Temiz bir Kapaklı için Atık yağlarınızı biriktirin

"Temiz Çevre Engelsiz Hayat" sloganıyla hareket eden Kapaklı Belediyesi, bu kapsamda ilçedeki evlerden Bitkisel Atık Yağları Toplama Projesi'ne start verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikt

GÜNDEM 22.05.2014 21:23:00 0
Temiz bir Kapaklı için  Atık yağlarınızı biriktirin

Bitkisel Atık Yağları Toplama Projesi hakkında açıklamalarda bulunan Kapaklı Belediyesi yetkilileri, bitkisel atık yağların doğaya kontrolsüzce dökülerek çevreye zarar vermesi nedeniyle kentin çevre sağlığını düşünerek bu projeyi başlattıklarını belirttiler.

YILDA 1 MİLYON 650 BİN TON BİTKİSEL YAĞ KULLANIYORUZ

Kapaklı Belediyesi yetkilileri, “Bu sayede hem ülkemizin hem de kentimizin çevre kalitesini arttırmak istiyoruz. Ayrıca çevre kirliliğini önlediğimiz gibi engelli vatandaşlarımızın pek çok ihtiyacına da destek oluyoruz” dediler. Türkiye’de yılda ortalama 1 milyon 650 bin ton bitkisel yağın kullanıldığına dikkat çeken yetkililer “Bunun 350 bin tonu bitkisel atık yağ olarak doğaya dökülüyor ve çevreye zarar veriyor. Bizler de Kapaklı Belediyesi olarak bu duruma kayıtsız kalmadık. Bu projeyi başlattık. Böylece hem ülkemizin hem de kentimizin çevre sağlığına önemli derecede katkı sağlayacağız” açıklamalarında bulundular.

BİYOLOJİK YAŞAM TEHDİT ALTINDA

Atık yağların içme suyunu kirlettiğinin altını çizen Kapaklı Belediyesi yetkilileri, “Atık su kirliliği kaynağının yüzde 25’i kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlardan kaynaklanıyor. Evlerimizde ve iş yerlerimizde lavabolara dökülen bitkisel atık yağlar, kanalizasyon ve kolektörlerde zaman içersinde daralma ve tıkanmalara neden oluyor. Bununla birlikte bu atık yağlar deniz kirliliğine de neden olduğundan biyolojik yaşamı da tehdit ediyor” ifadelerini kullandılar.

YAŞANILABİLİR BİR ÇEVRE OLUŞTURUYORUZ

Nüfusun sürekli arttığı, doğal kaynakların ise hızla tükendiği bir dünyada çevre sorunlarının giderek önem kazandığına dikkat çeken Kapaklı Belediyesi yetkilileri, “Çevreye duyarlılık göstermek, bilinçli bireyler ve toplum oluşturabilmek, konunun öneminin çok iyi anlaşılmasıyla başlar. İlçemizde, sizlere ve doğamıza gösterdiğimiz saygı ve sevgiden dolayı ürettiğimiz çevreci projelerden biri de Bitkisel Atık Yağların Kaynağı’nda Ayrı Toplanması ve Geri Kazanımı Projesi’dir. Belediye olarak başlattığımız bu uygulama geleceğe atılan önemli bir adımdır. Sizlerin de katılımıyla Kapaklımızda her geçen gün daha yaşanılabilir bir çevre oluşturuyoruz’’ açıklamalarında bulundular.

İNSAN SAĞLIĞI İÇİN BİR TEHDİT

Konu ile ilgili teknik bilgiler veren Kapaklı Belediyesi Çevre Yüksek Mühendisi Hüseyin Özel, lavaboya dökülen 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini belirterek, “Bu projenin başlıca amacı atık yağların oluşturduğu toprak ve su kirliliğini önlemektir. Ayrıca lavaboya dökülen atık yağlar, dren sistemine yapışarak kanalizasyon borusu içindeki atıkların boru cidarına tutunmasına, zamanla borunun daralmasına ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olur. Tıkanan borular evlerde ve caddelerde kanalizasyon taşkınlarına neden olur. İnsan sağlığını tehdit eder. Kullanılmış kızartmalık yağlar ekotoksik özellik gösterdiği için denizlere ve akarsulara döküldüğünde su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler. Balıklar ve denizlerde yaşayan diğer canlıların ölümüne neden olur” dedi.

NELER YAPMALIYIZ?

Kullanılmış bitkisel ve hayvansal atık yağların çöpe atılmaması gerektiğini belirten Hüseyin Özel, “Kullanılmış bitkisel ve hayvansal atık yağları pet şişe veya kaplarda biriktirin. Kapaklı Belediyesi’nin belirlemiş olduğu toplama noktalarına kullanılmış kızartmalık yağlarınızı kapalı ve sızdırmaz bidon, şişe veya ambalajda teslim edin” dedi. İşte Kapaklı Belediyesi Atık Yağ Toplama Noktaları: Kapaklı Belediyesi Hizmet Binası Danışma, İsmetpaşa Mahallesi Ek Hizmet Binası, Okullarımız, Bahçeağıl, Uzunhacı, Pınarça, Karlıköy ve Yanıkağıl muhtarlıkları ile Karağaaç ek hizmet binası.

Haber / Ahmet KARDEŞ