Milletvekili Yüceer: İktidar Trakya'yı gözden çıkardı

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Saray'ın Güngörmez Ormanları'nda yapılması planlanan, bölge halkının ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çeken kuvarsit ocağını Meclis

GÜNDEM 20.04.2014 00:24:00 0
Milletvekili Yüceer: İktidar Trakya

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Saray’da Güngörmez Ormanları’na kurulması planlanan kuvarsit ocağını Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, doğa ve çevrecilikle ilgili sürekli söylemleri olan iktidarın, anlattıklarının söylemden öteye gitmediğini söyledi. Yüceer; iktidarın Trakya’yı gözden çıkardığını öne sürdü.

BÖLGE HALKI İLK KEZ İZİN VERMEDİ

Özel bir firmanın Güngörmez Köyü çevresine kuvarsit ocağı yapmak için ÇED başvurusunun uygun bulunduğunu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın inceleme ve değerlendirmeye gönderilmiş olduğunu hatırlatan Yüceer, insan sağlığını ve doğayı tahrip edecek bu girişimin, gerek Saray halkından, gerekse belediyeden destek görmemesine rağmen ısrarla sürdürülmesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı. Yüceer, Trakya’nın akciğerlerine bir darbe daha vuracak olan bu girişimi engellemek için ormanına, suyuna, sağlığına sahip çıkan bölge halkının, ÇED Toplantısı’nın yapma girişimine iki defa izin vermediğini kaydetti.

İKTİDAR TRAKYAYI GÖZDEN ÇIKARMIŞ GÖRÜNÜYOR

Yüceer, “Kar hırsıyla doğayı yok edenler, aslında geleceği yok etmektedir. Bu doğa katliamı girişimine bir an önce son verilmelidir. Söz konusu durum bölgede geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan yurttaşlarımızı olumsuz etkileyecektir. Kuvarsit ocağıyla beraber bölgede binlerce ağaç kesilecek, su kaynakları kirlenecek, bölgede mantarcılık-ormancılık-hayvancılık bitecektir. Kuvarsit madenlerinden çıkan toz; kanser ve ciddi solunum yolu hastalıklarına sebep olacaktır. İktidarın doğadan ve çevrecilikten anladığı sadece söylemden ibaret olduğu bu girişimle bir kez daha görülmüştür ve iktidar adeta Yıldız Dağları’ndaki taş ocaklarının yarattığı doğa katliamı ve Ergene’nin durumu ortada iken Trakya’yı gözden çıkmış görünmektedir” dedi.

DOĞA İÇİN ATILACAK HER ADIMIN ARKASINDAYIZ

Parti Meclisi toplantısı ve hafta sonu CHP Genel Merkez’de yapılacak kapalı grup toplantısına katılacağından dolayı Saray’da pazar günü saat 14.00’de yapılacak olan kuvarsit ocaklarına karşı doğa yürüyüşü ve konferansa iştirak edemeyecek olan Yüceer, doğa için, gelecek için, doğa talanını önlemek için atılan her adımın, her girişimin arkasında olacaklarını da sözlerine ekledi.

BAKAN’A SORULAR

CHP’li Yüceer, Bakan Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Söz konusu tesis insan sağlığının yanı sıra çevredeki yeşil dokuyu da tahrip edecektir. ÇED raporu hazırlanırken, köy halkının itirazlarının dikkate alınmamasının gerekçesi nedir?

-Kuvarsit ocağı yapmak için Güngörmez Ormanları’nda kaç ağaç kesilecektir?

-Kuvarsit ocağının açılması planlanan noktada herhangi bir fizibilite çalışması yapılmış mıdır? ÇED raporu hazırlanırken kuvarsit ocağının tarıma ve hayvancılığa, insan sağlığına vereceği zarar araştırılmış mıdır?

-Kurulacağı belirtilen kuvarsit ocağının özelde Tekirdağ, genelde ise Trakya’nın doğası ve insan sağlığına etkileri hakkında bakanlığınızın yaptığı ya da yaptırdığı inceleme var mıdır? Yapılmışsa incelemenin sonuçları nelerdir?

-Halkın talepleri göz önüne alınarak kuvarsit ocağının yapımının iptal edilmesine yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?

-Taş ocaklarının çevreye ve doğaya zarar verdiği bilinen bir gerçek iken bu tutumunuzun gerekçesi nedir?

-Son 12 yılda özelde Tekirdağ, genelde ise Türkiye’de kaç tane maden ocağının açılması için ruhsat verilmiştir?

Haber / Emine LALE