Gürkan, “Yapılanlar seçim manevrasıdır”

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Recep Gürkan, dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin, 'Aynı çözüm sürecinde olduğu gibi seçimlere dönük bir manevra söz konusudur' dedi.

GÜNDEM 4.12.2013 18:20:00 0
 Gürkan, “Yapılanlar seçim manevrasıdır”
BAŞBAKAN TEK BAŞINA KARAR ALMA SÜRECİ YÜRÜTÜYOR
CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Adeta pimi çekilmiş el bombası gibi toplumun kucağında bu konunun ısıtılarak bugünlere getirildiğini söyleyen Gürkan, dershanelerin öğrencileri giriş sınavlarına hazırlamak, bilgi düzeyini geliştirmek için faaliyet gösterdiğini ve Başbakan Erdoğan'ın tek başına bir karar alma sürecini yürüttüğünü ileri sürdü. Gürkan, Başbakan Erdoğan'ın 1995 yılında bir dershane ziyaretinde çektirdiği fotoğrafı basın mensuplarına göstererek, Erdoğan'ın konuya ilişkin yaptığı açıklamaları hatırlattı.
 
300 BİN CİVARINDAKİ ADAY NE YAPACAK?
Dershane ve özel okulların maliyeti arasındaki farka değinen Gürkan, "Ben iktidar olarak her kesimden yeterli oyu aldım diye mi düşünüyorsunuz? Böyle bir bakış açısı bugün geldiğimiz noktada toplumun hiçbir kesimi tarafından kabul edilir değildir. KPSS'ye yıllardır atama bekleyen 300 bin civarındaki aday ne yapacak? Dershanelerdeki öğretmenler için yapılan mülakatın ölçütleri ne olacak? Yıllardır atanamadığı için hayatına son veren 38 öğretmenin vebalini nerenize sığdıracaksınız. Aynı çözüm sürecinde olduğu gibi seçimlere dönük bir manevra söz konusudur " diye konuştu.
 
ASIL KAPATILMASI GEREKEN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MIDIR?
Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ise, "Dershanelerle ilgili 2 yıl uzatma söz konusu değildir. Ocak ayında Bakanın yaptığı açıklama çok nettir. Yasal olarak TBMM'nin gündemine gelecektir. Yani dershanelerin kapatılması konusu Ocak ayında yasalaşacaktır. Bunu paydaşların, dershanelerin, öğrencilerin ve öğretmenlerin bilmesi gerekiyor" dedi. Dershanelere binlerce öğrenciyi mahkum edenin hükümetin politikası olduğunu savunan Özkoç, "Asıl kapatılması gereken Milli Eğitim Bakanlığı mıdır' diye sormanız gerekir. Öğretmen, öğrencilerle birlikte bundan sonra Türkiye'nin her yerinde eğitimin sorunlarını dile getireceğiz. 4+4+4'te susanlar dershanelerin kapatılmasında konuşuyorlarsa dün neden sustuklarını bugün kendilerine sormaları gerekiyor. Bugün bir hükümet demokratik olmayan yöntemlerle ticari hayatlara son veriyorsa bugün susanlar bunu iyi düşünmelidir" diye konuştu.
 
TÜRKİYE BİR KİŞİ TARAFINDAN YÖNETİLİYOR
Bir soru üzerine Özkoç, "Milli Eğitim Komisyonu olarak bilgi evlerinin de araştırılmasıyla ilgili soru önergesi verdim. CHP Türkiye'de eğitimi ilgilendiren her konuda bilgi edinmek maksadıyla eğitimi araştırır. Bizim bu konuda asıl durduğumuz yer, bizim için konu cemaat meselesi değildir. Bizim açımızdan konu bir demokrasi meseledir" dedi. Danıştay Kanunu'ndaki değişikliğe ilişkin bir soru üzerine Özkoç, "Artık demokratik kurumların elindeki yasal dayanakların tamamı insanların elinden tek tek alınıyor. Bireyler artık hukuku kendilerine dayanak olarak göremiyorlar. Bundan sonra artık Türkiye'de hukukun dayanakları yasal yollarla tek tek elinden alınıyor. Artık Türkiye bir kişi tarafından yönetiliyor. Türkiye bir tek kişinin yönetimine muhatap oluyor" ifadelerini kullandı.
 
Haber / Asim YAVUZ