Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

Türkiye'nin en önemli sanayi kenti Çerkezköy her geçen gün büyüyor

GÜNDEM 8.01.2015 17:23:00 0
Trakya

Bugün yazı dizimizin üçüncü merkezindeyiz. Bildiğiniz gibi Tekirdağ’la başladık hemen ardından Çorlu ile devam ettik. Bugün Tekirdağ’ın bir diğer ilçesi Çerkezköy’deyiz. Çerkezköy Türkiye’nin  önemli bir sanayi kentidir. Son yıllarda hızla gelişen sanayisiyle de Ülke ekonomisine katkısı çok büyüktür. Trakya bölgesin de son yıllarda sosyal ve ekonomik yaşamın hızlı olduğu bir yerleşim yeri olan Çerkezköy yatırımcılarında öncelik arz ettiği cazibe merkezi haline gelmesiyle kent hızlı bir gelişme göstererek nüfusu bu gün 170 bine dayanmıştır. Eğitimden sağlığa sanayiden tarıma kadar her alanda gelişmiş bir kent olan Çerkezköy  1977 ve 1978 yıllarında da Bulgaristan’dan gelen soydaşların büyük bir bölümü ile 81 ilden gelen vatandaşlar yerleşerek kendilerine yurt edinmiştir. Sanayi Kenti olan Çerkezköy’ün ülke ekonomisine katkısı büyüktür.

 

 

ÇERKEZKÖY´ÜN COĞRAFİ YAPISI

Çerkezköy ilçesi, doğu ve güneyde İstanbul ilinin Çatalca ve Silivri ilçeleri ile güney batıda Çorlu ilçesi, batıda Kırklareli´nin Lüleburgaz ve kuzeyde Saray ilçeleri ile çevrilidir. Yüzölçümü 326 km2 ´dir.Tekirdağ il merkezine 60 km. , İstanbul´a ise 110 km. uzaklıktadır. İlçe toprakları Ergene havzasındaki hafif engebeli düzlüklerden oluşur. Tekirdağ´ın doğu kesiminde bulunan Çerkezköy yöresinde Istranca Dağları´nın uzantıları ile arazi engebelenir. Bu kesimlerde yükselti batıya göre daha düşüktür. Yöre topografyası Büyükyoncalı-Bahçeağıl ve Çerkezköy-Velimeşe doğrultusunda uzanan 50 - 150 m, iki vadi tabanı dışında ise ortalama 150 - 200 m ve yer yer daha fazla yükseltilerle belirlenmektedir. Tüm yerleşiminin 150 - 200 m altındaki katlarda yer aldığı ve yüksekçe yerlerinde orman, tarım ve mera alanı olarak kullanıldığı görülmektedir. Çerkezköy yöresinde arazi eğilimleri yüzde 5 - 20 oranında değişmektedir. Çerkezköy´de Ergene ırmağının başlıca kollarından olan Çorlu deresi yer almaktadır.

Çorlu deresi ve diğer dereler boyunca uzanan yüzde 5´ten daha düşük eğimli vadi tabanları yanı sıra demiryolunun güneyinde yüzde 20 eğim sınırını aşan yamaçlar da bulunmaktadır.Çerkezköy alanı genellikle kalkersiz kahverengi toprak türlerinden oluşmaktadır. Çorlu deresi vadisi boyunca uzanan topraklar alüvyal topraklardır. Kalkersiz kahverengi orman toprakları yörenin kuzey ve doğusunda ormanlarla kaplanmıştır. Diğer kahverengi toprakların çoklukla kuru tarım ve yer yer mera olarak kullanıldığı görülmektedir.Çerkezköy ilçesinde, Çorlu deresinin güneyinde yer alan Kızılpınar ve Veliköy yerleşmesinin toprakları alüvyon topraklar olup, bölgede her türlü bitkiyi yetiştirmeye elverişli, drenajı iyi olan kolay işlenebilir niteliktedir.

KARASAL İKLİM HÜKÜMSÜRMEKTE

Çerkezköy ilçesi, Trakya ikliminin belirgin özelliklerinin etkisi altındadır. Yani genellikle Karasal iklim hakimdir.Genel olarak yazlar sıcak, kışlar ılık geçmektedir. Yörede zaman zaman soğuk kuzey rüzgarları ısının düşmesine yol açmaktadır. Isı yaz aylarında 25 derece —  35º , kış aylarında eksi 10 derece —  eksi 8 derece arasında değişmektedir. Rüzgarlar genellikle poyraz ve yıldızdan esmekle birlikte lodos da  eser. 

ÇERKEZKÖY´ÜN TARİHÇESİ

Çerkezköy ilçesi, Kuruluşu Osmanlı belgelerine dayanılarak 1400 ‘lü yıllara dayanmaktadır. Bölgede 3 ayrı yerleşim birimi bulunmaktadır 1. Türbedere şuan ki Kapaklı pazar yerinin olduğu yerlerde kurulduğu sanılmaktadır. 2.’de Şuan ki ismi ile Çerkezköy  Cumhuriyet meydanı civarlarındadır. 3. De  istasyon mahallesinin olduğu yerleşim birimleridir. Hasan ağa  isimli bir çiftçinin 45 hanelik bir köy kurarak içerisinde köleleleri ile çiftçilik işleri yapmaktadır Çorlu’da çıkan bir köle isyanı sonrasında Çerkezköy’de Hasan ağa himayesindeki köleler'de isyan etmiş,çıkan isyanda 7  kişi ölmüş, günümüzdeki  şu an Atatürk ilkokulu yerinde bulunmaktadır. Ölenlerin mezarları daha sonra buradan alınarak türbe dere Mezarlığına nakledilmiş ve bu bölgeye balkanlardan göç eden Çerkezler  yerleştirilmiştir ismini de buradan almaktadır.