Sınavsız üniversite yolda

Konuya ilişkin ayrıntıların 12 Mayıs'ta açıklanacağı MEB, YÖK ve eğitim kurumu yöneticilerinin toplantısında karar verilen yeni yasada bazı sürprizler var. Bunlardan birisi de belli bir yaş sın

GÜNDEM 18.04.2014 20:37:00 0
Sınavsız üniversite yolda

ÜNİVERSİTENİN DE ÖĞRENCİYİ SEÇME HAKKI OLMALI

1. Eğitim Zirvesi (EDU SUMMIT), Türkiye'de ilk kez eğitim ve yükseköğretim kurumlarını bir araya getiren bir zirve. İstanbul’da yapılan zirvede yeni bir yasanın sinyali verildi. Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu toplantının açış konuşmasını yaptı ve konuşmasında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun, yayımlandığı 1981’den bu yana 27 kez değiştiğini anımsattı. Başkan Sarıcaoğlu, üniversitelerin taleplerini sıraladı ve “Öğrencinin üniversiteyi seçme hakkı olduğu kadar, üniversitenin de öğrenciyi seçme hakkı olmalıdır” dedi.

ONLİNE EĞİTİME ÖNEM VERİLMELİ

Sarıcaoğlu, Yükseköğretimde reform yapılırken online eğitime çok önem verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Sarıcaoğlu, 30 yaş üstü yetişkinlere sınavsız üniversite hakkı verilmesi gerektiğini söyledi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ise Sarıcaoğlu’na, “Açıklamalarının altına imzamı atarım” diyerek destek verdi. Çetinkaya;  “27-30 üniversite, birkaç yüz bin öğrenci için kurgulanmış bir yapının, bugün 5,5 milyon öğrencinin, 150 bin öğretim üyesinin, 180 üniversitenin oluşturduğu yapıda, küreselleşme dinamiklerinin hızlı çalıştığı bir ortamda, mevcut haliyle gidebilmesi, yürüyebilmesi mümkün değil” dedi.

FARKLI FİNANSMAN MODELİ ARAYIŞINA GİRMELİ

Yükseköğretim sistemindeki öğretim üyesi sıkıntısına da değinen Çetinsaya, farklı finansman modeli arayışlarına girmek gerektiğini söyledi. Öte yandan kulislerde Sarıcaoğlu’nun gündeme getirdiği 30 yaş üzerindeki kişilerin sınavsız üniversite alınmasıyla ilgili konunun üzerinde bir süredir durulduğu, paketten çıkacak sürprizlerden birinin de “30 yaş” olacağı konuşuluyor. Öğretim üyesi maaşlarının dünya standartlarına yükseltilerek, 80 bine çıkan akademisyen açığının kapatılması de hedefler arasında yer alıyor.

Haber / Menşure KARDEŞ