Gözden kaçırmayın
Yolcu Haklarına Dair Değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlandıTÜRK KÜLTÜRÜNDE BÜYÜK YER TUTUYOR
Türk mutfağının vazgeçilmezi, geleneksel besin kaynağı olan baklagiller ailesi binlerce yıldır yemek kültürümüzün büyük bir kısmını oluşturuyor. Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan bilgilere göre baklagiller; fasulye, bezelye, mercimek, soya fasulyesi, börülce ve yer fıstığı gibi baklagiller familyasından bitkilerin (leguminosea) kurutulmuş tohumları. İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre baklagiller yüksek oranda (%11-18) posa içerdikleri için beslenme fizyolojisi açısından önem taşırlar ama içerdikleri posa nedeniyle sık sık bağırsakta gaz oluşumuna yol açarlar. Köklerinde havanın azotunu biriktirme özellikleri var. Bu nedenle toprağı zenginleştirirler. Bileşimleri esas olarak karbonhidrat ve proteindir. Kapsadıkları yağlar, genellikle doymamış yağ asidini içerir. Özellikle kış aylarında vücudumuzu hastalıklara karşı zırh gibi koruyan baklagiller, etten sonra en çok proteine sahip besin öğesi. Et kadar protein içerip etten ucuz olması tercih sebebidir. Bitkisel gıdalar arasında en yüksek protein oranı baklagillerde (%20-36) bulunur; diğer protein taşıyıcılarıyla (tahıl- et) beraber kullanıldığında baklagil proteinlerinin biyolojik değeri tamamlayıcı olabilir. Kuru baklagil; B vitaminleri, kalsiyum, fosfor ve demir yönünden de zengindir. Uzun süre bozulmadan saklanabilmektedir. Bu bitkilerin tarımı ile birim alandan en fazla amino asit ürünü elde edilmekte.
Baklagillerin Faydaları
1- Kalp hastalıklarına karşı korur. Günlük 12-33 gram kadar lif tüketimi kan basıncını düşürerek kalp krizi ölümlerini % 27 oranında azaltır.
2- Diyabeti kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Kan şekerinin daha yavaş artışa geçmesini sağlar.
3- Mide, ince ve kalın bağırsağı tedavi eder. Lifler kalın bağırsakta mayalanarak kalsiyum gibi önemli minerallerin emilimine yardımcı olur.
4- Çözünebilir lifler, kandaki kötü kolesterolü düşürür.
Yediğimiz her 1000 kalori için günlük olarak tüketmemiz gereken lif miktarı 14 gramdır. Kadınlar için 25 gram iken erkekler için ise bu oran 38 gramdır. Pişmiş bakliyatların bir kâsesinde ise 10-15 gram lif bulunmaktadır. Yiyecek olarak hazırlanmasında dikkat edilecekler:
Naturel Fasulye, nohut, bezelye, mercimek, börülcek, bakla gibi kurubaklagiller iyi pişirilmediği ve bazı durumlarda üst kabuğu, kısaca zarının alınmadığı durumlarda sindirimi zor olabilir. Bu nedenle ezilecek kıvama gelmesi pişmenin bir kriter olarak ele alınabilir. Kurubaklagiller, bitkisel yiyecekler içinde protein kapsamları yüksek olduğundan dolayı, ekonomik ve dengeli yemek yapmak için hayvansal proteinlerle birlikte pişirilmektedirler. Kurubaklagilleri en iyi pişirme yöntemi et, kısaca kıyma ve kuşbaşı et, ayrıca yumurta gibi kıymetli proteinli besinlerle sulu ortamda pişirmektir.
Kurubaklagillerin pişirme aşamaları şu şekilde olmalıdır:
1. Islatma: Oda ısısındaki suda 8-24 saat ıslatılır. Gaz yapıcı maddeler ıslatma suyuna geçer. Islatma suyu dökülebilir.
2. Dış zarlarının çıkarılması: Sindirim sistemi bozukluğu olanlarda ve bebek beslenmesinde yararlı olabilir. Bu durumlar dışında dış kabuğun ayrılmasına gerek yoktur.
3. Pişirme: İyi pişirme sindiriminin kolaylaşması açısından önemlidir. Pişme suyu atılırsa B vitaminleri ve mineraller kayba uğrar. Bu nedenle pişirme suları kesinlikle dökülmemelidir.
Haber / Emine LALE
Yorumlar
Yorum Yap