Bilim Dünyasının genç liderleri MEF Okulları'nda ödüllendirildiler

MEF Eğitim Kurumları tarafından tüm dünyada ve Türkiye'de fen bilimleri alanındaki yetenekli lise öğrencilerinin önünü açmak amacıyla düzenlenen "23. Uluslararası Araştırma Projeleri YarÄ

GÜNDEM 18.05.2014 17:16:00 0
Bilim Dünyasının genç liderleri MEF Okulları

Türkiye’den fizik alanında İzmir Büyükçiğli Özel Türk Koleji Anadolu Lisesi, kimya alanında İzmir Konak Vali Vecdi Gönül Anadolu Lisesi ve biyoloji alanında Tekirdağ Belediyesi Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri birincilik ödülüne layık görüldüler.

TÜRKİYE’DEN 65 PROJE FİNALE KALDI

Yarışmaya yurt dışından katılan projeler arasında yapılan değerlendirme sonucunda ise fizik alanında Slovenya, kimya alanında Polonya, biyoloji alanında ise Makedonya birincilik ödülünün sahibi oldu.

İstanbul  MEF Eğitim Kurumları tarafından 1992 yılından bu yana düzenlenen ve artık uluslararası bir bilim zirvesi olarak kabul gören “Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”nın ödül töreni, MEF Eğitim Kurumları Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İbrahim Arıkan'ın katılımıyla, 17 Mayıs 2014 tarihinde MEF Okulları Ulus Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Türkiye genelinden 65, yurt dışından ise 24 projenin finale kaldığı yarışmada nanoteknoloji ve biyoteknoloji gibi yeni uygulamalara yönelik projeler öne çıktı.

Projelerde bu yıl en fazla dikkat çeken, öğrencilerin geçen yıllara oranla daha fazla gözlem yapmaları ve yaratıcılıklarını artırmaları oldu. Yapılan ön değerlendirme sonucunda 162 öğrencinin hazırladığı 89 projenin sergilenmeye değer görüldüğü yarışmada, jüri üyelerinin ortak görüşü projelerin neredeyse tamamının sanayiinin ihtiyaçlarına cevap verecek yeni teknolojilerle donatılmış nitelikte olduğu idi.

YARIŞMANIN 23. GERÇEKLEŞTİRİLDİ

MEF Eğitim Kurumları’nda okuyan öğrenciler dışında tüm gençlerin katılımına açık olarak gerçekleştirilen yarışmanın 23.’sünde, öğrencilerin yaşadıkları bölgelerin farklı ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirdikleri gözlemlendi. Örneğin, Isparta’dan katılan öğrenciler kekik, Gemlik’den katılan öğrenciler ise zeytinden yola çıkarak proje üretirken, askeri okullardan katılan öğrenciler can güvenliği odaklı çalışmalara yöneldiler.

Her yıl daha fazla sayıda projenin Türk sanayisinde hayata geçirildiği yarışmaya antibakteriyel tekstil ürünlerinden Alzheimer, prostat ve meme kanseri gibi önemli hastalıkların tedavisine, enerji santrali oluşturulmasından akıllı etiket üretimine, holografik 3D barkod üretiminden balistik koruma yeleğine kadar sağlık, sürdürülebilirlik, ekoloji, teknoloji, savunma sanayii ve alternatif enerji gibi konularda farklı sektörlerin sorunlarına çözüm üreten birçok proje katıldı. Bu yıl özellikle, enerji tasarrufuna ve korozyonun önlenmesine yönelik çalışmalar yarışmaya katılan öğrencilerin gündemindeydi.

Başta Türkiye olmak üzere Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Dubai, Hırvatistan, İsviçre, İsveç, Kanada, Kırgızistan, K.K.T.C., Kosova, Letonya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Türkmenistan ve Ukrayna’nın da katıldığı yarışmada yurt dışından gelen öğrenciler de uluslararası arenada ülkelerini temsil etme heyecanını yaşadılar.

Yurt dışından yarışmaya katılan öğrenciler arasında fizik alanında Slovenya’dan Gimnazija In Srednja ?ola Rudolfa Maistra Kamnik Lisesi, kimya alanında Polonya’dan Varşova Batory Lisesi, biyoloji alanında ise Makedonya’dan "Josif Josifovski - Gevgelija" Lisesi birincilik ödülünün sahibi oldular.

Haber / Ahmet KILAVUZ