BATİS iş cinayetleri paneli düzenledi

Bağımsız Tekstil İşçileri (BATİS) Sendikası 'İş cinayetleri' hakkında seminer düzenledi.

GÜNDEM 7.01.2015 13:09:00 0
BATİS iş cinayetleri paneli düzenledi

BATİS Çerkezköy temsilciliğinde düzenlenen kahvaltıda buluşan sendika üyeleri, daha sonra  Tekirdağ İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi tarafından düzenlenen ‘Zenginleşen Çerkezköy ve İş Cinayetleri’ konulu panel gerçekleştirildi. Konuşmacı olarak BATİS Temsilcisi Fahri Koçan’ın katıldığı panelde katılımcıların soruları da cevaplandırıldı. Panelde ayrıca deneyim paylaşımı yapıldı. 

13 İŞÇİ İŞ CİNAYETİNDE HAYATINI KAYBETTİ

BATİS Temsilcisi Fahri Koçan panelde yaptığı sunumda, Çerkezköy’de ve bölgede  çok sayıda iş cinayetinin yaşandığını, 2014 yılında bilinen ve öğrenilebildiği kadarıyla 13 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini, çok sayıda kazanın ise SGK’ya veya sendikalara hiç bildirilmeyerek üstünün örtüldüğünü savundu. İşverenlerin kar hırsı sebebiyle işçi sağlığı iş güvenliği önemlerini almaktan kaçındığını, daha fazla kar yapmak adına bu konuda yatırım yapmayarak işçilerin hayatlarını hiçe saydığını belirten Koçan, meslek hastalıklarını ise görünmediğini vurguladı. Koçan, Meslek hastalıklarına bağlı ölümlerin yaşandığını ancak işçilerin bu konuda örgütsüz ve bilgisiz olması sebebiyle, işverenlerin ise önemsememesi sebebiyle bunların gün yüzüne çıkarılmadığını, istatistiklerinin tutulamadığını belirtti. Koçan, Tekirdağ İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi olarak Tekirdağ genelinde yaşanan her iş kazası ve iş cinayetinin ve her türlü meslek hastalığı riskinin kaydının tutulmaya çalışıldığını, her işçinin bu sorumlulukla yaşadığı sorunları ve çevresinde yaşananları bildirme yükümlüğü olduğun belirterek işçilere ve diğer emek örgütlerine iş birliği çağrısı yaptı.

İŞÇİLER EMEKLERİNE SAHİP ÇIKMALI

Söz alan Avukat Sevgi Evren ise iş cinayetlerinin ve iş kazalarının yüksek olmasının bir diğer nedeninin ise, işçilerin kendi emeklerine değer vermeyerek, her türlü çalışma koşuluna razı olmaları olduğunu söyledi. Evren, işçileri kendi yaşamlarına kendi emeklerine sahip çıkmaya davet etti. Bunun için de örgütlüğün ve hak bilincinin öneminden bahsederek işçileri sendikalarda derneklerde örgütlenmeye davet eden Evren, “İşçiler emeklerine sahip çıkmalı. Bunun içinde örgütlenmeli.”dedi.

Daha sonra söz alan işçiler de örgütlenme sorunlarını anlattı. Örgütlenme sorunlarından bahseden işçiler, özellikle bölgede bulunan mevcut sendikaların kapılarından dahi giremediklerini, fabrikalardaki temsilcilerin ise işçilik sorunlarından bir haber olduğunu, dertlerine çare olmadığını, çözüm üretmediğini belirterek mücadele çağrısı yaptılar.

Tekirdağ İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yeni toplantısının 8 Şubat 2015 Pazar günü Çerkezköy’de yapılmasına kararı verildi.

Marmarmara Haber