Çerkezköy'de kurban keseceklerin dikkatine

Çerkezköy Kurban Hizmetleri Komisyonu Kaymakam Metin Kubilay Başkanlığı'nda toplandı. Komisyon, kurban kesimi ile ilgili olarak Kurban Bayramı öncesi ve sonrasında uyulması gereken kuralları madde madde açÄ?

GÜNDEM 18.09.2014 14:44:00 0
Çerkezköy

Kurban Bayramı yaklaşırken, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay Başkanlığı’nda toplanan ‘Kurban Hizmetleri Komisyonu’ bayram öncesi ve bayram süresince dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında önemli kararlar aldı.

 

KURBAN YERLERİ DIŞINDA SATIŞ YASAK

Kurban Hizmetleri Komisyonu Kaymakam Metin Kubilay Başkanlığı’nda bir dizi karar aldı. Toplantıda, hayvan satış yerleri olarak, Çerkezköy Pınarça Köyü yolu üzeri Narin Caddesindeki (324 Ada) Belediye tarafından uygun görülen yerin tahsis edilmesine, tüm ihtiyaçların Belediye tarafından karşılanmasına ve bu alan dışında satış yapılmasına izin verilmemesine, aykırı davrananlara Emniyet Müdürlüğü ve Belediye tarafından gerekli işlemin yapılması yönünde kararı alındı.

 

HER YERDE KURBAN KESİLEMEYECEK

Kurban kesim yerleri olarak Çerkezköy Belediye Mezbahanesi ve Kapalı Pazar yeri içerisindeki Balık Pazarı’nın olduğu bölümün belirlendiği toplantıda, ayrıca bazı derneklere müracaatları doğrultusunda kurban kesim izni verildi. Dernek Başkanları tarafından dilekçe ile müracaat edilen; Çerkezköy Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetlere yardım derneği (Gazi Mutafa Kemal Paşa Mahallesi İnan Sokak No:9’da bulunan Çelebi Öğrenci yurdu ve Gazi Mutafa Kemal Paşa Mahallesi karakaş sokak No:9’da bulunan Çelebi Kız Öğrenci yurdu), Çerkezköy Veliköy Mimar Sinan Mahallesi Eğitim ve Kültür Hizmetleri’ne yardım dernek yurdu, Çerkezköy Kızılpınar Eğitim Çağındaki Talebelere Yardım dernek yurdunda kesim işlemi yapılabilecek. Bu yerler dışında bulunan park, cadde, sokak meydan gibi halka açık  yerlerde kurban kesimi yapılmayacak.

 

DENETİMLERİ ÜÇ KURUM YAPACAK

Kurbanlık hayvan hareketlerinin kontrollerini ise Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce oluşturulun ekiplerce yapılması kararı alındı.  Mezbaha ve kurban kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılmasının konuşulduğu toplantıda zaman kaybının ve karmaşasının önlenmesi için randevu sisteminin getirilmesi ve hayvan kesimi, yüzme, et paylaşımı ve benzeri işlemler esnasında sıra bekleyenleri sıkıntıya düşürmeyecek şekilde gerekli tedbirlerin alınması gerektiği ifade edildi. Kurban kesim yerlerindeki hazırlıklar yapılarak, Kurban Bayramı günleri süresince hijyene riayet ederek hizmet edecek şekilde gerekli tedbirlerin Belediye Başkanlığı’nca alınmasına karar verildi. Bu kararların kontrollerini de Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlileri tarafından yapılması kararlaştırıldı.

 

HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLACAK

Kurban olması dinen sakıncalı olan hayvanların kurban satış yerlerine getirilmesi ise yasaklandı. Alınan kararlarda bu konuyla ilgili olarak ise şunlara yer verildi:“Kurban kesmekle yükümlü olan kimsenin bu ibadeti yerine getirmiş sayılması için deve için 5; sığır ve manda için 2; koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, âzaları tamam, besili olması, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı âzaları eksik meselâ bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaması gerekir. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal ve deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya yırtılmış olmasında kurban açısından bir sakınca yoktur. Koyunun daha semiz ve lezzetli olması maksadıyla doğduğunda kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz.” açıklaması çerçevesinde kurban ibadetinin sıhhatini ilgilendiren konularda aydınlatma yapılması” 

 

KÜPE VE PASAPORTLARI TARIM MÜDÜRLÜĞÜ TOPLAYACAK

Toplantının sonunda ise, Kurban Hizmet Komisyonu’nca belirlenen yerlerde ve belirlenen yerler dışında Kurban olarak kesilen hayvanların kulak küpe ve pasaportlarının 31 Ekim 2014 tarihine kadar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne teslim edilmesine karar verildi. 

 

Haber / Gökhan Teker