Keşan'da kalorifer kazanlarına sıkı denetim

Keşan Belediyesi ile Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Keşan Temsilciliği, Keşan'da ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla başlattıkları çalışmalar devam ediyor.

GÜNDEM 21.09.2014 12:39:00 0
Keşan

Son olarak, bakımlı ve bakımsız kazanlarda, kireç katılmış ve katılmamış kömürlerle yapılan analizlerde, kömüre yüzde 4 kireç karıştırılmasının ve kazan bakımının ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Makine Mühendisleri Odası Keşan Temsilciliği, yapılan çalışmaya ilişkin raporu ve hava kirliliğinin önlenmesi için yapılması gerekenleri açıkladı. Rapora göre, hava kalitesini artırmak ve mevcut durumu tespit etmek için baca gazı analizi yapılmasına karar verildiği bildirildi.

 

BAKIMLI BAKIMSIZ KAZANLAR KARŞILATIRILDI

Raporda, 04.09.2014 ve 09.09.2014 tarihlerinde bakımsız bir kazan dairesinde bakımları periyodik olarak yapılmamış bir kazan ve bakımlı bir kazan dairesinde periyodik bakımları yapılmış bir kazanın emisyon değerleri ölçüldüğü bildirildi. Ayrıca her iki kazanda sırası ile katkısız, yüzde 2 kireç ihtiva eden ve yüzde 4 kireç ihtiva eden kömürler yakılmış ve emisyon değerleri alındığı kaydedildi. Buna göre Bakımsız Kazan ile Bakımlı Kazan arasındaki parametrelerin tek kaydedildiği raporda, “Keşan’da son yapılan denetimlerde elde edilen emisyon ölçüm sonuçları incelendiğinde; bakımlı ve periyodik kontrolleri yapılmış bir kazanda kireç kullanımının karbonmonoksit ve kükürtdioksit değerini çok ciddi bir oranda düşürdüğü ve sınır değerlerin altında bir emisyon oluşturduğu görülmüştür. Sınır değerler karbonmonoksit için 200 mg/m3, kükürtdioksit için 2000 mg/m3’tür.” İfadelerine yer verildi.

 

BAKIMLAR HER YIL YAPILMALI

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, “Hava kirliliğinin önlenmesi için; kazan dairelerinin bakımları her yıl periyodik olarak yapılmalı, kazanlar eğitimli kişiler tarafından yakılmalı ve temiz olması sağlanmalıdır.”denildi. Açıklamada kazanlarla ilgili şu uyarılara yer verildi:

 

1- Isınmadan kaynaklı hava kalitesi kontrol yönetmeliği gereğince her yıl bütün kazanların emisyon ölçümleri yapılmalıdır.

2- Kirecin kömürün yanında ayrıca verilmesi yerine kömür içerisine katılması gerekmektedir. Kireç katma işlemi üretici tarafından yapılmalıdır.

3- 6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu gereğince kalorifer kazanları yılda 1 kez periyodik kontrole tabi tutulmalıdır.

4- Yılda bir yapılması gereken baca gazı emisyon ölçümleri neticesinde sınır değer üzerinde çıkan kazanlar tespit edilmeli, uygun şartlar oluşturulmalı, gerekirse sulu filtre uygulamasına geçilmelidir.

5- Kazancılar bir apartmanda en fazla 2 adet kazan yakmalı veya 30 daire üzerinde kazan yakmamalıdır. Bütün bu işlemlerin takibi apartman yönetimi tarafından yapılmalıdır.

6-Yakma saatlerine kesinlikle uyulmalıdır.”

 

UYGULAMAYANLARA CEZA KESİLECEK

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü yetkilileri, Keşan'daki hava kirliliğinin azaltılması konusunda alınan bu kararlara apartman yöneticileri ve kalorifercilerin titizlikle uyması gerektiğine, denetimlerin bu sezon da sıklaştırılarak sürdürüleceğine dikkat çekti ve aksi takdirde idari ve cezai yaptırımlar uygulanacağı konusunda apartman yöneticilerini uyardı.

 

Haber Merkezi