Mandalı'dan Çetin'e cevap

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı geçtiğimiz günlerde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan AK Partili Kapaklı Belediyesi Meclis üyesi Mustafa Çetin'e yazılı bir şekilde cevap verdi.

GÜNDEM 27.08.2014 17:27:00 0
Mandalı

YAZILI BİR AÇIKLAMA YAPTI

Kapaklı Belediyesi’nin, Karaağaç Belediyesi döneminde çalışanlarla yapılan sözleşmeyi yok saydığını ileri süren Mustafa Çetin’e cevap veren Başkan Mandalı “ İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün 09.05.2013 tarih ve 93127266-915-13866 6356 sayılı Genelgesi ile ‘‘ 6360 sayılı kanun uyarınca, tüzel kişilikleri sona erecek belediyelerin toplu iş sözleşmesi yaparken ilgisine göre il özel idaresi veya katılacakları belediye tarafından bu sözleşmeler onaylanırken dikkate alınması gereken hususlar düzenlenmiştir.  Tüzel kişiliği sona erecek belediyelerin kanunun yayımından itibaren işçileri ile yapacakları toplu iş sözleşmeleri ilgisine göre katılacakları belediye veya il özel idaresinin onayına tabidir. Bu onay olmadan sözleşmelerin yürürlüğe girmesi mümkün değildir” hükmü getirilmiştir. Tüzel kişiliği sona erecek belediyeler söz konusu sözleşmeleri yaparken, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumu, geçinme endekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretleri, benzeri işyerlerindeki ücretler ve diğer çalışma koşullarını, yıllık enflasyon oranını, diğer kamu kurumlarında yapılan toplu iş sözleşmelerini ve belediyenin gelir ve gider dengesini dikkate almak zorunda olduklarını, tüzel kişiliği sona erecek belediyelerin toplu iş sözleşmelerini onaylayacak mercilerin, bu hususları göz önünde bulundurması, aksi halde devralınan personelin yüksek ücret ile mali ve sosyal haklara sahip olması belediye ve özel idarelerde personel giderinin olağanüstü artmasına sebep olacağı gibi, kurum içi çalışma barışını da olumsuz etkileyeceği, kamudaki ücret dengesi ile kurum içi ve kurumlar arası çalışma barışı ve düzeninin bozulmaması, kurumların gelirlerinin üzerinde personel giderleri ile karşı karşıya kalmamaları için düzenlenmiştir” diyerek  Karaağaç Belediyesi ile yapılan sendika sözleşmesi işbu genelge ve mevzuat hükümlerine uygun olmadığından uygulanamadığını kaydetti.

 

“KAMU HİZMETLERİNİ YERİNE GETİRİYOR”

Mustafa Çetin’in ‘belediye araçlarının keyfi kullanıldığı’ şeklindeki eleştirilerine de Mandalı “ Belediyemiz hizmet araçları belediye personeli tarafından kamu hizmetlerini yerine getirmek üzere görevlendirme düzenlenerek kullanılmaktadır” cevabını verdi.

 

“BÜTÇE DÜŞMÜŞTÜR”

Kapaklı Belediyesinin bütçesi ile ilgili Meclis Üyesi Mustafa Çetin’in yönelttiği eleştirilere de cevap veren Kapaklı Belediye Başkanı irfan Mandalı” 30 Mart tarihi itibarı ile belediyemiz Büyükşehir İlçe Belediyesi olduğundan dolayı Belediyemize genel bütçe vergi gelirleri toplamının yüzde 4,50 nin belediyemize ayrılacağı hesap edilmiştir. Bunun yüzde 40’ı Büyükşehir belediyesinin gelirler hanesine gideceği geriye kalan yüzde 60’ lık payın ise ilçe belediyelerine kalacağı yasada yer almaktadır. 6360 sayılı yasa öncesi aylık ortalama 2 milyon TL civarında olan belediyemizin iller bankası payı şu anda düşerek  aylık ortalama 800 yüz bin TL olmuştur. Bu gelir eksikliği hizmet için kaynak üretmek adına bizi satışlarla ilgili zarurete sokmaktadır. İller bankasından gelen para ile personelimizin maaşlarını bile ödemekte zorlanmaktayız. Bu gelir düşüklüğü sadece muhalefette olan belediyelere mahsus bir unsur değildir. Türkiye genelindeki Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki tüm ilçe belediyelerine mahsustur” dedi.

 

“SU ÜCRETLERİNDE ARTIŞ OLDU”

Kapaklı Belediye Başkanlığı tarafından 2 Aralık tarihinde açık ihale usulü ile yapılan " Çöp Toplama ve Nakli ,Çevre Temizliği ,Molozların Toplanması ve Taşınması " ihalesine yapılan  şikayet başvurusuna istinaden Kamu İhale Kurulunca ihalenin iptal edildiğini kaydeden Mandalı “ Çevre ve Orman  Bakanlığı tarafından yayınlanan Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri tarifelerinin belirlenmesinde uyulacak usul ve esaslara ilişkin yönetmelik ve 15 Şubat 2013 tarih ve 28560 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan  ‘’ Atıksu Altyapı ve evsel atık bertaraf tesisleri tarifelerinin belirlenmesinde uyulacak usul ve esaslara ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik” gereğince atık su ücreti alındığından dolayı su ücretlerinde artış meydana gelmiştir” diye konuştu.

 

“GÜNDEME ALINABİLİR”

5393 Sayılı Belediye Kanununun 21. maddesinin 2. fıkrasında "Her ayın ilk toplantısında Belediye Başkanı ve Meclis üyelerinin belediyeye ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebileceğini kaydeden Mandalı “ Öneri, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kabul edildiği takdirde gündeme alınır." hükmü gereğince Belediye Başkanının önerisi üzerine belediyeye ait işlerle ilgili konular meclis toplantısında okunarak, meclis gündemine ilave edilmesi ile ilgili oylamaya sunulmakta, toplantıya katılanların salt çoğunluğunun kabul etmesi halinde gündeme alınmaktadır” dedi.

 

Haber / Gökhan Yılmaz