Köprülü, “Faşizan bir uygulama”

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a basın mensuplarının Türkiye genelinde emniyete girişlerinin yasaklanmasının gerekçesini sordu.

GÜNDEM 22.12.2013 15:52:00 0
 Köprülü, “Faşizan bir uygulama”
YAŞANAN İLKLERE, BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ
 
Başbakan Erdoğan'ın yazılı cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi veren Köprülü, "İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden, basına görülmemiş sansür geldi. AK Parti hükümeti döneminde yaşanan ilklere, bir yenisi daha eklendi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamayla, Türkiye genelinde basın mensuplarının 22 Aralık 2013 tarihinden itibaren emniyete girişlerinin yasaklandığı duyuruldu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde; hiçbir iktidar döneminde yaşanmamış bir yolsuzluk operasyonunun yapıldığı son günlerde, köşeye sıkışan AK Parti hükümeti yine faşizan yöntemlere başvurmaya başladı" diye konuştu.
 
RÜŞVET OLAYLARININ ÜSTÜNÜ KAPATACAÐINA İNANIYOR
 
11 yıldır 'Yolsuzluk, yoksulluk ve yasakları önlemek' iddiasıyla iktidarda olan AK Parti hükümetinin bakanlarının da adının karıştığı Cumhuriyet tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk iddialarını kapatmak ve sansürlemek için basına yasak getirdiğini iddia eden Köprülü, “Görevleri halka bilgi vermek ve gerçekleri aktarmak olan gazetecilerin emniyete girmelerine yasak getiren AK Parti hükümeti, yolsuzlukların gizlenmesi için gazetecilerin kamu kuruluşlarına girme hakkını ellerinden aldı. Gazetecileri, iktidarın memurları gibi gören, Halkın haber alma hürriyetini engelleyen uygulamalara imza atan AK Parti, bu kısıtlamalarla hükümetlerinin diz boyu battığı; yolsuzluk, rüşvet olaylarının üstünü kapatacağına inanmaktadır” dedi.
 
HÜKÜMET BU KARARINDAN VAZGEÇMELİ
 
Yaşananların usulsüz, demokratik olmayan uygulamalar olduğunu belirten Köprülü, “AK Parti, emir verme yetkisini hukuk devletinin işleyişini sağlamak için değil, kendi iktidarının devamını sağlamak ve hukuksuzluğun üzerini örtmek için kullanıyor. AK Parti’nin bir an evvel demokrasi, hukuk, şeffaflık ilkeleri ile bağdaşmayan faşizan bir uygulama olarak adlandırabileceğimiz bu kararından vazgeçmesi gerekiyor” tavsiyesinde bulundu.
 
YASAÐIN GEREKÇESİ NEDİR?
 
Köprülü, Başbakan Erdoğan’ın şu soruları yazılı olarak yanıtlamasını istedi: "17 Aralık'ta başlatılan ve hükümetinizin bakanlarının da adının karıştığı yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda son aldığınız karar ile görevleri kamuyu aydınlatmak ve haber vermek olan basın mensuplarının Türkiye genelinde emniyete girişlerinin yasaklanmasının gerekçesi nedir? Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından alınan bu kararın anayasaya aykırı olduğunu, basın özgürlüğü ve halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkına aykırı olduğunu biliyor musunuz? Kamu yönetiminin şeffaflığı, halkın haber alma hürriyeti, kamu hizmetlerinin denetlenebilirliği amacıyla bağımsız görev yapan Basının; halkın malı olan kamu kurumlarına girişlerinin yasaklanmasının amacı yapılan kanunsuzlukları halktan kaçırmak için midir? Kamu hizmeti veren Emniyetin halka verdiği hizmeti basın aracılığıyla duyurma hakkını bu yasaklama ile ortadan kaldırmak istemenizin esas amacı hükümetinizin de adının karıştığı yolsuzluk operasyonunu engellemek midir?"
 
Haber / Ahmet KILAVUZ