Gözden kaçırmayın

İz bırakan şahsiyetlerin hayatları öğretmenlerle paylaşılacakİz bırakan şahsiyetlerin hayatları öğretmenlerle paylaşılacak

ASLINDA TESİS YERİNE KORUMA OLMALI
Adnan Bağrıaçık; Allah vergisi bu muhteşem mirası bozmadan sağlığın ve turizmin hizmetine sokmak konusunda başarılı olduğumuzu söylemenin çok zor olduğunu belirtiyor. Türkiye’de bir kaynak bulunduğunda hemen etrafına onlarca yapı yaparak, her şeyi kirletildiğini belirten Bağrıaçık bunun doğru olmadığını söyledi. Bağrıaçık, tam tersine kaynak bölgesinin hemen çevresi koruma altına alınması, doğallığının bozulmaması ve kirlenmesine izin verilmemesinin altını çizdi.
DOKTOR ONAYI ALINMALI
Kaplıcalardan sağlık için faydalanmak için de mutlaka bir doktorun onayının alınması gerektiğinin altını çizen Dr. Adnan Bağrıaçık; doktor önerileri doğrultusunda şifa kürlerini gerçekleştirmenin en doğrusu olacağını ifade ediyor.
Bağrı açık, şifalı sular hakkında da bilgiler veriyor. Şifalı suların genelde iki şekilde ortaya çıktığını ifade eden Bağrıaçık;  şifalı suların yağmur ve eriyen kar sularının yer altına inmesiyle minerallerle karışarak tekrar yeryüzüne çıkarak meydana gelebileceği gibi; yer altında sıvı veya hamur kıvamında uçucu gazlarla doymuş olarak bulunan (magmatik) suların, yüksek basınç ve yer çatlakları sayesinde yeryüzüne çıkmasıyla da oluşabileceğini kaydetti.
SICAKLIK 20 DERECENİN ÜSTÜ OLMASI GEREK
Kaplıcalar; başta kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ile dolaşım, solunum, sindirim, sinir ve kadın hastalıklarının tedavisinde kullanıyor. Kaplıca seçiminde dikkat edilecek noktaları açıklayan Bağrıaçık, bir suyun Termal özellikte olması için, doğal sıcaklığının 20°C nin üzerinde olması gerektiğini ifade etti.
Tuz oranı yüksek kaplıcalar; romatizmal ortopedik hastalıklar, periferik sinir sistemi hastalıkları ve jinekolojik hastalıklarda faydalı oluyor. Cilt hastalıkları için kükürt oranı yüksek termal suları tercih edilmesi gerekiyor. Kalp hastalıkları ise radon ve karbondioksit içeren suları tercih etmeli.
İçme küründe kullanılan suyun sıcaklığı genellikle 25°C dir. İçme’de içilen suyun içindeki minerale göre tedavi öngörülür. Mineralli su kaynakları içilmeli.
Su içildikten sonra belirli bir süre dinlenmeli. Günlük doz mutlaka ufak miktarlara bölünerek verilmeli.
HANGİ DURUMLARDA KAPLICA TEDAVİSİ UYGUN DEĞİLDİR?
Bağrıaçık; hastalıkların akut (alevlenme, kriz) dönemlerinde, Ateşli enfeksiyon hastalıklarında, Kalp, böbrek, karaciğer gibi organların yetersizliklerinde, Aktif tümör varlığında ve Kanama ile seyreden hastalıklarda kaplıca tedavisinin uygun olmadığını açıkladı.