Ergene'ye dev yatırım: Temelini Vali attı

Avrupa'nın en önemli uçak teknolojisi üreticilerinden Flammaerotec Fabrikası'nın temeli Tekirdağ'ın Ergene İlçesi'ndeki 'Avrupa Serbest Bölgesi'nde (ASB) atıldı. Temelini Vali Yerlikaya'nın attığı

GÜNDEM 22.04.2014 00:23:00 0
Ergene

TÖRENE VALİ DE KATILDI

Temel atma törenine, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürü Uğur Öztürk, Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Flamm Holding Yönetim Kurulu Başkanı Frieder Flamm, Airbus Üst Düzey Yöneticisi Elmar Lütjen ile davetliler katıldı.

20 BİN İSTİHDAM HEDEFİ

Törende konuşan Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Avrupa Serbest Bölgesi'nin 170 ülkeye ihracat yaptığını, serbest bölgeler sıralamasından iki basamak daha yükseldiğini söyledi. Şahin, "Şuan için ASB'de 2,5 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmi var. 2023'te, 20 bin kişiye istihdam, toplam 2 milyar dolar ticaret hacmi ile serbest bölgeler arasında birinci olmayı hedefliyoruz. Bugün sadece ASB için değil Türkiye ekonomisi açısından çok önemli bir temelin yatırımın temelini atıyoruz. Avrupa'nın en çok önemli uçak teknolojisi üreticilerinden olan Flammaerotec, Airbus'ın önemli teknolojik parçalarını üretecek. Böylece serbest bölgede değişik sektörlerde önde gelen yabancı yatırımcıların halkasına uçak teknolojisi de katılmış olacak. Burada 300 kişi istihdam edecektir." dedi.

PARÇA ÜRETİMİ YAPILACAK

Flam Holding Yönetim Kurulu Başkanı Frieder Flamm, ASB'de temeli altılan Flammaerotec fabrikasında Airbus için montaj ve kalıplama parça üretimi gerçekleşeceği belirterek, "Hammadde olarak alüminyum alaşımları kullanılacak ürünler Almanya'ya ihraç edilecek. 12 binin üzerinde parça üreten Flammaerotec'in ASB yatırımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu

FİRMALARIMIZ 57 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİYOR

Törende konuşan Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürü Uğur Öztürk ise "Bugün Almanya sermayeli 5 bin 726 şirket, ülkemizde faaliyet göstermektedir. Bu şirketlerin arasında BOSH, Mercedes gibi dev şirketler bulunmaktadır. Bu şirketlerin ülkemizdeki yatırımlarının toplam değeri üç milyar dolara ulaşmış durumdadır. 2013 yılı sonu itibariyle bizim 19 serbest bölgemizde yıllık 23 milyar dolarlık ticari hacme ulaşmıştır, Serbest bölgeler kurulduğu ilk gün itibariyle de istihdama büyük katkı sağlamışlardır. Firmalarımız da toplam 57 bin kişi istihdam etmektedir." diye konuştu.

ALMAN USULÜ TÖREN

Temel atma töreni Alman geleneklerine göre yapıldı. Törende, binanın temeline yüz yıllar sonra bile yapıldıkları dönemlere ilişkin bilgiler vermesi amacıyla sembolik olarak Alman ve Türk günlük gazeteleri, bir miktar para ve proje çiziminin yer aldığı bir beton kutu konuldu. Daha sonra Vali Ali Yerlikaya, Kemal Şahin ve Frieder Flamm butona basarak fabrikanın temelini attı. Firmanın yöneticileri tarafından Vali Ali Yerlikaya, Kemal Şahin ve Uğur Öztürk'e Airbus uçak maketi hediye edildi. Firmanın, yatırımının 15 milyon Euro değerinde olduğu kaydedildi.

Haber / Ahmet KILAVUZ