Edirne Barosu, görevden almaya tepki gösterdi

Rüşvet ve yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş'ın görevden alınmasına Edirne Barosu tepki gösterdi.

GÜNDEM 27.12.2013 23:06:00 0
 Edirne Barosu, görevden almaya tepki gösterdi
CUMHURİYET SAVCISI, DOÐRUDAN DOÐRUYA SORUŞTURMA İŞLEMLERİNİ YÜRÜTÜR
 
Edirne Barosu üyesi yaklaşık 30 avukat Edirne Adalet Sarayı önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Avukatlar adına açıklama yapan Edirne Barosu Başkanı Özgür Yıldırım, "Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş'ın, yapmış olduğu açıklaması suç duyurusu olarak kabul edilmeli, bu ciddi iddiaları acilen araştırılarak gereği yapılmalıdır. HSYK tarafından İstanbul'a yeni bir cumhuriyet başsavcısı atanmalıdır. Anayasaya, kanuna ve hukuka aykırı olarak adli kolluk yönetmeliğinde yapılan keyfi değişiklikle cumhuriyet savcılarının hak ve yetkileri kısıtlanmak istenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Polis devleti değildir. Kabile devleti hiç değildir. Savcılar da başsavcıların memuru değildir. Aralarında ast üst ilişkisi yoktur. Cumhuriyet Savcısı, doğrudan doğruya soruşturma işlemlerini yürütür. Adli kolluk da Cumhuriyet Savcısının emri altındadır. Başsavcıların, soruşturma yürüten savcılara, müdahale etme haklarının olmadığı bilinmelidir" dedi.
 
ADALET, DEVLETİN TEMELİDİR
 
Yıldırım, yargının, yasama ve yürütmeyi denetleme yetkisini anayasadan aldığını belirterek, "Hakimler ve Cumhuriyet Savcıları üzerinde baskı kurmaya çalışan kim olursa olsun karşısında yargının kurucu unsuru olan bağımsız savunmanın temsilcisi avukatları ve baroları bulacaktır. Yargı camiası bir bütündür ve yargı bağımsızlığına yönelik doğrudan ve dolaylı tüm müdahalelere karşı kenetlenmiştir. Adalet, devletin temelidir. Toplumun adalete olan güven duygusu sarsıntıya uğrarsa devletin otoritesi zayıflar ve anarşi ortamının doğması tehlikesi belirir. Yolsuzluk dosyasında adı geçenlerin yasama dokunulmazlıkları kaldırılmalı ve haklarında kamu davası açılacak olursa adil yargılanma hakları ihlal edilmeden yargılanmaları yapılmalıdır" açıklamalarında bulundu.
 
Haber / Kübra ÖZAYDIN