Hijyene dikkat etmeyen kantinciye para cezası

Çerkezköy'de okul kantincilerine yönelik düzenlenen hijyen eğitiminde, kantinciler uyarılarak kurallara uymaları istendi. Aksi takdirde 12 bin TL ile 24 TL arasında değişen miktarlarda para cezası ödemek zorunda

GÜNDEM 25.12.2014 12:43:00 0
Hijyene dikkat etmeyen kantinciye para cezası

12 BİN TL İLE 24 BİN TL ARASINDA PARA CEZASI VAR

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, İlçe  Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Halk Eğitimi Merkezi  Müdürlüğü işbirliğinde okul kantincilerine yönelik hijyen eğitimi yapıldı. Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda  düzenlenen eğitime okul kantincilerinin ilgi göstermemesi dikkat çekti.

Hijyen eğitimi veren İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü  uzmanları, kantincileri kurallara uymak zorunda olduklarını ve uymadıkları takdirde yapılacak denetimlerde 12 bin ile 24 bin TL arası değişen miktarlarda para cezası uygulanacağını hatırlattı.

GÜVENİLİR GIDA UYARISI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Çerkezköy İlçe Müdürlüğü  Gıda Mühendisleri Ferya Arslan Çolak ve Abdulkadir Geylani Okatan  eğitimlere katıldı. Gıda Mühendisi Ferya Arslan Çolak, “Gıda konusunda  hijyenik olması acısından okul kantinleri çok önemli. Eğer okul kantinlerinde sebze de kullanılıyor ise sebzeler için ayrı bir evye olması gerekmektedir. Ayrıca depolamada çok önemli. Kantinler her bakımdan rahat olmalı ve  her türlü hijyenik olmalı. Kantincilerin kıyafetleri temiz olmalı ve de önlük takmalı. Ayrıca kişisel kıyafetleri ortalıkta dolaşmamalı ve kendi kişisel dolaplarına konulmalı. Zamanla da zararlılara karşı ilaçlanmalı. Çünkü yiyeceklerinde satıldığı yerler olan bu yerlerde böcek gibi haşarelerin üremesi kolay olduğu için  bu yönde de gerekli önlem mutlaka alınması gerekiyor.Yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi işletmeler devamlı belirli aralıklarla haşarelere karşı ilaçlanması gerekmektedir.”dedi.

HİJYEN İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKLER

Gıda Mühendisi Abdulkadir Geylani Okatan ise, “İyi personel hijyen uygulamaları , gıdaların yeterli pişirilmesi,çapraz buluşmanın önlenmesi,süre ve sıcak kontrolü,hastalık yapıcı mikroorganların özellikle çabuk bozulabilir riskli gıdalardan ve sudan uzak tutulmasıdır.Okul kantinlerinde hijyen konusundaki eksikliklerin bir an önce giderilmesi  gerekmektedir. Üretim yapılan yerlede devamlı temizlenmeli. Özellikle de tost makinaları gün içinde birkaç kez temizlenmeli. Belirttiğimiz gibi kantinlerin her acıdan hijyen koşullarına sahip olması gerekmektedir.”diye konuştu. Eğitimler sonunda kantincilerin sınav yapılarak, başarılı olanlara sertifika verileceği kaydedildi.

Haber/Seyit SÜREN