Ayçiçeği üretimi teşvik edilmeli

Hayrabolu'da bu yıl 24'üncüsü gerçekleştirilen Ayçiçeği Festivali kapsamında 'Ayçiçeği üretimi ve tohumculukta son gelişmeler' konulu konferans düzenlendi. Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası Konfera

GÜNDEM 17.08.2014 11:43:00 0
Ayçiçeği üretimi teşvik edilmeli

POTANSİYEL ÜRETİM ALANI 1 MİLYON 450 BİN HEKTAR

Türkiye'nin hemen her bölgesinde yetişebilen ayçiçeğinin adaptasyon alanlarının oldukça geniş olduğunu kaydden Namık Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Arslan, “Buna rağmen, ekim alanlarının yıllar boyunca 500-600 bin hektar düzeyinde seyrediyor. Türkiye’nin ayçiçeği potansiyel üretim alanı 1 milyon 450 bin hektardır. Ancak bu potansiyel üretim alanının yaklaşık 650 bin hektarından yararlanılmaktadır. Aradaki oluşan 800 bin hektarlık alana ayçiçeği ekilir ve ortalama olarak da verim 170 kilogram olursa ayçiçeğinde yıllık 1 milyon 450 bin ton üretim değerine ulaşılabilecek böylece de ülkemizin ithalat ile karşılanan bitkisel yağ açığı karşılanmış olacaktır" ifadelerini kullandı.

 

POTANSİYELDEN YETERİNCE YARARLANILAMIYOR

Namık Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Arslan, yağ bitkileri üretimiyle ilgili istikrarlı bir planlamanın yapılmadığını sözlerine ekledi. Bu durumun mevcut üretim potansiyelinden yeterince yararlanılamamasına neden olduğunu savunan Arslan, “Bitkisel yağ açığının artmasına neden oluyor. Sanayinin dışarıya bağımlılığının fazlalaşmasına neden oluyor. Türkiye yağlık ayçiçeği tohumu ithalatının yaklaşık yarısını Bulgaristan’dan, diğer bölümün büyük bir kısmını ise Ukrayna, Romanya, Rusya ve Moldova’dan, ayçiçeği yağı ithalatının yine yaklaşık yarısını Ukrayna’dan, diğer bölümün büyük bir kısmını ise Rusya, Arjantin, Romanya ve Bulgaristan’dan yapmaktadır. Tohum ithalatında Bulgaristan, ham yağ ithalatında ise Ukrayna yaklaşık yüzde 50 pay almaktadır. Ayçiçek yağını en fazla ihraç ettiğimiz ülkeler Irak, İsrail, Yemen, Suriye ve KKTC’dir" dedi.

 

TOHUMCULUKTAKİ SON GELİŞMELERİ ANLATTI

Türkiye'de daha çok linoleik tip ayçiçeği üretimi yapıldığını buna karşın son yıllarda özellikle ABD, Fransa ve İspanya’da hem kızartmalık için uygun ve daha sağlıklı, hem de biyodizel için uygun oleik tip ayçiçeği üretimi yaygınlaşmaya başladığını dile getiren Arslan, "Türkiye’de de Oleik tip ayçiçeği üretimi yaygınlaştırılmalı ve desteklenerek teşvik edilmelidir. Trakya Birlik bu bağlamda, son birkaç yıldır uyguladığı çalışmalarla oleik tip ayçiçeği üretimini teşvik etmektedir" dedi. Trakya Birlik Genel Müdürü Adnan Tekçe, Birliğin kuruluşu ve gelişimi konusunda sunum yaparken, Dr. Cenk Saraçoğlu tohumculukta son gelişmeler konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Konferansa Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Tarım Birlik ve Kooperatiflerin yöneticileri, muhtarlar, daire müdürleri ve çiftçiler katıldı.

 

Haber Merkezi