Köylünün zararı tazmin edilecek

Milletvekili Turgut Dibek'in, Kırklareli çiftçileriyle ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi?

GÜNDEM 25.11.2014 13:35:00 0
Köylünün zararı tazmin edilecek

Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in cevaplandırması için verdiği soru önergesinde şunlara yer vermişti: “Seçim Bölgem Kırklareli’nin tamamında etkili olan yağış ve fırtına özellikle Merkeze bağlı köy ve beldelerdeki tarım alanlarından büyük hasara neden olmuştur. Meteoroloji müdürlüğünün resmi verilerine göre 78 km hıza çıkan kuvvetli fırtına nedeniyle ayçiçeği ve mısırlarda büyük zarar meydana gelmiştir. Lüleburgaz İlçemize bağlı Kırıkköy’de de hortum meydana gelmiştir. Kırkköy’de de büyük hasar vardır.”

BAKAN EKER’E SORU ÖNERGESİ

Milletvekili Turgut Dibek, T.B.M.M’ye verdiği soru önergesinde şu soruların cevaplanmasını istemişti:

1-? 78 km hıza çıkan kuvvetli fırtına nedeniyle tarım alanlarında meydana gelen hasarın tespit çalışmaları yapılmış mıdır?

2-? Ekili ayçiçeği ve mısır alanlarının büyük zarar gördüğü fırtına nedeniyle Kırklareli İli afet bölgesi ilan edilecek midir?

3-? Fırtınada ürünü zarar gören çiftçilerimizin zararı karşılanacak mıdır?

4-? Fırtına nedeniyle ürünleri zarar gören çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası borçları ertelenecek midir?

ÇİFTÇİNİN ZARARI TESPİT EDİLDİKTEN SONRA 30 GÜN İÇİNDE ÖDENECEK

Dibek’in soru önergesine Bakan M. Mehdi Eker, toplu olarak cevap verdi. 4 soruya verilen cevapta şunlar yer aldı:

Cevap 1-2-3-4) Bakanlığımız İl ve İlçe Müdürlüklerince tüm illerimizde doğal afetlere yönelik hasar tespit çalışmaları ivedilikle yapılmaktadır. Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM) hasar ihbarlarında bulunan üreticiler için TARSİM tarafından eksper görevlendirilerek hasar tespitleri yapılmaktadır. Hasar tespiti yapıldıktan sonra hazırlanan raporlar TARSİM merkezinde hasar organizasyon birimi tarafından kontrol edilerek onaylanmaktadır. Kesin hasarın tespiti ve hasar dosyasının tamamlanmasından sonra, kesinleşmiş olan tazminat miktarı en geç 30 gün içerisinde sigortalıya ödenmektedir.

SİGORTASI BULUNMAYAN ÇİFTÇİLER İL HASAR TESPİT KOMİSYONU KARARI YARARLANMAKTA

Bakanlığımızca yürütülen 2090 sayılı ‘Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında’ Kanun'dan çeşitli tabii afetler nedeniyle (Tarım Sigortaları Kanunu kapsamı dışında kalan afetler için) tarımsal varlıkları yüzde 40'ın üzerinde zarar gören, bu zararlarını tarım ve tarım dışı diğer gelirleri ile karşılayamayacak durumda olduğu İl Hasar Tespit Komisyon Kararı ile belirlenen çiftçilerimiz yararlanmaktadır.

KREDİ BORÇLARI ERTELENECEK

13.05.2014 tarih ve 28999 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 23.08.2013 - 31.12.2014 tarihleri arasında meydana gelen/gelecek doğal afetlerden dolayı zarara uğrayan/uğrayacak gerçek ve tüzel kişiler ile 1163 sayılı Kanun kapsamında olan tarımsal kooperatiflerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlan söz konusu Bakanlar Kurulu Karar'ında belirtilen koşullar çerçevesinde ertelenmektedir. Afet bölgesi ilan edilmesi Bakanlığımız görev alanında bulunmamaktadır.