Düşova, “Sendikalaşmamış işyeri bırakmayacağız”

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Farel Fabrikası’nın 5 işçiyi işten çıkarması dün saat 16.30’da Petrol İş Sendikası Trakya Şubesi tarafından protesto edildi.

GÜNDEM 20.12.2013 18:57:00 0
 Düşova, “Sendikalaşmamış işyeri bırakmayacağız”
İŞVEREN HUKUK TANIMAZ
 
Fabrika önünde basın açıklaması yapan Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, Farel Fabrikası’nın yıllardır işçileri asgari ücrete mahkum ettiğini ve adeta bir koyun bir köle gibi çalıştırdığını ifade etti. Fabrika yönetiminin hukuk tanımadığını söyleyen Düşova, “İşçileri günde 12 saat çalıştırıyorlar. Farel işvereni, işçilerinin emeğini alın terini ve hakkını vermiyor. İşte biz bunun için farel işçisi kardeşlerimiz ile birlikte sendikal örgütlenme yoluna girdik. Çünkü işveren hukuk tanımaz. Hak tanımaz. İşçinin hakkını da tanımamaktadır. Nasılki insanları 12 saat 16 saat çalıştırıp suç işliyorlarsa insanların sendikal haklarını engelleyerek de suç işlemeye devam ediyorlar” diye konuştu.
 
 
SENDİKALAŞMAYI ENGELLEMEK SUÇTUR
 
Sendika üyeleriyle birlikte, kararlılıkla mücadelelerine devam edeceklerini söyleyen Düşova, “Türkiye’deki yasalara ve anayasaya göre sendikalaşmayı engellemek suçtur. İşveren bunun farkında değil. Öyleki arkadaşlara baskı yaparak, tehdit ederek, işten atarak sendikalaşmalarını engellemeye çalışıyorlar. Bu nedenle haklarında suç duyurusunda bulunuyorum” dedi. Fabrikada sendikalı olarak çalışan işçilerin istifaya zorlandığını söyleyen Düşova, “Fabrika küçülmeye gidiyor bahanesi ile arkadaşlarımızı çıkardılar. İşten çıkardıktan sonra kaç kişiyi işe aldığını biliyoruz. Dört arkadaşımız da huzursuzluk çıkardıkları iddiasıyla işten çıkarmıştır” dedi.
 
SİZİN GİBİLERİ BİZ ÇOK GÖRDÜK
 
İşçilerin sendikal nedenlerden işten çıkarıldığını mahkemelerde kanıtlayacaklarını söyleyen Düşova, “Bu kararları yüzlerine çarpacağız. Sizin gibileri biz çok gördük. Hukuken demokratik mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Sizler böyle yaparak suç işliyorsunuz. Cumhuriyet Savcılıklarına gerekli bildirimler yapıldı ve davalar açılacaktır. Adam gibi adamsanız bu işçileri sendikal nedenlerden çıkardığınızı itiraf edin. Çerkezköy’de ve Türkiye’de bulunan işyerlerinde sendikasız çalışma koşulları aynıdır. Çerkezköy’de sendikalaşmamış örgütlenmemiş hiçbir işyeri bırakmayacağız” dedi. Petrol iş Sendikası’nın her zaman işçiden yana olduğunu söyleyen Düşova, “Mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz. “İşveren yasanın ve anayasanın da arkasına dolanarak buradaki sendikalaşmayı örgütlenmeyi engellemeye çalışıyor. En az üç tane taşeron firma ile işçileri çalıştırıyorlar. Yakında Çalışma Bakanlığı kapını çalacak. Sendikamız gerekli girişimleri yapmaktadır. Petrol İş bayrağını da bu fabrikaya dikeceğiz” dedi.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ