Sendikal mücadele hak arama mücadelesidir!

Yetkili sendika ve konfederasyonların değerlendirileceği 15 Mayıs 2015 tarihi öncesinde çalışmalarına hız veren Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Şerafettin Deniz, dün Çerkezköy'e geldi. Çer

GÜNDEM 7.01.2015 17:43:00 0
Sendikal mücadele hak arama mücadelesidir!

Dün Çerkezköy’e gelen Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Şerafettin Deniz, “Sendikal mücadele hak arama mücadelesidir. Hak bütün insanlık tarihi boyunca son derece önemsenmiş, yukarılarda tutulan bir kavramdır. Sendika hakkın ve adaletin birlikte düşünüldüğü bir mücadeledir.”dedi.

GENEL BAŞKAN ÇERKEZKÖY’E GELDİ

Saat 14.00’de Türk Ulaşım Sen Mali Sekreteri Yusuf Kayan, Türk Ulaşım Sen 3 Nolu Şube Başkanı Öztürk Çınar ile birlikte Çerkezköy’e gelen Türk Ulaşım Sen Genel Başkanı Şerafettin Deniz Çerkezköy Türk Ulaşım Sen Temsilcisi Abdurrahman Fırtın ve Çerkezköy TCDD Türk Ulaşım Sen üyeleri ile bir araya geldi.

MEMUR-SEN’İN TOPLU SÖZLEŞMESİ’NE TEPKİ GÖSTERDİLER

2013 yılında toplu sözleşme yaptıklarını hatırlatan Türk Ulaşım Sen 3 Nolu Şube Başkanı Öztürk Çınar “Yetkili sendika olan Memur-Sen o zaman hükümet ile masaya oturdu. Yapılan toplu sözleşme ile çalışanlar için enkaz yılı oldu. Çünkü orada123 TL’lik komik bir rakama imza attılar. 6461 yasa gereği demiryollarının serbestleşmesi ile ilgili bizler 30 Mart 2013 ve 4 Nisan 2013 tarihleri arasında Kapıkule Edirne’ye kadar yürüdük. Bu yasanın çıkmaması için mücadele ettik.”dedi.

Daha sonra 16 Nisan’da iş bırakma eylemi yaparak tepkilerini sürdürdüklerini hatırlatan Çınar, “Bunlara rağmen yasa memur senin desteği ile çıktı. 2015 itibari ile uygulanmaya başlanacak. Siyasi konuştuğumuz söyleniyor ama ülke gündemini ilgilendiren her konu sivil toplum kuruluşlarını da ilgilendiriyor. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşu olduğumuz için ülke gündemi ile ilgili de konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.

SENDİKAL MÜCADELE HAK ARAMA MÜCADELESİDİR

Çınar’ın ardından konuşan Genel Başkan Şerafettin Deniz, “Bizler ‘Dertlerimize ve problemlerimize çare olabilir miyiz’ diye yollardayız. Sendikal mücadele hak arama mücadelesidir. Hak bütün insanlık tarihi boyunca son derece önemsenmiş, yukarılarda tutulan bir kavramdır. Sendika hakkın ve adaletin birlikte düşünüldüğü bir mücadeledir. 2013 yılında toplu bir sözleşme imzalandı. Bu sözleşme neticesinde 2014-2015 yılında bizlere yaşatacağı olumsuzluklar olacaktır.”dedi.

2014 YILI BÜTÜN ÇALIŞANLAR İÇİN KAYIP YILI OLDU

Bu yılın 1 Ağustos tarihinde 2016-2017 yıllarının ücretleri ve sosyal hakları ile ilgili toplu sözleşme masasının kurulacağını hatırlatan Genel Başkan Deniz şöyle devam etti: “2013 toplu sözleşme masasında sosyal haklarımız sıfır zam almıştır. 2002 yılından 2013 yılına kadar hak halinde enflasyon kavramı masada hükümete peşkeş çekilmiştir. 176 lira bürüt, 123 lira net ücret ile 2014 yılı bütün çalışanlar için kayıp yılı geçmiştir. Bu kayıplar hayatımız boyunca önümüzde duracaktır. Çalışma Bakanlığı ve Konfederasyon yaptığı açıklamada cumhuriyet tarihinin zammını verdiklerini söylediler. Ortalama memur maaşlarına vurduğunda 123 liranın karşılığı bir yıl için yüzde 5.1’dir. Demiryollarında işçiler için yüzde 3.5’dir” açıklamasında bulundu.

Kamu sen olarak 2014 yılında açıklanan rakamlar ile gerçekleşen rakamlar arasında fark olduğunu gözlemlediklerini kaydeden Deniz “Bizlere toplu sözleşme imzaladık orada ne aldıysanız odur dediler. Hakimler ve savcılarda kamu çalışanlarıdır. HSYK seçimlerinde hakimlere ve savcılara neden bin 155 TL verdiniz. Onlarda kamu çalışanlarıdır. Toplu sözleşmeden faydalanıyorlar ise o zaman siz bin 155 TL’lik artışı hakim ve savcılara nasıl ve neye göre yaptınız?” diye sordu.

DEMİRYOLU ÇALIŞANLARINI SATANLARLA AYNI YOLDA YÜRÜYEN KARDEŞLERİMİZ VAR

Demiryollarının özelleştirme sürecine de değinen Deniz “KESK ve Kamu Sen yeniden yapılandırma ve özelleştirme sürecine karşı olduğunu her zaman söylüyor. Bununla ilgilide üzerine düşeni yapacaktır. Bunanla birlikte demiryolları da yok olacaktır.”dedi. Demiryollarında çalışanların her ay 350-400 lira arasında maaş kaybı olduğunu söyleyen Deniz, “Bunun altına imza atanlar ile hala bazı demiryollarında çalışan kardeşlerimiz aynı yolda yürüyorlar. İş yerlerimiz kapatılmaya devam edersek, sözleşme masasında bizi satanlar ile beraber olmaya devam edersek, biz her şeye müstehakız demektir.”ifadelerini kullandı.

ONLARA SONBAHAR GELDİ

Yeniden yetkili sendika ve konfederasyonların değerlendirileceği tarihin 15 Mayıs 2015 olduğunu belirten Deniz, "Bütün iddiamızla inşallah yetkili sendika olmayı başaracağız. Artık yavaş yavaş yukarıya doğru tırmanıyoruz. Buraya ikinci gelişimdir. Her yeri geziyoruz. Herkese ulaşmaya çalışıyoruz. İlk defa 2003-2014 dönemi içerisinde malum sendika aşağı doğru, Türk Ulaşım Sen yukarıya çıkıyor. Onların Sonbahar'ı geldi bizim ise İlkbaharımız geldi." dedi.

TREN SEFERLERİ HAZİRAN AYINI BULUR

Gazetecileri, “Çerkezköy-Kapıkule-Uzunköprü tren seferleri ne zaman başlayacak” şeklindeki sorusunu cevaplandıran Deniz şunları kaydetti: “Bu çalışmalar uzun süredir yürütülüyor ama bir türlü bitirilemedi.Türk Ulaşım Sen 3 Nolu Şube Başkanı Öztürk Çınar Bölge Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı ile yaptığı konuşmada çalışmaların nisan ayı ortalarında bitirileceği bilgisini almış. Aynı zamanda yetkili arkadaşlar ile konuştuğunda çalışmaların Haziran ayının sonunu bulacağını söyledi. Türkiye’de devlet demiryolları kurulurken kamu hizmeti görmek için kurulmuştur. Kamuya hizmet birinci görevdir. Ticari bir işletme gibi devlet demiryolları düşünülmemiştir. Trakya’da ve Türkiye’nin birçok yerinde trenlerin seferlerden kaldırıldığını görüyoruz. Trakya sanayi ve tarım merkezidir. Burada kar ve zarar hesabı yapılarak bu iş yapılmaz”

Haber / Gökhan Yılmaz