Ayçiçeği ekimi yağışlar nedeniyle gecikiyor

Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği (ÖÇDD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı yağışlı havaların ayçiçeği ekimini geciktirdiğini söyledi.

GÜNDEM 16.05.2014 16:12:00 0
Ayçiçeği ekimi yağışlar nedeniyle gecikiyor

Çıkrıkçılı, bölgede en son gelen yağışların ayçiçeği ekimi mevsim normallerine göre geç döneme bıraktığını ifade etti ve "Trakya’da yağan son yağışlar çiftçilerimizi tedirgin etmektedir. Yapılan istatistiklerde Eylül ve Mart ayları içerisinde düşen toplam yağış miktarı kadar Mart ve Nisan aylarında yağmıştır. Bu da ayçiçeği ekimini geciktirdiği gibi buğdayda da bölgesel kurutup çökmelere sebep olan kara kök hastalığını tetiklemiştir. Son günlerde hava sıcaklığı ortalamasının yükselmesi ile de yoğun epidemi yaptığı dernek mühendislerimiz tarafından tespit edilmiştir. İlerleyen yıllarda bu hastalığın ciddi zarar boyutlarına ulaşması bölge çiftçimizi korkutmaktadır. Şu an yapılacak tek önlem, dünya literatürlerinde de belirtildiği gibi belli kültürel mücadele yöntemleridir. Hastalık etmeni, kökler ve sapın alt kısımlarında çürümelere neden olur. Ağır bulaşma, bitkileri bodurlaştırır, sap ve başakları beyazlaştırarak bitkinin kök ile iletimini keserek, bitkinin kurumasını ve böylece tane bağlamasını engeller. Hastalıkla mücadele yöntemi olarak yapılabilecek uygulamalar mühendislerimiz tarafından birebir arazi şartlarında çiftçilerimize önerilmekte ve uygulatılmaktadır" diye konuştu.

Çıkrıkçılı, "Çiftçimizin şartları zor, kaybedecek bir sezonumuz yok. Bu yüzden profesyonel anlamda çiftçilik yapmamız şart. Dünya teknolojisini, yenilikleri takip edip, birim alandan en yüksek kazanç felsefesiyle üretim yapmalıyız" ifadelerini kaydetti.

Haber / Emine LALE