Boyraz, “Yapılanlar lütuf değil görevdir”

Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi ve Kapaklı Belediye Başkanlığı tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla eğlence programı düzenlendi.

GÜNDEM 29.11.2013 20:22:00 0
Boyraz, “Yapılanlar lütuf değil görevdir”
NÜFUSUN YÜZDE 12’Sİ ENGELLİ
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeni ile TSD Çerkezköy Şubesi tarafından kutlama programı düzenlendi.  Kapaklı Belediyesi ile ortaklaşa düzenlenen program, önceki gün saat 19.00’da Golden Palas Otel’de gerçekleştirildi. Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından TSD Başkanı Şükrü Boyraz’ın konuşmasıyla başladı. TÜİK verilerine göre Türkiye’de nüfusun yüzde 12’sinin engelli olduğuna, bunun da sekiz buçuk milyon insana tekabül ettiğine dikkat çeken Boyraz, “Bizim amacımız sayısı asla göz ardı edilmeyecek olan engelli insanları sosyal, kültürel ve eğitim konularında herkesle eşit statüye taşımak ve onlara istihdam oluşturmaktır” dedi.
 
LÜTUF DEĞİL GÖREVDİR
Türkiye nüfusunun yüzde 12’sine tekabül eden engelli insanların birçoğunun evinde hapis hayatı yaşadığını kaydeden Boyraz, “Anne babalar bu insanlara gönüllü gardiyanlık yapıyor. Köy, kasaba, kent olmak kaydıyla yerel ve genel siyasetçilerimizle el ele vererek trafik, iş kazası, açlık gibi nedenlerden dolayı zor şartlar altında yaşayan engelli insanlarımıza hayata dair her konuda yardımcı olmaya, onları hayat bağlamaya çalışıyoruz. Biz idarecilere, bu konularda talep ettiğimiz hizmetlerin, lütuf değil görevleri
hatırlatıyoruz” diye konuştu.
 
 
 
ASIL ENGEL DÜŞÜNCE ENGELİDİR
Engelliler Günü kutlama programına ev sahipliği yapan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı yaptığı konuşmada, bedensel engelli olmanın bir takdir olduğunu, engelli olmayı hiç kimsenin istemediğini belirtti. Mandalı, “Asıl engel,  düşünce engelidir. Her ne kadar bu konuya temas etmek istemesem de her konu düşünce engeline çıkıyor. Birçok insan yaşam hakkından yoksun olarak hayatına devam ediyor. Engellilerin halini anlamak için gözlerimizi birkaç dakika kapatmamız kâfidir. Onların ne sıkıntılar yaşadığını fevkalade anlamış oluruz. Yani engelli kardeşlerimizin halini anlamak için engelli olmaya gerek yok” ifadelerini kullandı.
 
YARININ NELER GETİRECEĞİNİ BİLMİYORUZ
Her engellinin aynı imkân ve aynı hayat şartlarına sahip olmadığını sözlerine ekleyen Başkan Mandalı, “Yaşam standartları iyi olanlar bir nebzede olsa hayata tutunmaya çalışıyorlar. Ama yaşam standardı iyi olmayan bir engelli yol boyunca giderken birçok meraklı bakış belki canını acıtıyor. Hepimiz unutuyoruz yarının neler getireceğini. Bundan bi haber yaşıyoruz. Bu güzel yaşanası yeryüzünde, engellileri neden daha bir engelli konumuna düşürüyoruz. Oysa zaman akıp geçiyor, geriye dönüp baktığımızda elimizde ne kalıyor? Lütfen engellilere birer engel daha koymayalım. Ve yaşamlarını sürdürmeleri için yardımcı
olalım” diye konuştu.
 
HER ZAMAN YANLARINDA OLDUK
Engelliliğin önlenmesi,  engellilerin sağlık, eğitim, iyileştirme, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ile her bakımdan gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamaya ve bu hizmetlerin koordinasyonu için gerekli düzenlemeleri yapmaya gayret ettiklerini kaydeden Mandalı, “Bu amaçla ilçemizdeki kaldırımları engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği şekilde yapıyoruz. Diğer sosyal alanlarımızı da onların yararlanabileceği şekilde tasarlıyoruz. Engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderebilmek maksadıyla bugüne kadar 140'a yakın akülü ve manüel tekerlekli sandalye ve bununla beraber işitme cihazı, okuma cihazı, elektrikli hasta karyolası, elektro optik cihazı ve çeşitli ortopedik cihaz yardımında bulunduk. Onların engellerini ortadan kaldırmaya çalıştık. Bundan sonra da bu çalışmalarımız artarak devam edecek” dedi.
 
YAŞAM EVİ YAPACAĞIZ
TSD Kapaklı Şube Başkanı ve yönetim kurulundaki arkadaşlarla sık sık bir araya geldiğini söyleyen Başkan Mandalı, “Onların isteklerini ve neler yapabileceğimizi sürekli konuşuyoruz.      Hacılar çeşmesi projemizde engelliler için bir yaşam evi yapacağız. Bu projemiz şu an devam ediyor. Bunun dışında eğer bize nasip olursa bir engelli merkezi yapacağız ve bu merkezi TSD Kapaklı Şubesi’ne tahsis edeceğiz. Burada engelli vatandaşlarımızın sık sık bir araya gelerek sorunlarına çözüm bulacağına inanıyoruz. Bu projelerimiz ve hizmetlerimiz devam ettiği sürece, engelli vatandaşlarımız da dahil herkes üzerine düşeni yaptığı sürece engellerimiz daha da azalacaktır” dedi. 
 
DAHA HASSAS OLACAĞIZ
Engelliler Günü kutlaması Kapaklı Kaymakamı Ası Aynaoğlu Kuzulu’nun konuşmasıyla devam etti. Engelli vatandaşların diğer insanlarla aynı şartlara sahip olmasının eşitlik ilkesinin bir gereği olduğunu ifade eden Aynaoğlu Kuzulu, “Kamu veya özel fiziki her türlü engelin kaldırılması ve istihdam oluşturarak engelli insanlarımızın ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamamız gerekmektedir. Onların mutlu olması bizim görevimizdir. Bir ülkenin gelişmişliği kadın, engelli ve eğitime verdiği değerle ölçülür. Hepimiz birer engelli adayıyız. Hiçbir engelli, engelli olmayı istememiştir. Kapaklı Kaymakamı olarak bu konuda daha hassas olacağıma ve onları destekleyenlere de elimizden gelen yardımı yapacağıma söz veriyorum” diye konuştu.
 
ŞAMPİYONU KUTLADI
Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu’dan sonra konuşan Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay ise 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve engelleri hep birlikte aşmak amacıyla düzenlenen programı organize edenlere teşekkür etti. Kubilay, “Bir dünya şampiyonumuz var. Burcu Dağ.  01-07 Kasım günleri arasında Taylant’ta yapılan Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda rekor kıran bir engelli kardeşimiz. Gösterdiği başarı onu dünya şampiyonluğuna taşıdı.  Kendisini tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.
 
İSTEYİNCE OLUYOR
İsteyince insanın başaramayacağı bir şey olamayacağına vurgu yapan Dünya Okçuluk Şampiyonu Burcu Dağ da 150 olan dünya rekorunu 154 ile kırarak dünya şampiyonu olduğunu ifade etti. Burcu Dağ, “Bu güne kadar iki madalya kazandım. Bunlardan biri ferdi madalyadır. Bundan sonraki hedefim 2016 yılında Rio’da yapılacak olan olimpiyatlara katılarak ülkemi temsil etmektir” dedi. Dünya Engelliler Kutlama Programı’na Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Kayaoğlu, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdür Vekili Adem Tuncel, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Ali Osman Orhan, TSD Başkanı Şükrü Boyraz, TSD Kapaklı Şube Başkanı Ali Karaca, engelli aileleri ve engelli vatandaşlar katıldı. Konuşmalar sonrasında program canlı müzikle devam etti.
 
Haber / Asim YAVUZ