Bir meslek daha ölüyor

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde babasından aldığı ayakkabı tamirciliği mesleğini sürdüren Metin Hoşkondu, yan sanayi ayakkabı fiyatlarının çok düşük olması nedeniyle ayakkabı tamircili?

GÜNDEM 8.01.2014 14:09:00 0
Bir meslek daha ölüyor

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÇOK ÖNEMLİ

Babası Sabri Hoşkondu'nun yaklaşık 50 yıl ayakkabı tamirciliği ile uğraştığını söyleyen Metin Hoşkondu, küçüklükten bu yana babasının yanında mesleği öğrendiği belirtti. Ayakkabı tamirciliği mesleğinin son dönemlerini yaşadığını aktaran Hoşkondu "Eskiden anne ve babalar meslek öğrenmesi için çocuklarını yanımıza gönderirlerdi. Ancak neredeyse son 10 yıldır meslek öğrenmeye gelen yok. Gelen oluyorsa da sadece harçlığını çıkarmak için geliyor. Sanırım bizden sonra bu meslek bitecektir" dedi. Lüleburgaz Belediyesi karşısında hizmet veren ayakkabı tamircisi Metin Hoşkondu, "Ben bu mesleği babamdan öğrendim. Baba yadigarı bu mesleğe devam ediyorum. Mesleğimi çok seviyorum. Ekmek teknem burası benim. Müşterimin memnuniyeti çok önemlidir. Bu işi yaparken özveriyle beceriyi üst üste getirdin mi bu işi hakkıyla yerine getirirsin" diye konuştu.

TAMİR ZOR YIRTMAK KOLAY

Ayakkabı tamirciliğinde sabrın çok önemli olduğunu ifade eden Metin Hoşkondu, "Zor bir meslek. Eğer müşterime saat verdiysem, onu o saatte hazır etmem gerekir. Öteki türlü olmaz. Yani acele edip bir hata olursa sorumluluğu muhakkak bende olacaktır. Titiz olmalısınız. Çünkü başka biri ayakkabıyı gördüğü zaman bu ayakkabının tamir olup olmadığını fark etmemelidir. Kısacası tamir etmek zordur, yırtmak kolaydır" dedi. Ayakkabı tamirciliğini öğrenebilmek için en az 4-5 yıla ihtiyaç olduğunu söyleyen Metin Hoşkondu "Ayakkabı tamirciliği büyük emek isteyen bir iş. Bu işi öğreneceğim diyen bir kişinin en az 4-5 yılını vermesi büyük çaba sarf etmesi gerekiyor. Ayrıca biz ayakkabı tamircileri gündemi de yakından takip etmek zorundayız. Ayakkabı tamirciliği bildiğiniz gibi değil. Aletlerin hep güncel tutulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Haber / Ahmet KILAVUZ