın meşhur Laladere mesire alanı da yaz aylarında Saray halkı başta olmak üzere yakın il ve ilçe halkını da buraya çekmektedir. Çerkezköy’de faaliyet gösteren bazı fabrikalarda burada çalışanlarına yaz aylarında piknikler düzenlemektedir.Doğa yapısının bakir olması nedeniylede bir çok fotoğraf sanatçısının ilgisini çekmektedir.

 SARAY’DA MANDA YOĞURDU MEŞHURDUR

 Saray ilçesinde ilçe merkezi olmak üzere ve de özellikle Güngörmez ve Beyazköy Mahallelerinde üretim yapılan her şeyi ile doğal ve ev yapımı manda yoğudu da çok meşhurdur.Saray’a ziyaret için gidenler dönüşlerinde mutlaka manda yoğurdu alarak gönmektedir.Özelliklede kültür mantarçılığı da Saray’da son yıllarda geçim kaynağı olmuştur.

Hazırlayan / Seyit Süren