Trakya'daki il,ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

Çerkezköy metropolitan kent olma yolunda hızla ilerliyor...

GÜNDEM 11.01.2015 17:49:00 0
Trakya

Cerkezköy, İstanbul  sanayisinin genişlemesi sonucunda bir sanayi şehri çehresi kazanarak metropolitan olmaya aday bir kent ve bu yolda da hızla ilerliyor.Çerkezköy sanayileşme  öncesinde, diğer Trakya yerleşim birimleri gibi yerleşik Trakyalıların yoğun yaşadığı bir tarım şehrinden, sanayileşmenin hızlanması ile tüm Türkiye’den işçilerin geldiği ve birlikte yaşadığı bir metropolitan  kent olmaya doğru  hızla yol almaktadır. Geleneksel Trakya’nın özelliklerini yansıtmasına rağmen yoğun sanayi üretimi diğer bütün özelliklerini bastırmaktadır. 81 il’den gelen insanlar bu kentte gelenek ve göreneklerini kısaca bölgelerinin kültürlerini özel günlerinde yansıtmalarıda ilçeye ayrı bir renk ve ahenk katmaktadır. İlçe nüfusunun bir ara sanayi üretimindeki ilerleme ve gerilemelere göre değiştiği gözlenmiş olsada daha sonra hız kazanan göç nedeniyel kent devamlı gelişerek büyüme tirndine devam ediyor.  Çerkezköy’e 81 il ve ilçelerinden gelen insanların uyum içinde birlik ve beraberlik içinde yaşayabilmeleri, Trakya’nın  ve Türkiye’nin barışçıl havasına önemli katkıda bulunmakta ve Türkiye’de toplumsal barışın geliştirilmesi için iyi bir örnek oluşturmaktadır. Yerel kuruluşların, Çerkezköy’ün sosyal ve fiziki yapılarının eksikliklerini anlamak üzere yüksek katılımlı çalışmalar yapmaları ve şehir sakinlerinin bu tür çalışmalara gönüllülük esası ile katılıyor olmaları, Çerkezköy’ün örnek olabilecek diğer bir özelliğidir. İlçe, eski bir tarihe sahip olmasına rağmen sanayinin şehrin çehresini belirlemesi, ilçenin turistik kimliğini bastırmaktadır. Çerkezköy Türkiye ekonomisine her yıl milyar dolarlar kazandırarak büyük katkı sağlayan ilçe olmasına rağmen katkılarının karşılığını da alamayan kenttir ve kendi yağıyla kavurlar kendi ayakları üzerinde bir yerlere gelmeye çalışmakta olduğu görülmektedir.

ÇERKEZKÖY’E ULAŞIM

Çerkezköy´e ulaşım karayolu ve demiryolu ile yapılmaktadır. Çerkezköy ilçesi Kınalı Ayrımı-Çerkezköy-Çorlu yolu  ve son yıllarda yapılan D 100 karayolu ile Çerkezköy-Saray-Vize-Kırklareli yollarının kavşak noktasında bulunmaktadır. Ayrıca Beyciler-Çerkezköy bağlantı yolu ile TEM´e bağlanmaktadır. Çerkezköy için önem taşıyan TEM bağlantı yolu, ilçenin İstanbul metropolü ile ilişkisini kuvvetlendirmektedir. Çerkezköy ilçesinin, Tekirdağ il merkezi ile bağlantısı Çerkezköy - Çorlu - Tekirdağ karayolu ile sağlanmaktadır. Çerkezköy ilçesinde demiryolu bağlantısı İstanbul - Edirne - Avrupa demiryolu ile sağlanmaktadır. Çerkezköy tren Garı önemli ihracat istasyonlarından biridir. Ayrıca İstanbul - Çerkezköy elektrikli banliyö hattında 1996´dan beri yolcu taşınmaktadır.Ancak son iki buçuk yıldan bu yana hızlı tren hattı çalışmaları nedeniyle yolcu tren seferleri iptal edildi.İlçedeki deniz yolu bağlantısı Tekirdağ limanından gerçekleştirilmektedir. Türkiye’nin önemli bir sanayi kenti olan Çerkezköy son yıllarda sosyal ve ekonomik yönden de bölgede ağırlığını hissettiren bir cazibe merkezidir.

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NDE 70 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, Çerkezköy ve Kapaklı ilçeleri olmak üzere iki belediye sınırı içerisinde kalan yaklaşık 12340 hektar alanı ile Türkiye'nin en büyük ve en köklü sanayi bölgelerinden biridir.İstanbul'a yakınlığı ve geniş ulaşım olanakları nedeniyle Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi(ÇOSB) İstanbul sanayisinin gelişme alanı olma özelliği taşımaktadır.Bölge dahilinde toplam 325 büyük sanayi parseli bulunmakta olup, bu parsellerden 284’ü üretim, inşaat ve proje aşamasındadır. Bu tesislerden 29’u yabancı yatırımcılara aittir. Bunun dışında küçük sanayi sitesinde 39 adet küçük (3.000 m2 altında) parsel bulunmakta olup, bu parsellerden 24'ü üretim, inşaat ve proje aşamasındadır.Çeşitli ölçeklerdeki bu firmalarda yaklaşık 70.000 kişi istihdam edilmektedir.

Hazırlayan / Seyit Süren