Varis tedavisinde konforlu bir seçenek

Edirne Kamu Hastaneler Birliği tarafından yapılan basın açıklamasında Varis tedavisinde geliştirilen bir tedavi yöntemiyle hastaların konforlu bir şekilde bu hastalıktan kurtulduğu belirtildi.

GÜNDEM 21.04.2014 23:51:00 0
Varis tedavisinde konforlu bir seçenek

TRAKYA’NIN MERKEZİ OLMA YOLUNDA

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Edirne Devlet Hastanesi Endovasküler yöntemle varis tedavisini Edirne’de ilk uygulayıcılarından biri. Çok sayıda hastanın tedavi edildiği Edirne Devlet Hastanesi, Trakya’nın merkezi olma yolunda çok büyük adımlar attı.

ENDOVASKÜLER UYGULAMA NEDİR?

Yapılan açıklamada Endovasküler uygulamanın tanımı şöyle yapıldı: “Endovasküler yöntem kronik venöz yetmezlik tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Kronik venöz yetmezlik; varis oluşumuna neden olan yüzeysel ana toplardamarda ki geriye kan kaçması ve bunun sonucunda varisten ayakta yaraya kadar birçok hastalığa neden olmasıdır. Kapalı tedavi yöntemi olan endovasküler uygulamada, ultrasonografi eşliğinde damar içerisinden katater denilen uzun, damar içine uyumlu ve içinde radyofrekans veya lazer dalgası yayabilen mekanizmanın bulunduğu ince kablo benzeri yapılardır. Geriye kan kaçıran yani varis oluşumuna neden olan damar içinde ilerletilerek kan kaçağının olduğu yere yerleştirilir. Daha sonra dışarıdaki bir cihaz yardımıyla radyofrekans veya lazer dalgaları oluşturarak adım adım geriye çekilerek damarın kapanması sağlanır”.

VARİS, YAŞAM KALİTESİNİ CİDDİ ŞEKİLDE BOZUYOR

Varisin ilk bulguları ağrı, kramp, şişlik, yanma, huzursuzluk, ağırlık hissi, ciltte kaşıntı, rahatsız edici görüntü olabiliyor. İleri safhada aşırı şişlik, ayak bileğinde iyileşmeyen yaralar, tekrarlayan toplardamar iltihapları oluşabiliyor. Damar içerisinde pıhtılar oluşup derin damar sistemine yayılabilir. Buradan kopacak pıhtılar hayatı tehdit edebilir.

KİMLER RİSK ALTINDA

Ailede varis hastalığının olması, sigara, şişmanlık, kronik kabızlık, hamilelik ve doğumlar belli başlı risk faktörleridir. Uzun süreli hareketsiz ve ayakta sabit kalınan meslekler örneğin öğretmenler, hemşireler, garsonlar, cerrahlar, polisler, sekreterler risk grubuna giriyor.

AMELİYATA GÖRE ENDOVASKÜLER YOLLA TEDAVİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Hasta endovasküler yöntem ile tedavi edildiğinde, hastada hiçbir ameliyat kesi izi olmaz. Ameliyata göre işlem süresi çok daha kısa. Lokal anestezi ve ya spinal anestezi ile hastayı uyutmadan uygulanır. Hasta hastanede ameliyatla tedavi edilen hastalara göre çok çok daha az ortalama bir günden az kalıyor. Hastaların nekahat dönemi de son derece kısa. Ortalama 2-3 içinde normal yaşamlarına, aktivitelerine dönebiliyorlar.

HASTA İÇİN KONFORLU

Edirne Devlet Hastanesinde ve Edirne ‘de ilk olarak uygulayan Edirne Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Edis, cerrahiye göre hasta açısından Endovasküler yöntemin daha konforlu. Mustafa Edis: “Endovasküler yani kapalı tedaviye başlamış olmanın gururunu yaşıyoruz. Hastanemizde başlanan kapalı yöntemle tedaviye, Edirne ilimizde rutin olarak başlayan ilk hastaneyiz. İşlem uygulanan hasta sayısı gün geçtikçe artıyor. Bunun nedeni ise işlem uyguladığımız hastalarımızın memnuniyetinin oldukça yüksek olmasından kaynaklanıyor. İşlem süresinin ve yatış süresinin azlığı ve estetik açıdan kesi olmaması hastalarımızın memnuniyet açısından en büyük geri dönüşleri olmuştur.”  dedi.

DÜNYA STANDARTLARINDA YENİLİKLER

Edirne Devlet Hastane Yöneticisi Op. Dr. Gürhan Çelik ise “Endovasküler yöntemi yoğun olarak uygulamaya başlamış bulunmaktayız. Son derece yüz güldürücü sonuçlar aldık. Amacımız Kalp Damar Cerrahisi’nde de gelişmiş teknolojinin ve uygulamalarının insanımıza kolay ulaşılabilirliğini sağlamaktır. Edirne halkımızı dünya standartlarında yeniliklerle tanıştırmaktan mutluyuz.”  ifadelerini kullandı.

Haber/Seyit SÜREN