Başarmak için istemek yeter!

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yurtlar Müdürlüğü'nce öğrencilerin kişisel gelişimine katkı sağlamak amacıyla "Kariyer Sohbeti" adı altında gerçekleştirilen seminerlerden biri

GÜNDEM 8.05.2014 19:38:00 0
Başarmak için istemek yeter!

Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin kaldığı Karaağaç’taki Kredi Yurtlar Kurumu’nun sosyal tesisler binasında gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak katılan Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu, öğrencilere ‘Kaymakamlık’ mesleği hakkında bilgi verdi.    

MESLEĞE 2003 YILINDA BAŞLADIM

Konuşmasına mesleğe nasıl başladığı hakkında öğrencilere bilgi vererek başlayan İlçe Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu, “1998 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldum. Yüksek Lisansımı Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yaptım. 2003’te Kaymakamlık mesleğine başlayarak teftiş stajımı Isparta ve Sinop’ta tamamladım. Ankara’nın Ayaş ilçesinde Kaymakam refikliği stajımı yaptım. Yabancı dil öğrenmek ve mesleğim ile ilgili stajda bulunmak üzere Almanya'nın Schwabisch Hall şehrine gittim. Kaymakamlık kursunu tamamladıktan sonra sırasıyla Afyon’un İhsaniye İlçesi, Malatya’nın Arguvan İlçesi ve Kastamonu’nun Abana ilçesinde görev aldım. 20 Temmuz 2013 tarihinde de Kapaklı’ya Kurucu Kaymakam olarak atandım” dedi.

 

 

KAYMAKAM OLABİLMEK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Kaymakam olabilmek için ilgili fakülteyi bitirdikten sonra atılması gereken ilk adımın Kamu Personel Seçme Sınavı olduğunu belirten Kaymakam Kuzulu, “KPSS sınavında başarılı olanlar, Kaymakamlık Sınavı’na girmeye hak kazanır. O yıl alınacak Kaymakam sayısı kadar aday sınava tabi tutulur. Sınavda başarılı olanlardan da, alınacak kaymakam sayısının 4 katı kadarı seçilerek mülakata tabi tutulur. Mülakatta başarılı olanlar da stajlarını tamamladıktan sonra Kaymakam olarak göreve başlar” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE MÜLKİ AMİRLERİN YÜZDE 1’İ KADIN

Kaymakamlığın bir kariyer mesleği olduğunun altını çizen Aslı Aynaoğlu Kuzulu, “Kaymakam bir ilçenin en üst düzey amiridir. İlçedeki tüm kurumların denetiminden ve yönetiminden Kaymakam sorumludur” dedi. Türkiye’de toplam 35 kadın kaymakam olduğunu ifade eden Kuzulu, “Ülkemizde yaklaşık bin 200 kadar mülki idari amir var. Bunların yalnızca yüzde 1’i kadınlardan oluşuyor. Bu da oldukça düşük bir orandır” dedi.  

Türkiye’de kadın kaymakam olmanın avantajlarından bahseden Aslı Aynaoğlu Kuzulu, “Görevim boyunca mesleğimin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini yaşadım. Fakat, ülkemizde kadın kaymakamların sayısı çok az olması, ve kaymakamlık mesleğinin bir erkek mesleği olarak algılanması, benim gibi kadın meslektaşlarıma halkın sempati ile bakmasına neden oluyor. Özellikle kadınlar sıkıntılarını çok daha kolay bir şekilde ifade edebiliyor. Kız çocuklarımız için güzel birer örnek oluyor” açıklamalarında bulundu.

 

 

BAŞARAMAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Üniversiteye başlarken kaymakam olmak istediğini belirten Kaymakam Kuzulu, “1. Sınıftayken bir hocamız bize ülkede her yıl sadece 2 kadının kaymakam olarak göreve başlayabildiğini belirterek kaymakam olma ümitlerimi söndürmüştü. Fakat son sınıftayken bir ulusal kanalda bizim okuldan görüştüğüm bir kız arkadaşımın kaymakam olduğunu izleyince ümitlerim yeniden yeşerdi. Kafaya koydum ve sonunda kaymakam oldum. Başaramamak mümkün değil. Yeter ki isteyin ve onun için çaba gösterin” ifadelerini kullandı.

Haber / Ahmet KARDEŞ