Ekmek israfına dikkat çekildi

Edirne'de, Ekmek İsrafını Önleme Projesi kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

GÜNDEM 12.06.2014 21:50:00 0
Ekmek israfına dikkat çekildi

ÖDÜLLERİ VERİLDİ

2013 yılından itibaren Başbakanlığın başlatmış olduğu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan ekmek israfının önlenmesi kampanyasına yarışmalar ile dikkat çekildi. 

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğünce okullarda 'Ekmek İsrafını Önleme Projesi' kapsamında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere gerçekleştirilen törenle ödülleri verildi. 

Haber / Menşure KARDEŞ

 

 

ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ödül töreninde yaptığı konuşmada, Ekmek israfının Türkiye'de çok sıkıntılı konu olduğunu belirterek, "Evlerde, iş yerlerinde, restoranlarda, otellerde inanılmaz derecede bir israf var. Genelde tahıl ağırlıklı beslenen bir ülkeyiz ama bakıldığında ekmek israfından dolayı ciddi bir kaybımız var. İngiltere'de yapılan bir araştırmada, 1 kilogram ekmek için, yetişme anından sofraya gelene kadar harcanan su miktarının bin 608 litre olduğu tespit edilmiş. Ülkemizde de her yıl israf edilen ekmekle 880 milyar litre su boşa harcanmaktadır. Bizim ekmekteki israfımızın karşılığı bu. Aynı zamanda küresel ısınmayla beraber sera gazı dediğimiz sıkıntıları da beraberinde geliyor, enerji ve su kaybını ciddi bir şekilde tetikliyor. Basit gibi görünen ekmek israfı hem enerjide, hem suda, hem kaynakların israfında hem de küresel ısınmada doğrudan etkili oluyor. Onun için ekmek israfını önleme konusunu sahiplenmemiz gerekiyor. Türkiye de ekmek israfıyla ilgili yapılan bir araştırmada, bir yılda israf edilen ekmeğin parasal karşılığının 1,546 milyar TL olduğu, bununla 5 kişiden oluşan 104 bin ailenin bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebildiği tespit edilmiştir. Ben de siz öğrencilerimize, ekmek israfını önlemeyle ilgili düzenlemiş olduğumuz yarışmalara duyarlı davranarak iştirak ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Yeteneklerinden dolayı öğrencilerimizi, öğrencilerimizi yüreklendiren öğretmenlerimizi, onları yetiştiren annelerini, babalarını tebrik ediyorum, bundan sonraki süreçte de başarılarının devamını diliyorum” dedi.Konuşmanın ardından, proje kapsamında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan tarafından verildi.