STK'lar doktora sahip çıktılar

Ergene ile ilgili açıklamaları nedeniyle Edirne Valisi Dursun Ali Şahin tarafından görevden alınan Devlet Hastanesi Gastroentoloji Uzmanı Dr. Dilek Tucer'e sivil toplum örgütlerinden destek geldi.

GÜNDEM 18.09.2014 12:27:00 0
STK

Edirne’de, Ergene kirliliği ve Ergene suyu ile yetiştirilen pirinçlerin kanser yaptığı yönünde açıklamalarından dolayı Edirne Valisi Dursun Ali Şahin tarafından Edirne Devlet Hastanesi'ndeki görevinden alınan Gastroentoloji Uzmanı Dr. Dilek Tucer’e bazı sivil toplum kuruluşlarından (STK) destek geldi. 

 

ERGENE’DEN HALA ZEHİR AKIYOR

Ergene Platformu Sözcüsü, Edirne Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Üyesi Av. Bülent Kaçar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Ergene’nin hala tehdit saçtığını ileri sürerek, “Yıllardır verdiğimiz mücadele neticesinde çok az yol alınabildi. Ergene zehir saçmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Dr. Müezzinoğlu, ‘2014 yılında Ergene’de yüzüleceğini’ demişti. Ama gelin görün, hala zehir akan bir nehir var. Çevre Bakanlığı verilerine göre Ergene; dördüncü sınıf kıta içi kirli su konumunda” dedi. 

 

BAKAN’A SESLENDİ

Ergene Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Hacer Doğrugüven ise bu konuda bir açıklama yaparak "Doktorlar, bilim insanları değil; Ergene’yi kirletenler ve göz yumanlar yargılansın" ifadelerini kullandı. 

 

Ergene Nehri ve havzasının açıklanan kurtarma planı, kesilen para cezalarına karşın hala zehir akmaya devam ettiğinin gözle görülür bir gerçek olduğunu öne süren Doğrugüven, şunları kaydetti: “Bakanlık ve valilikler, Danıştay’ın ve Edirne İdare Mahkemesi'nin kararlarında belirttiği etkin idari tedbirleri almak, yargı kararlarındaki uyarılar çerçevesinde görev yapmalıdırlar. Yaşamımızı karartan sanayi tesislerini geçici veya süreli kapatma, çalışma izin ve ruhsat iptali gibi yaptırımları etkin ve sürekli bir denetim faaliyeti sürecinde uygulayıp kirletenler ve göz yumanlar hakkında adli işlemler yapılmadıkça Ergene hayata dönmez. Başta Trakya Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi’nin çeşitli araştırma raporları, birçok değerli bilim insanının çalışmaları sonucu Ergene Nehri'ne bırakılan ağır metallerin ve kimyasal atıkların doğa ve canlı sağlığı açısından başta kanser olmak üzere birçok yaşamsal soruna yol açabileceği kanıtlanmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Uzunköprü Belediyesi ölçüm ve analizlerine göre Ergene Nehri hala 4. sınıf kıta içi kirli su olarak akmaktadır. Çalıştığı kurumun düzenlediği basın toplantısında bir hekim olarak mesleki ve insani sorumluluğu gereği kamuoyunu aydınlatan, bilimsel çalışmalara ve mesleki gözlemlerine atıfla kirletilen Ergene Nehri'nin bölgemize, suyumuza, toprağımıza saçtığı kanser riskine dikkat çeken sayın Uzman Dr. Dilek Tucer’in hukuka, kamu yararına aykırı olarak görevden alınması gerçekleri örtmeye yetmez. Ergene Platformu olarak yıllardan beri 'Ergene Hayata Dönsün' diyerek doğaya, Trakya'mıza sahip çıkan, sosyal sorumluluk ve vicdan sahibi insanlar adına Sağlık Bakanlığı'na sesleniyoruz; Edirne Valiliği'nin görevden alma işlemi iptal edilerek Uzman Dr. Dilek Tucer görevine iade edilmelidir” 

 

HEPİMİZİN BİLDİĞİ GERÇEKLERİ AÇIKLADI

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu adına Başkan Ali Erol ise yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: 

"Dr. Dilek Tucer, hepimizin bildiği gerçekleri geçen gün basın toplantısında açıklayınca, hakkında önce soruşturma açıldı ardından görevden alındı. Oysa doktorumuz ‘hekim sorumluluğu’ gereğince belki birileri duyar da yapması gerekenleri yapar, bu kadar sık karşılaştığı soruna çare ararlar diye basına açıklama yapmıştı. Kaldı ki basın toplantısını düzenleyen de resmi ‘Edirne Kamu Hastane Birlikleri’ denildi. Ergene Nehri geçtiği toprağı, yeraltı suyunu, buharlaşarak havayı, sulanan tarım topraklarını ve ürünlerini kirlettiğini bilim söylüyor. Yıllar önce Prof. Dr. Osman İnci'nin Ergene Nehri'ndeki kirlilikle ilgili yaptığı araştırma sonucunda; kanserojen olan bazı ağır metallerin böbrek, mesane ve prostat kanserli hastaların tırnaklarında anlamlı derecede yüksek olduğunu açıklamıştı. Araştırmasında; nehir çevresinde yaşayan hastalarda; kadmiyum her üç tümörde, kurşun ve çinko ise böbrek ve mesane tümörlerinde çok yüksek bulunmuştu. Bu bölgelerde yaşayanlarda böbreğin normal ve kanserli dokularında kadmiyum ve kurşunun anlamlı yüksek olduğu görüldü. Ayrıca bu hastaların kanında kadmiyum normalin 4 katı fazla bulundu. Trakya’da çevre sorunları ciddi boyutlarda ve yetkililer önlem almak yerine hamasi nutuklar atıyor. Hiçbir gerekçe insan yaşamının korunmasından önemli olamaz. Yetkililer acil olarak, Ergene Nehri'nin kirliliği, Çernobil felaketi ve bölgemizde yaşanan diğer çevre sorunlarının insan ve doğada yarattığı, yaratacağı olumsuz etkileri için bilimsel araştırma yapmak üzere Trakya Üniversitesi'yle birlikte bir çalışma başlatmalıdır." 

Erol, “Edirne Çevre Gönüllüleri olarak, bölgemizin en üst sorumlusu olan valimizi, kanser artışı iddialarını araştırmak, bilim insanlarının yapacağı çalışmaları desteklemek üzere acilen göreve çağırıyoruz” diyerek açıklamasına son verdi.

 

Haber Merkezi