23 yıldır ölü ama hala yaşıyor görünüyor

Çorlu’da 1990 yılında ölen Sadiye Mutlu, nüfus müdürlüğünün kayıtlardan düşmemesi sonucu 23 yıldır yaşıyor gözüküyor. Fakat kanser hastalığı yüzünden vefat eden Sadiye Mutl

GÜNDEM 2.01.2014 17:56:00 0
23 yıldır ölü ama hala yaşıyor görünüyor
 Tüm müracaatlara rağmen Sadiye Mutlu'nun öldüğünü bir türlü devlete inandıramadıklarını söyleyen torunu Sunay Nazlı, "Her seçim döneminde seçim pusulası geliyor. Bu soruna Tekirdağ Valiliği bir çözüm bulamadı. Devletin kurumları ile yaptığımız tüm yazışmalara rağmen bu yanlışlık bir türlü düzeltilemedi" dedi.
 
VEFATINDAN 14 SENE SONRA SEÇMEN PUSULASI GELDİ
 
Çorlu'da 1990 yılında vefat eden kişinin nüfus kayıtlarında yapılan hata Mutlu ailesinin tüm çalışmalarına ve yazışmalara rağmen düzeltilemedi. Çorlu İlçe Nüfus Müdürlüğü 1990 yılının Ocak ayında Sağlık Mahallesi'ndeki ikametgâhında ölmüş olan Sadiye Mutlu'yu kayıtlarında yaşıyor olarak gösteriyor. Öyle ki 1990 yılında vefat eden Sadiye Mutlu'ya halen seçim pusulası geldiği bilgisi de edinildi. Bu hata yüzünden 23 yıldır Mutlu ailesi gerek Tekirdağ İl Nüfus Müdürlüğü gerekse Ankara'da birçok yazışmalar da bulundu ancak sonuç alınamadı. Sadiye Mutlu'nun erkek torunu Sunay Nazlı, "7 Ocak 1990’da anneannem kanserden vefat etti. Mezarı Sağlık Mahallesi mezarlığında bulunmaktadır. Biz anneannemin vefatından sonra ölüm raporunu alarak Çorlu Nüfus Müdürlüğü'ne başvurduk. Kaydının silinmesini istedik. Daha sonra 2002’de annem Sevcan Nazlı, babam Hüsmen Nazlı, ben Sunay Nazlı ve dedem Basri Mutlu Çorlu'da Ali Paşa Mahallesi'ne taşındık. 2004’teki seçimlerde evimize gelen seçmen pusulalarında 1990 yılında vefat eden anneanneminki de vardı. Tekrar Çorlu Nüfus Müdürlüğü'ne başvurduk. Kayıtlarda bir hata olduğunu, ölüm raporu getirildiğinde tekrar düzeltme yapılacağını söylediler. Ölüm raporunu getirdik ve anneannemin nüfustan düşürüleceği belirtildi" dedi.
 
BU HATALAR BİZİ YIPRATTI
 
Mutlu ailesi 1990’da vefat eden Sadiye Mutlu'nun nüfustan düşürüldüğünü zannederken, 2008 seçimlerinde tekrar Sadiye Mutlu'nun seçmen pusulası geldi. Sunay Nazlı, "Biz anneannemin Çorlu İlçe Nüfus Müdürlüğü'nden kaydının silindiğini düşünürken 2008’de tekrar anneanneme seçmen pusulası geldi. Büyük bir şok yaşadık. Yine durumu Çorlu İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne bildirdik. Bizlere bir hata yapıldığını ve bu hatayı düzeltmek için Ankara'ya dilekçe yazılması gerektiğini belirtti. Biz 2010 yılına kadar bu hatanın düzeltilmesi için gerek Tekirdağ İl Nüfus Müdürlüğü'ne gerekse Ankara'ya birçok dilekçe gönderdik. Bizlere ‘dilekçeleri yazdık sizlere bilgi verilecek’ denildi. Nüfus müdürlüğünün yapmış olduğu hata bizleri çok yıprattı" dedi.
 
BU KEZ DE AKRABALIK BAÐI YOK DENİLDİ
 
Kendilerine 2010 yılı sonunda Çorlu İlçe Nüfus Müdürlüğü'nden bir açıklama yapıldığını söyleyen Sunay Nazlı, “Açıklamada 1990’da vefat eden Sadiye Mutlu'nun ölüm tarihinin nüfus cüzdanı kayıtlara işleme tarihinden daha erken olduğu için haksız vatandaşlık kazandığı durumu açıklaması yapıldı. Bunun üzerine biz yine Ankara'ya dilekçe yazdık fakat her nedense yolladığımız dilekçenin kayıp olduğu ellerine ulaşmadığı bilgisi verildi. Biz tekrar ikinci bir dilekçe yazarak Ankara'ya yolladık" dedi. Tüm çabalara rağmen Mutlu ailesi, bir şoku da ölen Sadiye Mutlu ile aralarında akrabalık bağı yok denildiğinde yaşadı. Ancak çıkmaza doğru sürüklenen bu hata Tekirdağ'dan gelen mutlu haber ile yüzleri güldürdü. Tekirdağ Nüfus İl Müdürlüğü, Mutlu ailesine Sadiye Mutlu ile aralarında akrabalık bağı olan belgeyi kabul etti.
 
MUTLU AİLESİ SONUNA KADAR HAKLI
 
Mutlu ailesi bu büyük kargaşa ile uğraşırken vefat eden Sadiye Mutlu adına tekrar 2011 yılında seçmen pusulası geldi. Sadiye Mutlu'nın kızının ikamet ettiği adres olan Çorlu Alipaşa Mahallesi'ndeki yere gelen seçmen pusulalarının sonrasında edinilen diğer bilgi ile Sadiye Mutlu'nun kızının yanında kaldığı bilgisi de edinildi. 1990 yılında vefat eden Sadiye Mutlu kayıtlara göre 21 yıldır kızının yanında yaşıyor gözüktü. Çorlu İlçe Nüfus Müdürü Saffet İran'a konuyu bizzat bildirdiklerini ifade eden Nazlı, "Müdür İran konu için, 'Mutlu ailesi sonuna kadar haklı fakat burada İçişleri Bakanlığı ve Tekirdağ Valiliği devreye girmeli. Yapılan bu yanlışlıkta biz hiçbir şey yapamayız sadece Mutlu ailesine ne yapacakları konusunda bilgilendiririz, zaten konu ile ilgili olarak gerekli yazışmalarımızı yaptık" dedi.
 
KONU BİZİM BİLGİMİZ DAHİLİNDEDİR
 
2011’de vefat eden dedeleri Basri Mutlu'nun ölüm verasetinin kendilerine verilmediğini söyleyen Sunay Nazlı, “Anneannemizin yaşıyor olmasını sebep gösteriyorlar. Biz Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ile görüşmek istiyoruz. Bizlere bu konu üzerinde yardım etmesini kendisinden rica ediyoruz" dedi. Çorlu Nüfus Müdürü Saffet İran, "Konu bizim bilgimiz dahilindedir. Çözmeye çalışıyoruz. Bizim dönemimizden önce gerçekleşmiş bir olay. Ama düzeltmek için çalışma başlattık. Bu olay Başbakanlık ve Valilik'te çözülecek bir olay. Konu ile ilgili yazışmalarımızı yaptık" diye konuştu.
 
Haber / Emine LALE